Opinió

La inflació empobreix més els pobres

La inflació ha arri­bat a nivells que no havíem vist en els dar­rers trenta anys. La dada d’abril de l’INE (Ins­ti­tuto Naci­o­nal de Estadística) mos­tra un indi­ca­dor avançat de l’IPC (Índex de Preus al Con­sum) del 8,4%. Baixa una mica res­pecte al març (havia arri­bat al 9,8%), gràcies a la cor­recció en els preus de l’ener­gia i els car­bu­rants, però igual­ment és altíssima. Si ens fixem en la inflació sub­ja­cent, que no té en compte l’ener­gia ni els ali­ments sense ela­bo­rar, veiem que ha arri­bat al 4,4%, que també és una dada rècord. Com que els incre­ments de preus no s’estan pro­duint de manera homogènia en tots els pro­duc­tes i ser­veis, les seves con­seqüències impac­ten de manera dife­rent en la població. Per això, en aquest arti­cle iden­ti­fi­ca­rem alguns dels col·lec­tius més per­ju­di­cats per la inflació.

Les puja­des més ele­va­des es pro­du­ei­xen en ener­gia, com­bus­ti­bles, cos­tos de trans­port, matèries pri­me­res, cere­als, ali­ments i altres pro­duc­tes de pri­mera neces­si­tat, i en pro­duc­tes indus­tri­als. En el cas dels ali­ments, segons Kan­tar, hi ha pro­duc­tes amb puja­des estra­tosfèriques, com ara l’oli, que ha pujat un 300% en un any, la pasta (183%) o la llet (141%). Mol­tes de les puja­des són con­seqüència del que està pas­sant amb l’ener­gia i els com­bus­ti­bles. Tot això, ja ve d’abans de la invasió russa d’Ucraïna, però la guerra ho ha empit­jo­rat.

Aquests incre­ments de preus no afec­ten tot­hom igual. Entre els més per­ju­di­cats hi hau­ria aquells col·lec­tius que, pro­por­ci­o­nal­ment, tenen un major con­sum dels pro­duc­tes que més han pujat. És el cas de les clas­ses més bai­xes, en què el con­sum d’elec­tri­ci­tat i pro­duc­tes de pri­mera neces­si­tat té un pes major en la seva cis­te­lla de com­pra. Això ho mos­tren les dades d’Euros­tat i Cai­xa­Bank Rese­arch, que indi­quen que les llars amb ren­des més bai­xes dedi­quen el 33% de la des­pesa a ali­ments, habi­tatge, gas, elec­tri­ci­tat i cale­facció. A les llars amb ren­des més altes aquest per­cen­tatge és del 15%.

Un segon col·lec­tiu per­ju­di­cat és el de les per­so­nes que no poden incre­men­tar els seus ingres­sos al mateix ritme que la inflació. Per exem­ple, en els dar­rers dies s’està dient que el govern espa­nyol actu­a­lit­zarà segons la inflació les pen­si­ons més bai­xes. En canvi, els sala­ris dels tre­ba­lla­dors públics aug­men­ta­ran molt menys que la inflació. Si això es con­firma, implica que els pen­si­o­nis­tes amb pen­si­ons més altes per­dran poder adqui­si­tiu, igual que els tre­ba­lla­dors públics. El mateix pot suc­ceir amb els tre­ba­lla­dors d’empre­ses que no poden reper­cu­tir l’aug­ment de cos­tos als seus preus de venda. Són empre­ses que tin­dran mol­tes difi­cul­tats per aug­men­tar els sala­ris al mateix ritme que la inflació.

D’altra banda, com que la inflació pres­si­o­narà perquè els tipus d’interès pugin, un altre col·lec­tiu per­ju­di­cat són les per­so­nes endeu­ta­des, espe­ci­al­ment si tenen hipo­te­ques amb tipus vari­a­bles. En canvi, els que tenen més estal­vis acu­mu­lats poden bene­fi­ciar-se de la pujada de tipus d’interès.

En defi­ni­tiva, estem par­lant que les per­so­nes més per­ju­di­ca­des (clas­ses més bai­xes, tre­ba­lla­dors, famílies amb hipo­te­ques...) repre­sen­ten la major part de la població. Per tant, tot el que es pugui fer per reduir la inflació evi­tarà impor­tants pèrdues de benes­tar, sobre­tot als més des­a­fa­vo­rits.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.