Gran angular

Europa puja al tren de la quàntica

Diversos projectes de recerca intenten avançar en les noves tecnologies que transformaran els esquemes computacionals i de seguretat que funcionen avui

L’encriptació actual quedarà molt compromesa amb la nova tecnologia
Les tecnologies quàntiques avancen, però el seu estadi és encara embrionari
Diferents models per dotar les comunicacions de la màxima seguretat

La quàntica és una de les grans apos­tes de futur de la Unió Euro­pea. En els dar­rers anys, s’hi estan dedi­cant mili­ons d’euros en pro­gra­mes d’inves­ti­gació (https://​digital-​strategy.​ec.​europa.​eu/​en/​policies/​quantum-​tec​hnol​ogie​s-​flagship) per fer créixer aquesta ciència i tro­bar les seves pos­si­bles apli­ca­ci­ons, la majo­ria a hores d’ara incon­cre­tes i fins i tot difícils d’ima­gi­nar.

Són molts el qui cre­uen que Europa ja dona gai­rebé per per­dut el tren de la fabri­cació de xips con­ven­ci­o­nals, ara en mans dels EUA, la Xina i Taiwan, “però Àustria i Ale­ma­nya estan aixe­cant mega­fac­to­ries d’aquests xips, i França i Espa­nya també s’ho estan plan­te­jant, amb l’objec­tiu de poder incre­men­tar la fabri­cació del 9 al 20% del total glo­bal en un parell d’anys”: El cert, però, és que ja és molt com­pli­cat que lide­rin aquest àmbit”, explica Joan Tar­ra­de­llas, pro­fes­sor d’EADA Busi­ness School. En aquest sen­tit, Lluís Tor­ner, direc­tor de l’Ins­ti­tut de Ciències Fotòniques (ICFO), també creu que “és fona­men­tal fer xips con­ven­ci­o­nals a Europa” perquè per als quàntics es parla “d’un altre ter­mini”.

Davant d’aquesta posició indus­trial a pri­ori feble, el que la UE no vol és per­dre el negoci –i la geo­es­tratègia política– de la quàntica. “La teo­ria està bas­tant entesa, però la pràctica és molt com­pli­cada”, comenta Sergi Aba­dal, inves­ti­ga­dor del Depar­ta­ment d’Arqui­tec­tura de Com­pu­ta­dors de la UPC, dis­tin­git amb un ajut Star­ting Grant de l’Euro­pean Rese­arch Coun­cil (ERC) per inves­ti­gar noves mane­res de cons­truir pro­ces­sa­dors informàtics més ràpids i efi­ci­ents, basant-se en les comu­ni­ca­ci­ons sense fil i apli­cant, entre altres tècni­ques, la informàtica quàntica.

A hores d’ara, el camp en què s’està abo­cant més inves­ti­gació és en les comu­ni­ca­ci­ons, “una àrea on també els xine­sos ja se situen cap­da­van­ters i ja han fet les pri­me­res pro­ves, envi­ant infor­mació des dels satèl·lits cap a la Terra”, diu Tar­ra­de­llas. I dins de les comu­ni­ca­ci­ons, pre­o­cupa la segu­re­tat.

Crip­to­gra­fia tren­cada.

“La quàntica pot supo­sar la fi de la crip­to­gra­fia clàssica perquè teòrica­ment un com­pu­ta­dor quàntic podrà tren­car qual­se­vol clau informàtica actual”, alerta Aba­dal, afe­gint però que “també ofe­reix alter­na­ti­ves interes­sants, com ara la de poder entre­llaçar cúbits (bits quàntics)” per pro­te­gir la infor­mació, “perquè jo puc enviar un cúbit entre­llaçat amb el meu, que tindrà sem­pre la mateixa infor­mació”.

Les inves­ti­ga­ci­ons d’Aba­dal s’enca­mi­nen a dis­se­nyar arqui­tec­tu­res de com­pu­ta­dors radi­cal­ment noves, uti­lit­zant tec­no­lo­gia sense fil –en lloc de cable­jar les pla­ques dels ordi­na­dors– i incor­po­rant cúbits als pro­ces­sa­dors, amb l’objec­tiu d’aug­men­tar al menys deu vega­des la velo­ci­tat, l’eficiència i l’esca­la­bi­li­tat dels sis­te­mes informàtics actu­als.

