Opinió

Taxa d’activitat

La realitat és tossuda. Espanya genera una demanda de feina que és incapaç d’absorbir la seva oferta laboral. El resultat és atur, subocupació i… una taxa d’activitat baixa, és a dir, un baix nombre de persones que manifesten que volen treballar. (I aquí no entrem en temes com la precarietat, la reduïda productivitat d’Espanya, els salaris baixos…). Quedeu-vos amb un parell de dades. En el tercer trimestre del 2021, mentre que la taxa d’activitat de Suïssa va ser del 84%, la d’Espanya va ser del 59%. Alhora, Suïssa va tenir una taxa de desocupació del 2,5% i Espanya, del 13%. Per meditar
La taxa d’activitat del factor treball es defineix com la relació entre les persones d’edats compreses entre els 16 i els 65 anys que manifesten que volen treballar i la població total amb una edat entre 16 i 65 anys

Pro­ba­ble­ment es tracta d’una de les ràtios econòmiques menys cone­gu­des pel gran públic, una de les menys uti­lit­za­des pels experts, una de gens uti­lit­zada pels polítics i una de les més con­fo­ses per als pro­fes­si­o­nals dels mit­jans de comu­ni­cació. És la ràtio del fac­tor tre­ball.

I per què?, us deveu pre­gun­tar. Doncs perquè no és gens gla­mu­rosa i sí molt peri­llosa, ja que posa de mani­fest massa coses nega­ti­ves del model pro­duc­tiu d’un país i del seu mer­cat labo­ral. Vegem-ho.

La taxa d’acti­vi­tat del fac­tor tre­ball es defi­neix com la relació entre les per­so­nes d’edats com­pre­ses entre els 16 i els 65 anys que mani­fes­ten que volen tre­ba­llar i la població total amb una edat entre 16 i 65 anys. L’avan­tatge d’aquesta ràtio és que és molt dife­rent, ja que com més ele­vada sigui la taxa d’acti­vi­tat més indi­carà que més per­so­nes estan dis­po­sa­des a tre­ba­llar.

La taxa d’acti­vi­tat parla de la població total que mani­festa el seu desig de tre­ba­llar, la qual cosa inclou tant la població ocu­pada com la deso­cu­pada que vol tre­ba­llar, inde­pen­dent­ment que esti­gui atu­rada durant una set­mana o dos anys. En con­seqüència, hi ha una relació indi­recta entre la taxa d’acti­vi­tat i la taxa de deso­cu­pació.

Si un país té una taxa d’acti­vi­tat molt ele­vada i una taxa de deso­cu­pació molt reduïda el que posa de mani­fest la com­pa­ració de totes dues és que una gran part de la població d’aquest país vol tre­ba­llar i està ocu­pada. Aquest, per exem­ple, és el cas de Suïssa. Al revés, un país amb una taxa d’acti­vi­tat baixa i una taxa de deso­cu­pació alta mos­tra que el nom­bre de per­so­nes en edat labo­ral que volen tre­ba­llar és baix i que el nom­bre de per­so­nes deso­cu­pa­des és alt. Aquest és el cas d’Espa­nya.

El gràfic adjunt mos­tra dues rea­li­tats i un supòsit en el període comprès entre el pri­mer tri­mes­tre de l’any 2001 i el quart tri­mes­tre del 2021. La línia blava mos­tra la taxa d’acti­vi­tat d’Espa­nya (eix dret); la línia ver­me­lla, la taxa de deso­cu­pació que Espa­nya va asso­lir al llarg d’aquell període de temps, i la línia taronja, la taxa de deso­cu­pació que Espa­nya hau­ria tin­gut si la taxa d’acti­vi­tat hagués estat la que va tenir Suïssa al llarg dels tri­mes­tres con­si­de­rats (amb­dues, eix esquerre).

El període de temps con­si­de­rat és sufi­ci­ent­ment llarg per extreure algu­nes con­clu­si­ons. La pri­mera i més evi­dent: si Espa­nya hagués tin­gut la taxa d’acti­vi­tat de Suïssa, la taxa de deso­cu­pació hau­ria estat molt més ele­vada, molt més, durant gai­rebé tot el temps ana­lit­zat.

D’altra banda, es pot obser­var que hi ha una sèrie de fases que que­den esta­bler­tes per l’evo­lució de l’eco­no­mia. Entre el 2001 i el 2007, un crei­xe­ment de la taxa d’acti­vi­tat per les expec­ta­ti­ves d’ocu­pació que hi havia, alhora que es produïa la cai­guda de la deso­cu­pació. Fins a finals del 2008, la taxa d’acti­vi­tat va con­ti­nuar aug­men­tant, però la de deso­cu­pació ja va començar a pujar amb força.

Aug­ment.

A par­tir de lla­vors i fins al 2012, tot i que es va pro­duir l’esta­bi­lit­zació de la taxa d’acti­vi­tat, la deso­cu­pació va con­ti­nuar aug­men­tant de manera incon­te­ni­ble. I des del 2012, una cai­guda impa­ra­ble de la taxa d’acti­vi­tat, a pesar que la deso­cu­pació va dis­mi­nuir i que, al final, s’ha anat pro­duint la recu­pe­ració dels efec­tes pro­vo­cats pel virus: a finals del 2021 la taxa d’acti­vi­tat d’Espa­nya es tro­bava a nivells de la que tenia a mit­jans del 2016.

La rea­li­tat és tos­suda. Espa­nya genera una demanda de feina que és incapaç d’absor­bir la seva oferta labo­ral. El resul­tat és atur, sub­o­cu­pació i… una taxa d’acti­vi­tat baixa, és a dir, un baix nom­bre de per­so­nes que mani­fes­ten que volen tre­ba­llar. (I aquí no entrem en temes com la pre­ca­ri­e­tat, la reduïda pro­duc­ti­vi­tat d’Espa­nya, els sala­ris bai­xos…).

Que­deu-vos amb un parell de dades. En el ter­cer tri­mes­tre del 2021, men­tre que la taxa d’acti­vi­tat de Suïssa va ser del 84%, la d’Espa­nya va ser del 59%. Alhora, Suïssa va tenir una taxa de deso­cu­pació del 2,5% i Espa­nya, del 13%. Per medi­tar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.