Gran angular

La Fira Recerca en Directe posa la ciència a l’abast de tots

Més d’un centenar d’investigadors traslladen durant uns dies els seus laboratoris a CosmoCaixa ‘ El Parc Científic de Barcelona es consolida com a referent europeu en ciències de la vida i la salut

La cara invi­si­ble de la ciència és el lema de la 18a edició de la Fira Recerca en Directe, orga­nit­zada pel Parc Científic de Bar­ce­lona i la Fun­dació “la Caixa”, que es cele­brarà del 27 al 30 d’abril, a Bar­ce­lona.

Més de 100 inves­ti­ga­dors d’11 cen­tres cap­da­van­ters de Cata­lu­nya tras­lla­da­ran durant aquells dies els seus labo­ra­to­ris a Cos­mo­Caixa, per con­vi­dar els ciu­ta­dans a par­ti­ci­par en els seus pro­jec­tes de recerca i resol­dre enig­mes, tot seguint el mètode científic.

Enviar mis­sat­ges encrip­tats mit­jançant física quàntica; extreure cèl·lules mare d’un tros de greix i trans­for­mar-les en adipòcits; des­xi­frar el llen­guatge secret de la fruita i la ver­dura; esbri­nar com encap­su­lar un fàrmac en una nano­partícula perquè ‘viatgi’ a un lloc con­cret del cos humà; o des­co­brir en què ens assem­blem a un cuc trans­pa­rent d’1 mm són alguns dels expe­ri­ments en què podran par­ti­ci­par els assis­tents a l’esde­ve­ni­ment.

En aquesta edició, la Fira també ofe­reix l’espai És neces­sari el 100% del talent!, on es rep­tarà els assis­tents, a través d’un joc, a esbri­nar quins són els científics i científiques refe­rents en els camps de recerca que s’hi mos­tren, i qui­nes fites han acon­se­guit. L’objec­tiu del nou espai és tren­car els este­re­o­tips sexis­tes i els rols de gènere en la ciència.

Una de els acti­vi­tats des­ta­ca­des de la Fira està pro­gra­mada per dis­sabte 30 d’abril a les 11h del matí. A aquesta hora està pre­vist el monòleg científic a càrrec del grup Big Van Ciència, un espec­ta­cle tea­tral ple de humor per divul­gar la recerca d’una manera amena i diver­tida.

La Fira obrirà les por­tes al públic gene­ral el dis­sabte 30 d’abril. La resta de jor­na­des està dedi­cada als grups esco­lars, que han d’ins­criure’s prèvia­ment a través del web del Pro­grama d’Acti­vi­tats Esco­lars (PAE) de l’Ins­ti­tut Muni­ci­pal de l’Ajun­ta­ment de Bar­ce­lona ( http://​w13.​bcn.​cat/​APPS/​wprpae/​general/​homeInit.​do?​met​hod=car​gar ).

Xifres de rècord.

El Parc Científic de Bar­ce­lona (PCB) va cap­tar l’any pas­sat i els dos pri­mers mesos d’enguany un total de 25 empre­ses arri­bant a la plena ocu­pació dels seus espais, fet que el con­so­lida com un dels hubs més impor­tants d’Europa en ciències de la vida i la salut.

Per acon­se­guir con­di­ci­o­nar nous espais que li han permès arri­bar a xifres de plena ocu­pació, es va rea­lit­zar una inversió d’1,9 mili­ons d’euros, dels quals mig milió d’euros va estar apor­tats pel Parc, 300.000 euros per l’Ajun­ta­ment de Bar­ce­lona i la resta (1,1 mili­ons d’euros) pels pro­pis cli­ents del cen­tre.

Des del 2012, moment en què es va fina­lit­zar l’edi­fici Clúster II, el Parc va començar una etapa de crei­xe­ment gua­nyant, des d’aquell moment, 3.652 m2 d’ofi­ci­nes i 7.352m2 de labo­ra­to­ris.

