Gran angular

Dona’m la mà i aixeca’t

90%de les empreses emergents acaben en fallida durant els primers cinc anys de vida

Només un 40% de les noves empre­ses sobre­vi­uen després dels cinc pri­mers anys de vida, segons l’INE. En el cas de les empre­ses emer­gents, aque­lles que es dedi­quen a crear un ser­vei o pro­ducte tan inno­va­dor que es con­si­dera alta­ment inse­gur, la mor­ta­li­tat és del 90%.

Mal­grat el baix índex de super­vivència, el fracàs a casa nos­tra encara està car­re­gat d’estig­mes, i molts empre­ne­dors aca­ben defu­gint enge­gar nous pro­jec­tes per la por de tor­nar a fra­cas­sar.

La firma d’asses­so­ra­ment i d’inversió a start-ups Oryon Uni­ver­sal veia cada dia talent que es que­dava pel camí a causa dels fra­cas­sos de les seves ini­ci­a­ti­ves empre­sa­ri­als, i va deci­dir crear una fun­dació que atengués aquests empre­ne­dors en hores bai­xes.

“Som una fun­dació que es dedica a aju­dar aquells a qui no els han anat bé les coses en la seva aven­tura empre­ne­dora, i aspi­rem a fer un canvi més glo­bal com a soci­e­tat per nor­ma­lit­zar el fracàs i que aquest es vegi com un apre­nen­tatge”, explica la direc­tora de la fun­dació, Tania Ramírez.

De fet, el que els mou és una frase de Henry Ford: ‘‘El fracàs és una opor­tu­ni­tat per començar de nou, però amb més intel·ligència.”

Així que la fun­dació agafa de la mà els qui han fra­cas­sat, els acom­pa­nya a superar el període de dol que estan vivint i els ori­enta per rein­ven­tar-se més aviat que tard. “Tenim un pro­grama d’ajut psi­cològic, que està pen­sat per recu­pe­rar-los emo­ci­o­nal­ment, ens enfo­quem molt en la per­sona i un cop superada aquesta etapa ja comen­cem a defi­nir el seu nou full de ruta des d’un punt de vista més labo­ral”, diu Ramírez.

La pri­mera acció de la fun­dació és ana­lit­zar la situ­ació finan­cera en què es troba l’orga­nit­zació fallida i el seu fun­da­dor i mirar de quina manera es pot aco­llir a la llei de la segona opor­tu­ni­tat. “Sane­jar deu­tes és el pri­mer pas per tan­car feri­des i començar de nou”, explica la direc­tora.

Després, la fun­dació defi­neix el que seria una mena de pro­grama de recol·locació (sovint cone­gut pel seu terme en anglès, out­pla­ce­ment), amb què es pro­cura recol·locar un empleat en una altra empresa en el mínim temps pos­si­ble i reduint al màxim els aspec­tes nega­tius d’un aco­mi­a­da­ment. En aquest cas es pre­para l’empre­ne­dor per embar­car-se en un nou pro­jecte empre­ne­dor o, si ho pre­fe­reix , se’l reo­ri­enta cap a la cor­po­ració com a assa­la­riat. “El procés de rein­cor­po­ració com­porta haver de tor­nar-se a pre­pa­rar en qüesti­ons tan sim­ples com fer un CV o fins i tot tren­car amb tot el que havia estat vin­cu­lat fins ales­ho­res”, recorda Ramírez. Per això mateix, la fun­dació ha enge­gat un nou pro­grama de men­to­ria amb direc­tius i experts del món de l’empresa ja jubi­lats que acom­pa­nyen els qui han fra­cas­sat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.