Gran angular

El 88% de les empreses volen fer ús d’incentius a R+D+i

Un estudi de ManpowerGroup i Fi Group revela que un 50% de les empreses ho vol fer a través de mecanismes fiscals, i un 38% per la via de la subvenció

El 88% de les empre­ses tenen pre­vist fer ús dels incen­tius fis­cals a l’R+D+I durant l’any vinent, segons apunta l’Informe sobre els incen­tius a l’R+D+I i la gene­ració d’ocu­pació qua­li­fi­cada a Espa­nya 2022, publi­cat per FI Group i Man­power­Group.

Segons aquesta enquesta, el 50% de les empre­ses pre­veu fer-ho a través de meca­nis­mes fis­cals, men­tre que un 38% asse­nyala que ho farà a través d’ajuts públics.

El mateix informe apunta que el 68% de les empre­ses reco­neix haver rebut ajuts públics o sub­ven­ci­ons direc­tes per a la inno­vació d’entre 250.000 euros i un milió d’euros durant els dar­rers dotze mesos. Una quan­ti­tat econòmica molt més ele­vada en com­pa­ració als ajuts rebuts durant l’any ante­rior, segons un 42% dels enques­tats. Per això, el 61% de les empre­ses asse­gura que l’import d’aquests ajuts públics o sub­ven­ci­ons direc­tes no van ser sufi­ci­ents per a cobrir les neces­si­tats d’R+D+I de la com­pa­nyia, tot i que sí que han sig­ni­fi­cat un impuls per a l’exe­cució d’aquesta mena de pro­jec­tes.

Vic­tor Cruz, direc­tor d’Estratègia de Ser­veis de FI Group, con­si­dera que “quan Espa­nya se situa a la cua de la inversió en R+D+I res­pecte dels nos­tres veïns euro­peus, cal incen­ti­var aquesta inversió per aug­men­tar les ràtios de des­pesa en R+D ver­sus PIB.”

Segons les dar­re­res dades de l’INE per al 2020, la des­pesa en R+D interna va aug­men­tar un 1,3% el 2020 i va asso­lir els 15.768 mili­ons d’euros, el que repre­senta l’1,41% del PIB, men­tre que la mit­jana euro­pea està en un 2,10%.

Així mateix, l’enquesta revela que la per­cepció sobre la faci­li­tat de l’accés a ajuts o sub­ven­ci­ons és rela­ti­va­ment baixa: un 47% asse­gura que els incen­tius no són de fàcil accés per a les empre­ses espa­nyo­les. Entre els diver­ses solu­ci­ons que remar­quen els enques­tats, la reducció de la burocràcia (44%), seguit de faci­li­tar l’accés a aquests ajuts (22%) i l’incre­ment dels imports per part de l’admi­nis­tració (11%).

Com diu Javier Caparrós, Head of Pro­fes­si­o­nal Recrui­te­ment a Man­power­Group, “el paper de l’R+D+I és, després de la pandèmia, encara més crític: la trans­for­mació digi­tal mul­ti­plica les opor­tu­ni­tats dels pro­fes­si­o­nals a àmbits on domina la inno­vació.” Afe­geix que “les empre­ses han d’implan­tar una cul­tura cor­po­ra­tiva inno­va­dora que es mesuri per molt més que sim­ple­ment les seves inver­si­ons en tec­no­lo­gia, sinó pel propòsit, valors o el procés en la presa de deci­si­ons.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.