Opinió

DE MEMÒRIA

“Pot morir de fam la Humanitat?” (1950)

Aquest és el títol (una pre­gunta impor­tant, ales­ho­res i sem­pre) d’un arti­cle científic (publi­cat, el 1950, a una revista cata­lana de Mèxic, i ree­di­tat el 1994 per la UB) de l’eco­no­mista i coo­pe­ra­ti­vista Joan Ven­tosa i Roig, fill de Vila­nova i la Geltrú, amb estu­dis uni­ver­si­ta­ris de farmàcia i d’agro­no­mia, mem­bre del Con­sell d’Eco­no­mia de Cata­lu­nya, exi­liat el 1939.

Ven­tosa i Roig es feia la pre­gunta, i tot i el seu res­pecte pels clàssics britànics de la ciència econòmica, dis­cre­pava d’una de les seves grans apor­ta­ci­ons: la de Mal­thus, que deia que el crei­xe­ment de la població era molt supe­rior al crei­xe­ment de la pro­ducció d’ali­ments. Aquest fet gene­rava, és clar, cri­sis ali­mentàries, fam. “Sor­to­sa­ment –lle­gim- els fets demos­tren que aque­lla supo­sada llei no era més que una hipòtesi total­ment equi­vo­cada.” El que frena la crei­xença de la població, escriu, és “el desig de pro­cu­rar als fills una edu­cació acu­rada i tota mena de como­di­tats, i el d’estal­viar a l’esposa els sofri­ments i les molèsties inse­pa­ra­bles d’una des­cendència nom­brosa”. Això és el que suc­ce­eix als països més rics, com França, on “la mit­jana de fills era de 2,7 per matri­moni”i on, per cert, la neces­si­tat d’immi­gració foras­tera... no és un pro­blema greu. En un parèntesi, par­lant del cas català, Ven­tosa i Roig és con­tun­dent: “Els fills d’aquests [immi­grants] se sen­ten tan cata­lans, i de vega­des més i tot, que els d’autèntica nis­saga pai­ral. No he tro­bat mai diferència entre els Serra, Puig, Mit­jans, etc. i els Pérez, Ruiz, Rodríguez... nats a la nos­tra terra.”

Seguint el fil, Ven­tosa i Roig pensa que els països rics “dei­xant d’explo­tar els pobles colo­ni­als i semi­co­lo­ni­als, millo­rant el seu nivell de vida... poden con­tri­buir a limi­tar la població de l’Índia i de la Xina, molt millor que no pas les epidèmies periòdiques [...]”

Ara bé, alguns ana­lis­tes con­cloïen que la fam segueix sent un horitzó, ja que la pro­ducció d’ali­ments té greus pro­ble­mes. Un, deien, és la inten­si­fi­cació dels con­reus. Però si es fa bé, “de manera raci­o­nal i científica” és, jus­ta­ment, el con­trari. Un altre, seguei­xen dient els pes­si­mis­tes, és l’erosió i la des­trucció de bos­cos i de ter­res fèrtils. Tenen raó, però jus­ta­ment s’està començant a evi­tar. El ter­cer és el pro­blema dels adobs, però, “l’atmos­fera ens ofe­reix una font inex­hau­ri­ble de nitro­gen”.

L’ori­gen de “la fam i de la misèria que actu­al­ment sofreix la mei­tat del gènere humà” és, segons, Ven­tosa i Roig, “una mena de neo­malt­hu­si­a­nisme al revés, que no ha tin­gut per objec­tiu limi­tar la població humana perquè no man­ques­sin ali­ments, sinó res­trin­gir la pro­ducció de coses impres­cin­di­bles per tal de poder espe­cu­lar amb els preus”. Si bé, aquesta pràctica és ben real, i ben visi­ble, també és cert, subrat­lla Ven­tosa, que les coo­pe­ra­ti­ves de con­sum pro­ve­ei­xen, “en pro­porció més o menys gran, les neces­si­tats d’uns 430 mili­ons de per­so­nes, o és a dir la cin­quena part dels habi­tants del món”.

La coo­pe­ració (amb majúscu­les), doncs, i no “el capi­ta­lisme inter­na­ci­o­nal i el capi­ta­lisme esta­tal que pretén subs­ti­tuir-lo”, és el model econòmic que, posant l’accent en el tre­ball i en el con­sum, i “apro­fi­tant al màxim els recur­sos de la natu­ra­lesa”, pot des­bros­sar un futur sense fam (i sense guer­res).

Economistes catalans a Mèxic

Mèxic esdevingué una de les destinacions dels economistes catalans que el 1939 iniciaren l’exili. Alguns, com Joan Ventosa, havien format part del Consell d’Economia de Catalunya: Estanislau Ruiz i Ponsetí, Miquel Ferrer, Joan Fronjosà, Antonio García Birlán, Eusebi Carbó, Ramon Peypoch. Altres, també amb obra publicada de gran interès, eren : Faustí Ballvé, Eduard Barba, Artur Costa, Abelard Tona, Manuel Sánchez Sarto, Joan Carreres i Palet, Marí Civera. Els autors del Diccionari d’economistes catalans (2020) estan esperant estudis sobre molts d’aquests noms. L’exili –com succeí amb altres àmbits- no els va fer callar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.