Emprenedors

Tecnologia per evitar infarts

Nimble Diagnostics crea un dispositiu mèdic de detecció amb microones

Nim­ble Diagnos­tics és una spin-off nas­cuda de l’Ins­ti­tut d’Inves­ti­gació Ger­mans Trias i Pujol (IGTP), la Uni­ver­si­tat Politècnica de Cata­lu­nya (UPC) i la Uni­ver­si­tat de Bar­ce­lona (UB), que ha desen­vo­lu­pat un dis­po­si­tiu mèdic que aju­darà a sal­var milers de vides. És un sis­tema de moni­to­ratge de stents (un tub dimi­nut que es col·loca en artèries, venes o altres estruc­tu­res bui­des del cos humà per man­te­nir-les ober­tes i per­me­tre el cor­recte flux de sang o d’altres líquids) a través de micro­o­nes.

El dis­po­si­tiu que ha ideat Nim­ble Diagnos­tics resol una neces­si­tat sanitària que fins ara no estava coberta. La ins­tal·lació de l’stent és una solució mecànica que en un de cada tres casos té pro­ble­mes de fun­ci­o­na­ment perquè es pot tor­nar a tapo­nar o des­plaçar. El pro­ce­di­ment per saber quin és l’estat del tub és molt inva­siu per al paci­ent, reque­reix hos­pi­ta­lit­zació, molta expo­sició a rajos X i un període de baixa labo­ral. A més, el paci­ent i el metge no s’ado­nen dels pro­ble­mes de l’stent fins que és massa tard i comen­cen a aparèixer símpto­mes com infart, ofec o, direc­ta­ment, mort sob­tada.

Amb aquests pre­ce­dents, l’IGTP va dema­nar col·labo­ració a la UB i la UPC per dis­se­nyar una tec­no­lo­gia no inva­siva que per­metés moni­to­rar l’stent de manera fàcil, àgil i ràpida. D’aquesta coo­pe­ració, n’ha sor­tit un dis­po­si­tiu que només d’apro­par-lo al cor durant poc més d’un minut per­met saber si està en con­di­ci­ons òpti­mes i, per tant, aju­dar els facul­ta­tius a pre­ve­nir els símpto­mes més greus.

El direc­tor gene­ral de l’spin-off, Oriol Iborra, biòleg mole­cu­lar, doc­tor en car­di­o­lo­gia i mem­bre del grup de recerca ICREC (Insu­ficiència Cardíaca i Rege­ne­ració Cardíaca) de l’Hos­pi­tal Ger­mans Trias i Pujol, explica que en les pro­ves dutes a terme en ani­mals els resul­tats han estat molt bons, i cal­cula que l’any 2026, després de superar totes les exigències regu­la­do­res, podrien començar a comer­ci­a­lit­zar el dis­po­si­tiu.

Iborra avança que la idea és que sigui la mateixa firma de nova cre­ació la que s’ocupi de la comer­ci­a­lit­zació del dis­po­si­tiu mèdic, però no renun­cien a altres models de col·labo­ració amb grans empre­ses si això per­met arri­bar més ràpida­ment al paci­ent final.

Pel que fa al model de negoci, les pre­vi­si­ons són ven­dre l’apa­rell a preu de cost amb una llicència del seu pro­gra­mari, per gene­rar ingres­sos recur­rents a la firma.

“Ja tenim desen­vo­lu­pat el pro­to­tip beta i hem acor­dat amb una empresa indus­trial de Bar­ce­lona la pro­ducció poste­rior”, explica el direc­tor gene­ral de Nim­ble Diagnos­tics.

Ara per ara, la firma està for­mada per Oriol Iborra i Susana Amorós, que és qui ha desen­vo­lu­pat gran part de la tec­no­lo­gia, però en els pro­pers mesos tenen pre­vist ampliar l’equip amb nous per­fils tècnics, tant en tec­no­lo­gia com en pro­ces­sos regu­la­dors.

El pro­jecte, que ha sor­tit de la recerca bàsica, va obte­nir 500.000 euros de fons públics i pri­vats abans de fun­dar l’empresa, i ara, per tal de poder fer un altre salt enda­vant, han tor­nat a enge­gar un procés de cap­tació de capi­tal.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.