Empreses

Frime inicia les exportacions de tonyina sostenible als EUA

L’empresa, a més d’entrar al mercat nord-americà, tanca un acord amb un dels proveïdors més grans del mercat asiàtic És capdavantera en innovació de processos productius i envasat

“La tonyina només es venia els mesos de juny i juliol, quan es pes­cava aquí, però vaig veure que en altres indrets n’hi havia tot l’any. Lla­vors vaig deci­dir que volia ser l’única empresa que tingués aquest peix i al mateix preu els 365 dies de l’any”, explica Sal­va­dor Ramon, pre­si­dent de Frime. Recorda que al prin­cipi va patir molt: “No me la volien com­prar perquè deien que no la venien, que la gent no estava acos­tu­mada a con­su­mir-la fora dels dos mesos d’estiu. Amb molt d’esforç, vaig crear la neces­si­tat.”

Ell és la ter­cera gene­ració de la família que ha fet créixer la pei­xa­te­ria que va obrir l’avi –després d’apren­dre l’ofici a França, on va estar exi­liat per la Guerra Civil– a la Boque­ria fins a con­ver­tir-la en l’empresa de venda i pro­ces­sa­ment de tonyina sos­te­ni­ble més gran de l’Estat espa­nyol, i una de les deu que lide­ren el mer­cat euro­peu. Frime, pre­sent a la Sea­food Expo Glo­bal, cele­brada a Bar­ce­lona a finals d’abril, va ser fina­lista dels pre­mis que atorga la fira als millors pro­duc­tes expo­sats.

“Men­tre l’avi era a la pei­xa­te­ria, el meu pare va començar a repar­tir bar­res de gel al Born i es va fer majo­rista de peix, fins que el 1977 va crear Frime. Jo em vaig incor­po­rar al negoci amb 17 anys, però lla­vors el pro­blema era quan hi havia tem­po­ral o vagues dels pes­ca­dors, perquè no entra­ven diners a casa”, comenta. Aquesta ines­ta­bi­li­tat va fer que es fixés en la tècnica de des­con­ge­lació del peix, “perquè si ho fas bé, obtens un pro­ducte de qua­li­tat que pots ven­dre cada dia”.

Per esbri­nar els secrets de la des­con­ge­lació va anar al Japó, va impor­tar les tècni­ques apre­ses allà i es va espe­ci­a­lit­zar en la tonyina. Va ser el pri­mer pas de l’empre­ne­dor que duia dins. A la inno­vació en el trac­ta­ment i el trans­port del peix, Frime ha sumat la de l’emba­latge. “Vam estu­diar diver­ses tec­no­lo­gies d’enva­sat perquè el pro­ducte arribés amb con­di­ci­ons excel·lents, i vam inver­tir a com­prar màqui­nes de carn que vam adap­tar al peix”, explica. Enva­sen també de manera sos­te­ni­ble i acon­se­guei­xen eli­mi­nar el 95% del plàstic de l’emba­latge.

Xifres de ver­ti­gen.

Els últims vint anys han estat un crei­xe­ment orgànic cons­tant. Actu­al­ment, l’empresa té dues mar­ques comer­ci­als (Frime per al canal Horeca, i Kold­fin per als super­mer­cats); quinze línies de pro­ducció, i set fàbri­ques, sis de les quals a Cata­lu­nya (Mer­ca­barna, Arenys de Munt i la Roca del Vallès –una de robo­tit­zada total­ment–) i l’altra a Mèxic (amb 800 tre­ba­lla­dors, una superfície glo­bal pro­duc­tiva de gai­rebé 16.000 m² i tres labo­ra­to­ris d’R+D+I). Comer­ci­a­litza 47.000 tones l’any de tonyina d’aleta groga sos­te­ni­ble amb cer­ti­fi­cat MSC que exporta a més d’una tren­tena de països. “I ara ja estem omplint els con­te­ni­dors per ini­ciar l’expor­tació al mer­cat dels Estats Units”, con­creta.

Frime també ha tan­cat els pri­mers dies de maig un con­tracte amb un gran proveïdor taiwanès, que li eixam­pla de manera con­si­de­ra­ble les xifres de cap­tura a Àsia.

Si la fàbrica com­ple­ta­ment robo­tit­zada de la Roca del Vallès, on la firma aviat ubi­carà la seu cen­tral, “és tec­nològica­ment la planta més avançada del món, on cap mà toca mai el pro­ducte que s’està pro­ces­sant”, el magat­zem de fred –22 mili­ons d’euros d’inversió– que havien d’inau­gu­rar enguany a Cas­te­llolí, i que la pandèmia a retar­dat fins al 2023, supo­sarà l’únic d’Europa amb una tem­pe­ra­tura de con­ge­lació de menys 60 graus: “Ens per­metrà doblar la fac­tu­ració, que enguany pre­ve­iem de 200 mili­ons d’euros.”

FRIME

Facturació
150 M€
Treballadors
680
Any de fundació
1977
El creixement de l’empresa, amb oficines exteriors a Miami (EUA), Vigo (Estat espanyol), Milà (Itàlia) i Seta (França), ha estat possible “gràcies a les persones que la constitueixen”, destaca el seu president.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.