Economia

L’IPC català, del 9,5%, confirma el desastre

L’augment del preu de l’electricitat i els combustibles fa pujar la inflació

Alentirà la recuperació econòmica

La inflació a Cata­lu­nya ha mar­cat un nou rècord aquest mes de març, després de regis­trar una vari­ació intera­nual del 9,5% en l’índex de preus de con­sum (IPC), una pujada que es deu, sobre­tot, a l’aug­ment del preu de l’elec­tri­ci­tat i dels com­bus­ti­bles. La pujada a Cata­lu­nya, tres dècimes menys que la mit­jana del con­junt d’Espa­nya (9,8%), és la més alta des del maig del 1985 i por­tarà com a con­seqüència més imme­di­ata la dis­mi­nució del poder adqui­si­tiu i la capa­ci­tat de com­pra de les famílies, atès que els sala­ris no pugen pro­por­ci­o­nal­ment com han pujat els preus.

“Aques­tes dades con­fir­men que tenim un epi­sodi d’inflació i que no és tran­si­tori, com s’havia pen­sat”, explica l’eco­no­mista Josep Lladó Mas­llo­rens, que recorda que veníem arros­se­gant inflació des de l’estiu pas­sat però que ales­ho­res “es con­si­de­rava que era tran­si­tori perquè tenia molt a veure amb el que pas­sava amb el mer­cat de l’ener­gia i el sub­mi­nis­tra­ments i el trans­port marítim”. “Ara –pun­tu­a­litza– el que se’ns acaba de con­fir­mar és que la guerra d’Ucraïna fa que aquest epi­sodi sigui de més inten­si­tat –l’IPC voreja el 10%– i de més per­sistència, i per tant ja no podem dir que és un epi­sodi tran­si­tori ni que estarà resolt a l’estiu com s’havia pen­sat.”

Aquest eco­no­mista con­si­dera que més impor­tant encara que el fet que “l’IPC s’hagi situat en el 9,5%” és “que la inflació sub­ja­cent (aque­lla que no inclou els preus dels pro­duc­tes energètics ni dels ali­ments no ela­bo­rats) sigui del 3,4%, cosa que vol dir que l’aug­ment de preus és gene­ra­lit­zat”. “Aquest 3,4% de la inflació sub­ja­cent és un aug­ment molt per sobre de l’objec­tiu que té el Banc Cen­tral Euro­peu, que és del 2%”, diu Lladó. Recorda que “l’estiu pas­sat, al mes de juny, la sub­ja­cent era del 0,2%, i això vol dir que tot aquest aug­ment dels cos­tos de l’ener­gia, el com­bus­ti­ble... fa tants mesos que tiben, que al final s’ha aca­bat tras­lla­dant a tots els preus de con­sum”.

Fre­nada en la recu­pe­ració

La capa­ci­tat de com­pra de les famílies resul­tarà seri­o­sa­ment per­ju­di­cada per aquest aug­ment gene­ra­lit­zat de preus, i l’eco­no­mista Josep Lladó asse­gura que “influirà deci­si­va­ment en la capa­ci­tat de recu­pe­ració econòmica, perquè el ritme de reac­ti­vació es fre­narà, és a dir, no crei­xe­rem tant com ens pensàvem”. Després de dos anys de pandèmia, i en sec­tors tan vitals per al país com el turisme, que con­fi­ava en una recu­pe­ració ràpida, la recu­pe­ració serà molt més lenta del que s’espe­rava.

“La fre­nada en la recu­pe­ració ja ve de la segona mei­tat de l’any pas­sat, perquè el con­sum no va créixer tant com ens pensàvem perquè les famílies ja esta­ven patint l’aug­ment de preus, però a par­tir d’ara la desac­ce­le­ració del con­sum serà molt més gran”, expli­cita Josep Lladó. Recorda que hi ha altres sec­tors, a banda dels més lli­gats al turisme, als quals ja els estava cos­tant reac­ti­var-se per culpa de la falta de sub­mi­nis­tra­ments i l’enca­ri­ment d’aquests, com són el de l’auto­moció i el químic, molt impor­tants a Cata­lu­nya, i que a aquests sec­tors ara se’ls afe­geix l’agro­a­li­men­tari, al qual se li han enca­rit molt les matèries pri­me­res. Estem par­lant, doncs, d’un pro­blema gene­ra­lit­zat.

La Unió de Con­su­mi­dors de Cata­lu­nya (UCC), d’altra banda, va ins­tar ahir els governs de l’Estat i la Gene­ra­li­tat a pren­dre “mesu­res urgents” davant l’alça de l’IPC. Segons les dades faci­li­ta­des ahir per l’Ins­ti­tuto Naci­o­nal de Estadística (INE) res­pecte al febrer, els preus van aug­men­tar a Cata­lu­nya un 2,9%.

LES FRASES

Aquestes dades confirmen que tenim un episodi d’inflació i que no és transitori, com s’havia pensat
Més greu encara és que la inflació subjacent sigui del 3,4%
Josep Lladó Masllorens
ECONOMISTA

CCOO demana una clàusula de revisió salarial

CCOO va demanar ahir clàusules de revisió salarial per assegurar el poder adquisitiu dels treballadors davant el nou repunt de l’IPC. Pel sindicat, aquesta pujada dels preus posa els treballadors i els col·lectius amb rendes més baixes en una situació d’“extraordinària precarietat”. Segons CCOO, la contenció dels salaris i de les prestacions quan l’increment dels preus dels aliments ja supera el 6% suposa, a més, una pèrdua en la demanda que llastra el dinamisme de la recuperació econòmica. Per això en aquests moments el sindicat considera que es necessiten polítiques socials i salarials “fortes” que facin front als grans reptes que hi ha. La pèrdua de poder adquisitiu fa necessari, per CCOO, un increment salarial i l’aplicació de clàusules de revisió salarial, i demana a la patronal que “superi la miopia” a curt termini i l’insta a negociar “amb visió de futur”. També considera “inajornable” un increment de l’indicador de renda de suficiència de Catalunya (IRSC), congelat des de l’any 2010, un complement efectiu entre la renda garantida de ciutadania (RGC) i l’ingrés mínim vital (IMV) i un bo extraordinari de 300 euros per a pensionistes amb complements a mínims o pensions no contributives, persones en atur i assalariats amb rendes per sota del salari mínim interprofessional. A escala estatal, segons CCOO, només cinc milions de treballadors han acordat increments salarials que se situen en el 2,36% de mitjana.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.