Segu­re­tat.

Europa s’esmerça sobre­tot en el camp de la segu­re­tat de les comu­ni­ca­ci­ons. Després de gai­rebé dos anys, final­ment els vint-i-set estats mem­bres han donat suport a la Decla­ració EuroQCI (https://​digital-​strategy.​ec.​europa.​eu/​en/​policies/​european-​quantum-​com​muni​cati​on-​inf​rast​ruct​ure-​euroqci)–l’últim va ser Irlanda, que la va rubri­car l’estiu pas­sat–. Pre­sen­tada el 2019, aquesta decla­ració com­pro­met els vint-i-set en la cons­trucció d’una infra­es­truc­tura de comu­ni­cació quàntica que abas­tarà tota la UE i que for­marà part del sis­tema de con­nec­ti­vi­tat segura basat en l’espai, la New Space Eco­nomy. Els satèl·lits faran que la banda ampla d’alta velo­ci­tat esti­gui dis­po­ni­ble arreu del ter­ri­tori euro­peu.

Aquest sis­tema de con­nec­ti­vi­tat espa­cial inclou al seu si l’EuroQCI, una infra­es­truc­tura de comu­ni­cació quàntica que pro­te­girà les comu­ni­ca­ci­ons i dades sen­si­bles de la UE i les infra­es­truc­tu­res crítiques. El pro­grama EuroQCI cons­tarà d’un seg­ment ter­res­tre, on les xar­xes de comu­ni­ca­ci­ons de fibra con­nec­ta­ran llocs estratègics en l’àmbit naci­o­nal i trans­fron­te­rer, i d’un seg­ment espa­cial, basat en satèl·lits que enllaçaran xar­xes de comu­ni­ca­ci­ons quànti­ques naci­o­nals a tota la UE i el món. El 2027 ha d’estar fun­ci­o­nant.

“Ja s’està des­ple­gant, tot i que de manera lenta, perquè reque­reix can­vis en la infra­es­truc­tura. A la inter­net quàntica, que cor­rerà per sobre de la infra­es­truc­tura actual, se li afe­girà una capa de ciber­se­gu­re­tat quàntica, que la farà robusta davant d’atacs molt supe­ri­ors als que es pro­du­ei­xen avui dia”, explica el direc­tor de l’ICFO.

D’allò que tot­hom està segur és que les actu­als encrip­ta­ci­ons seran molt fràgils davant la com­pu­tació quàntica, hiperràpida a l’hora de des­co­brir-les. “Ara neces­si­tes molt temps per des­xi­frar les claus de segu­re­tat que exis­teix en les comu­ni­ca­ci­ons, però amb un ordi­na­dor quàntic això es podrà fer en minuts. Per tant, dotar de segu­re­tat quàntica les comu­ni­ca­ci­ons és vital. Hem de pen­sar fins i tot que avui dia es podria donar que algú s’estigués guar­dant infor­mació encrip­tada robada, espe­rant que la quàntica la des­xi­fri. Això s’ha d’evi­tar”, afirma Tor­ner.

Actu­al­ment hi ha ober­tes dues vies d’inves­ti­gació per dotar la inter­net d’aquesta capa de segu­re­tat quàntica afe­gida. Una d’elles es basa en la matemàtica (algo­rit­mes cada vegada més forts) i l’altra en la fotònica, que fa ser­vir pro­pi­e­tats dels fotons asso­ci­a­des a la física quàntica per arri­bar a una comu­ni­cació hiper­se­gura. “Molt pos­si­ble­ment, en el futur es tre­ba­llarà amb una com­bi­nació de totes dues perquè la quàntica no la farem ser­vir per a tot”, avança Tor­ner.

Fotònica.

