Opinió

Democràcia i utopia

En primer lloc, caldria parlar de quan les innovacions voregen la manca d’ètica. És Pegasus una innovació acceptable? Des del punt de vista tecnològic, segur que sí, però podem acceptar innovacions que, com a mínim en determinades ocasions, posin en risc els drets individuals i també col·lectius?

El recent afer sobre les escol­tes a polítics i acti­vis­tes cata­lans amb l’eina d’espi­o­natge Pega­sus ha pro­vo­cat indig­nació a tots els qui pen­sem que, més o menys, som demòcra­tes. I dic més o menys perquè, real­ment, un ja no sap què és ben bé aquesta cosa ano­me­nada democràcia. Vegem-ho.

En pri­mer lloc, cal­dria par­lar de quan les inno­va­ci­ons vore­gen la manca d’ètica. És Pega­sus una inno­vació accep­ta­ble? Des del punt de vista tec­nològic, segur que sí, però podem accep­tar inno­va­ci­ons que, com a mínim en deter­mi­na­des oca­si­ons, posin en risc els drets indi­vi­du­als i també col·lec­tius? Tot un debat.

Com afirma Sos­hana Zuboff, vivim en un “capi­ta­lisme de la vigilància”. Com s’ha dit aquests dies, les pràcti­ques d’espi­o­natge d’aquest tipus estan cada cop més este­ses. Es fan ser­vir en política, però també en el món de l’empresa, de l’esport i allà on espiar pugui ser apro­fi­tat d’una manera o d’una altra. Els fou­caul­ti­ans de tota la vida no ens sor­pre­nem fàcil­ment. Fou­cault, mort el 1984, ja ens avi­sava d’una soci­e­tat que estava bes­can­vi­ant el càstig exem­pla­rit­zant per un con­trol microfísic de con­duc­tes i mane­res de pen­sar. Vivim en democràcies apa­rents, però on cada cop és més difícil apar­tar-se de la norma i des­a­fiar el poder?

En segon lloc, cal pre­gun­tar-se si la democràcia aspira a una certa uto­pia o amb el que tenim ja podem anar tirant. Dit d’una altra manera, la democràcia admet inno­va­ci­ons incre­men­tals o radi­cals? Molts no ente­nem que es pugui espiar algú, encara que sigui amb un man­dat judi­cial, sobre­tot si els espi­ats no són cri­mi­nals, vio­la­dors o asset­ja­dors. La gene­ra­lit­zació impune d’aquest tipus de pràcti­ques eli­mina, per sem­pre, la tan anhe­lada trans­parència. Resulta que els ciu­ta­dans no podem ni tan sols saber si una cosa s’ha fet o no perquè els que la fan no tenen cap obli­gació de donar expli­ca­ci­ons, facin el que facin. Fantàstic. Al final, si seguim per aquest camí, fins i tot els ajun­ta­ments de poblets petits dis­po­sa­ran del seu Pega­sus, amb impor­tants des­comp­tes, és clar.

La majo­ria de la bona gent demòcrata d’aquest país pensàvem que això de la democràcia era, defi­ni­ti­va­ment, una altra cosa. Ho seguim cre­ient, però, la veri­tat, cada cop costa més. Ens agra­da­ria creure que les democràcies no vigi­len ni con­tro­len els dis­si­dents polítics i soci­als, ni els empre­so­nen. Voldríem pen­sar que la democràcia es va expan­dint, cre­ant menys entorns de con­cen­tració de poder i, per tant, fent que aquest sigui cada cop més cir­cu­lar, com­par­tit i auto­ges­ti­o­nat. Desit­jaríem pen­sar que la democràcia es dife­ren­cia clara­ment de la dic­ta­dura, però veiem esto­rats que cada cop és més difícil esta­blir una fron­tera clara i diàfana.

Cal inno­var en democràcia, defi­ni­ti­va­ment. Els seus ene­mics, siguin quins siguin, són massa gent. No pot ser que ens sen­tim demòcra­tes pel sim­ple fet d’anar a votar cada dos o tres anys i, en canvi, mirem cap a un altre cos­tat quan la democràcia fa aigües per tot arreu. La democràcia es cons­tru­eix des de la lli­ber­tat, la dis­crepància, la cul­tura, el diàleg i l’accep­tació de l’altre. No podem con­ti­nuar vivint en una casa amb una façana molt bonica, però amb uns fona­ments que es van podrint a poc a poc. Quan tin­drem unes jor­na­des inter­na­ci­o­nals sobre inno­vació democràtica?

La era del capitalismo de la vigilancia Shoshana Zuboff Paidós 2020


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.