El crei­xe­ment en el nom­bre de labo­ra­to­ris i ofi­ci­nes ha permès la incor­po­ració al Parc de 25 noves com­pa­nyies del sec­tor de les ciències de la vida i la salut. D’aques­tes, qua­tre d’elles –Apta­del The­ra­peu­tics, MiMark Diagnos­tics, Nuage The­ra­peu­tics i OneC­hain Immu­not­he­ra­peu­tics– han començat a desen­vo­lu­par la seva acti­vi­tat al Parc en el marc de l’acce­le­ra­dora BCN Health Boos­ter, que va arren­car al novem­bre del 2021 impul­sada pel Parc Científic de Bar­ce­lona i l’Ajun­ta­ment de Bar­ce­lona, amb la col·labo­ració de Bar­ce­lona Activa i el suport de Bio­cat.

En aquest període, altres qua­tre empre­ses s’han incor­po­rat al Parc com a enti­tats asso­ci­a­des: G&L Sci­en­ti­fic España, Hemos­ta­tics Phar­ma­ceu­ti­cal, Gate2­Brain i Prous Ins­ti­tute for Bio­me­di­cal Rese­arch.

Inno­vació.

“El Parc ha tan­cat un any rècord i comença el 2022 amb un ritme molt fort d’incor­po­ra­ci­ons a la nos­tra comu­ni­tat amb dife­rents per­fils d’empre­ses. Hi ha spin-offs i star­tups amb un alt com­po­nent d’inno­vació i amb pro­jec­tes de des­co­bri­ment de pro­duc­tes terapèutics o d’eines de diagnòstic, però també empre­ses con­so­li­da­des que apos­ten pel nos­tre cen­tre o empre­ses estran­ge­res que deci­dei­xen ins­tal·lar la seva filial euro­pea al PCB. Aquest dina­misme del Parc dels últims 4 anys és un indi­ca­dor més del crei­xe­ment i con­so­li­dació que viu el sec­tor de les ciències de la salut”, explica Maria Ter­ra­des, direc­tora del Parc.

No només emer­gents.

La majo­ria de les com­pa­nyies incor­po­ra­des són empre­ses emer­gents amb un alt com­po­nent d’inno­vació i impacte social, equips petits, demanda de labo­ra­tori i grans pers­pec­ti­ves de crei­xe­ment. També s’han esta­blert empre­ses ja con­so­li­da­des o enti­tats que ater­ren a Europa i han deci­dit apos­tar per la Bio­regió, i con­cre­ta­ment ins­tal·lar-se al Parc. La mit­jana és de 5 tre­ba­lla­dors per empresa, tot i que alguna n’aporta més de 30.

D’altra banda, set de les noves empre­ses incor­po­ra­des al Parc són spin-off, que van néixer de pro­jec­tes i tec­no­lo­gies desen­vo­lu­pa­des al si d’uni­ver­si­tats, hos­pi­tals i cen­tres de recerca d’excel·lència públics.

Les noves incor­po­ra­ci­ons afe­gei­xen més de 115 mem­bres a la comu­ni­tat del Parc, dels quals un 43% són dones i un 30% tenen naci­o­na­li­tat estran­gera. Aquesta pro­porció va en línia amb la ja exis­tent a la comu­ni­tat del PCB, actu­al­ment inte­grada per més de 3.000 pro­fes­si­o­nals, on el 55% són dones i el 18% inter­na­ci­o­nals.

El 85% de les noves empre­ses (21) cen­tren la seva acti­vi­tat en el sec­tor de la bio­tec­no­lo­gia apli­cada a la salut, de les qual 14 estan ori­en­ta­des al desen­vo­lu­pa­ment de noves teràpies, sis­te­mes d’alli­be­ra­ment de fàrmacs i eines de diagnòstic inno­va­do­res. D’entre elles, ;set es foca­lit­zen en onco­lo­gia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.