La fotònica està apor­tant resul­tats pre­li­mi­nars molt interes­sants pel que fa a la pro­tecció de les comu­ni­ca­ci­ons, sobre­tot perquè les carac­terísti­ques dels fotons són d’una fra­gi­li­tat tan ele­vada que “si els toques, si algú vol inter­cep­tar aque­lla infor­mació que estàs envi­ant fotó a fotó, dei­xarà ras­tre i imme­di­a­ta­ment allò que es volia comu­ni­car can­via el seu sen­tit”, explica el direc­tor de l’ICFO.

La comu­ni­cació és només un dels qua­tre pilars de les tec­no­lo­gies quànti­ques. Els altres tres són la com­pu­tació, la simu­lació i la sensòrica i metro­lo­gia. La com­pu­tació quàntica mira d’acon­se­guir un ordi­na­dor amb xips que tre­ba­llin amb cúbits, fotons o altres mate­ri­als capaços de guar­dar, con­tro­lar i mani­pu­lar la infor­mació. “Fa molts anys que s’uti­litza la tec­no­lo­gia quàntica. Ara par­lem d’apro­fi­tar el deep quan­tic, que són fenòmens de la mecànica quàntica que ara ens sem­blen estranys, com la super­po­sició o la no clo­nació, entre d’altres”, explica Xavier Jordán, inves­ti­ga­dor del Grup de Recerca de Comu­ni­ca­ci­ons Espa­ci­als de la Fun­dació i2Cat. Inda­guen com con­tro­lar i treure pro­fit de la quàntica, apro­fi­tant que la tec­no­lo­gia digi­tal actual ajuda al desen­vo­lu­pa­ment que ha expe­ri­men­tat.

Les QKD.

Res a veure amb la indus­tri­a­lit­zació del xip quàntic, que “encara està molt lluny, i no és qüestió de posar-hi més diners, sinó d’inves­ti­gar”: “Fins ara, només se n’han acon­se­guit de manera arte­sa­nal”, comenta Jordán, que afe­geix: “Estic con­vençut que tre­ba­lla­rem de manera híbrida, amb els dos xips, el quàntic i el con­ven­ci­o­nal”. Comenta que hi ha empre­ses, com IBM, que ja estant uti­lit­zant com­pu­tació quàntica, “però per fer simu­la­ci­ons”.

Si a l’ICFO s’inves­tiga sobre les comu­ni­ca­ci­ons punt a punt a través de la llum, a la Fun­dació i2Cat apro­fi­ten els recur­sos de l’ICFO per inda­gar com s’han d’esca­lar les con­ne­xi­ons a través de la xarxa. I aquí entren en escena les QKD (Quan­tum Key Dis­tri­bu­tion), les claus crip­togràfiques que han de per­me­tre la segu­re­tat en les comu­ni­ca­ci­ons de l’era quàntica. “Et calen nous equi­pa­ment, nous pro­to­cols, noves arqui­tec­tu­res i esta­ci­ons que actuïn de repo­si­to­ris en diver­sos trams del camí, on s’hau­ran d’anar a bus­car les claus que, a diferència d’ara, ja no es gene­ra­ran automàtica­ment quan es vul­gui ini­ciar una comu­ni­cació”, explica Jordán.

Per a les QKD “els satèl·lits poden ser els grans ali­ats”.

Investigació de pes a Catalunya

El BSC (Barcelona Supercomputing Center) està coordinant el projecte Quantum Spain, que preveu la construcció i instal·lació del primer computador quàntic basat en tecnologia europea. En el programa, que preveu disposar d’un primer xip de dos cúbits operatius a finals d’enguany i d’un mínim de vint a la seva finalització, el 2025, hi participen vint-i-cinc universitats, centres d’investigació i infraestructures de catorze autonomies. La investigació quàntica disposa, a més, de destacades empreses emergents sorgides de l’ICFO, com ara QuSide, que ofereix xips i mòduls d’aleatorietat quàntica, i LuxQuanta, que aporta sistemes de distribució de claus quàntiques variables contínues (CV-QKD) integrades als enllaços de fibra òptica existents i coexistint amb les tecnologies de telecomunicacions convencionals, dirigits a xarxes metropolitanes. També Qilimanjaro, spin-off de la UB, el BSC i l’IFAE, és pionera en el desenvolupament de computadores quàntiques i solucions algorítmiques escalables dirigides a accelerar i optimitzar els processos productius.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.