Opinió

Consol i afecte ‘is all we need’

Totes les àrees d’una companyia, i no només la de persones, tenim la responsabilitat de crear petits cosmos que facin del nostre trànsit existencial per una empresa una possibilitat generadora de més cosmos i, en definitiva, de més guanys

Pot­ser en aquesta època on la huma­ni­tat es devora a si mateixa toca par­lar de l’ésser humà, de la seva con­dició i de la seva existència. Pot ser que dins les empre­ses també toqui intro­duir aque­lla branca de la filo­so­fia, l’huma­nisme, que ens entén així: mor­tals amb consciència de fini­tud, eter­na­ment man­cats de con­sol i d’afecte. La mirada de l’huma­nisme filosòfic aporta als pro­fes­si­o­nals dels recur­sos humans una capa més de com­prensió sobre allò humà, que se suma a les que ja teníem de les ciències soci­als o la bio­lo­gia. No es pot ges­ti­o­nar allò que no s’entén, i enten­dre la con­dició humana esdevé cab­dal, tant per dis­se­nyar polítiques de cul­tura i per­so­nes, com per con­tri­buir a un món menys ter­ri­ble. Refle­xi­o­nar sobre qüesti­ons com la vida, la mort, l’amor, el bé o el mal pot sem­blar teòric, però des de la incor­po­ració fins a la des­vin­cu­lació, els humans exis­tim i coe­xis­tim dins les empre­ses, així que, de la qua­li­tat d’aquesta existència, també en depen­dran els resul­tats dels comp­tes d’explo­tació. Són molts els pen­sa­dors huma­nis­tes, des de Sòcra­tes o Epic­tet fins a Hei­deg­ger, Arendt, Mar­cuse o Rosenzweig, que han refle­xi­o­nat sobre la nos­tra con­dició. En des­taco alguns, les idees dels quals es poden apli­car en temes molt ter­re­nals. Per exem­ple, la filòsofa Simone Weil ens diu que donem sen­tit a la nos­tra vida quan tenim lli­ber­tat per pen­sar, deci­dir i crear. En l’entorn labo­ral, això es tra­du­eix en el fet de per­me­tre que les per­so­nes par­ti­ci­pin al màxim de les deci­si­ons empre­sa­ri­als, espe­ci­al­ment de les que els afec­ten direc­ta­ment, com ara els hora­ris, el nom­bre de pagues, els cri­te­ris d’ava­lu­ació de l’acom­pli­ment, la fixació d’objec­tius, els sis­te­mes d’incen­tius o el dis­seny dels espais de tre­ball. Crear o inno­var, més que exe­cu­tar allò que diu el poder, aporta con­sol i afecte.

Hei­deg­ger i Sar­tre rela­ten que tots patim ine­xo­ra­ble­ment una angoixa exis­ten­cial perquè nai­xem i morim sols. Igual­ment ens pas­sem la vida eva­dint-nos del dolor que això ens pro­voca. Com ho podem pal·liar? Doncs enfor­tint els vin­cles, obvi­ant les estruc­tu­res d’ego que són els orga­ni­gra­mes i col·labo­rant en xar­xes de pro­jec­tes i de soli­da­ri­tat mútua. D’aquí neix el dis­seny d’orga­nit­za­ci­ons fle­xi­bles, on la comu­ni­cació i la con­fiança pre­va­len sobre el con­trol o la com­pe­ti­ti­vi­tat. Com més comu­ni­tat, menys angoixa. Lévinas diu que exis­tir només té sen­tit quan ens res­pon­sa­bi­lit­zem dels altres. Sense els altres, ningú no té raó de ser. Per això neces­si­tem líders que empo­de­rin de veri­tat tenint cura dels seus equips, fomen­tant la seva auto­no­mia, que per­me­tin fra­cas­sar i apren­dre, que facin seva l’angoixa de les per­so­nes a qui ser­vei­xen i que res­pon­guin des de la humi­li­tat i la vul­ne­ra­bi­li­tat. Aquesta és l’autèntica res­pon­sa­bi­li­tat.

Sòcra­tes, a banda de ser un gran defen­sor de l’auto­co­nei­xe­ment, també va fer molta apo­lo­gia de l’ama­bi­li­tat. Avui, rei­vin­di­car la bon­dat i les bones mane­res sem­bla quasi sub­ver­siu, però les per­so­nes són més pro­duc­ti­ves i, sobre­tot, superen millor els ine­vi­ta­bles con­flic­tes de la interacció humana, si als entorns labo­rals abun­den parau­les com si us plau, per­dona, feli­ci­tats o gràcies. L’ama­bi­li­tat demana l’única micro­gestió que fun­ci­ona, la dels petits detalls: cor­reus per­so­na­lit­zats, tru­ca­des per dema­nar “com et tro­bes?”, feli­ci­ta­ci­ons d’ani­ver­sari que des­ta­quin una qua­li­tat de la per­sona, obse­quis afins als des­ti­na­ta­ris o àpats on cele­brar junts una fita de fac­tu­ració. Ara això ho bate­gem com a polítiques de benes­tar o reco­nei­xe­ment perquè ens fa recança par­lar d’ama­bi­li­tat, mal­grat que és el que ens fa real­ment com­pe­ti­tius per atraure i rete­nir talent.

A casa nos­tra, autors com Josep Maria Esqui­rol rei­vin­di­quen que la forma més madura del movi­ment humà és tenir-ne cura, ajun­tar, vin­cu­lar. En llen­guatge de gestió par­lem de com­promís i de fer siner­gies. Som ani­mals cos­mopoètics. Quan ens vin­cu­lem cons­truïm món, cos­mos. Ho fem amb la tec­no­lo­gia pel que fa a allò mate­rial i amb la bon­dat pel que fa a allò exis­ten­cial. Fer cos­mos és una manera d’orde­nar. I orde­nar esdevé crear espe­rança i bellesa en un món on impe­ren l’odi, la violència i la falta de res­pecte per qual­se­vol forma d’existència. Per això viure és resis­tir. Totes les àrees d’una com­pa­nyia, i no només la de per­so­nes, tenim la res­pon­sa­bi­li­tat de crear petits cos­mos que facin del nos­tre trànsit exis­ten­cial per una empresa una pos­si­bi­li­tat gene­ra­dora de més cos­mos i, en defi­ni­tiva, de més guanys. Perquè no hi ha dico­to­mia per­so­nes-negoci, i con­sol i afecte is all we need.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.