Opinió

Sense vocacions científiques, país de serveis

Els governs de molts països han intentat incrementar el nombre d’estudiants que cursen i es graduen en aquests professions. Fa anys que molts d’aquests països van adoptar mesures i programes de promoció i foment d’aquests estudis

És ben sabut que l’eco­no­mia del conei­xe­ment reque­reix, i cada vegada en reque­rirà més, pro­fes­si­o­nals amb for­mació vin­cu­lada a les matèries STEM (ciència, tec­no­lo­gia, engi­nye­ria i matemàtiques), pre­fe­ri­ble­ment for­ma­ci­ons trans­ver­sals.

Segons un arti­cle de Montse Álva­rez, de la Fun­dació CYD, les dades del 2019 per al con­junt dels 27 països de la Unió Euro­pea, extre­tes d’Euros­tat, mos­tren que només el 25,8% dels gra­du­ats uni­ver­si­ta­ris ho eren en titu­la­ci­ons STEM. El país líder va ser Ale­ma­nya, amb un 36,9% dels gra­du­ats. A Espa­nya van ser menys del 20% i, a Cata­lu­nya, segons dades de la Gene­ra­li­tat, el curs 2019/20 van ser el 22,47%. Pel que fa al nom­bre de titu­lats STEM per cada 1.000 joves d’entre 20 i 29 anys, a la Unió Euro­pea eren 17,4. No dis­poso de dades homogènies per poder donar el valor de Cata­lu­nya, encara que un valor apro­xi­mat esta­ria al vol­tant dels 13.

A Cata­lu­nya, el per­cen­tatge d’alum­nes de nou ingrés en graus STEM, des del curs 2015/16 fins al curs 2019/20, era de gai­rebé del 24%.

Els governs de molts països han inten­tat incre­men­tar el nom­bre d’estu­di­ants que cur­sen i es gra­duen en aques­tes pro­fes­si­ons i, de fet, fa uns anys molts d’aquests països van adop­tar mesu­res i pro­gra­mes de pro­moció i foment d’aquests estu­dis.

A Cata­lu­nya, el 2016, el govern va apro­var el “Pro­grama per pro­moure les voca­ci­ons tec­nològiques entre els joves”, el 2018 el “Pro­grama d’inno­vació pedagògica STE­AM­cat” (la A cor­res­pon a la intro­ducció de les arts) i, final­ment, el 2019 el “Pla STEM­cat, d’impuls de les voca­ci­ons científiques, tec­nològiques, en engi­nye­ria i matemàtiques”.

És aviat per dis­po­sar d’indi­ca­dors sobre els efec­tes d’aques­tes mesu­res. Els indi­ca­dors finals no són altres que el nom­bre estu­di­ants que es matri­cu­len en aquests ense­nya­ments i els que com­ple­ten els estu­dis.

És interes­sant conèixer quina és la situ­ació dels can­di­dats a futurs estu­di­ants uni­ver­si­ta­ris, i és bo saber que, més del 70% dels estu­di­ants de 15 anys tenen una opinió posi­tiva sobre les matèries assi­mi­la­bles a les STEM, segons l’informe Anàlisi del con­text de l’alum­nat de quart d’ESO. Curs 2020/21, com a res­posta a la pre­gunta “indica el teu grau d’acord amb les afir­ma­ci­ons següents: m’interes­sen, m’esforço i con­si­dero impor­tants els con­tin­guts d’aquesta matèria”, els resul­tats no són gaire dife­rents als d’altres assig­na­tu­res, però les notes mit­ja­nes STEM són infe­ri­ors.

També podem obser­var els resul­tats de l’Informe PISA (“Pro­grama per a l’ava­lu­ació inter­na­ci­o­nal d’estu­di­ants”), que cada tres anys fa una com­pa­ra­tiva inter­na­ci­o­nal que per­met saber en quin grau els estu­di­ants de 15 anys han adqui­rit conei­xe­ments i habi­li­tats essen­ci­als per a la par­ti­ci­pació en la soci­e­tat.

El 2018, en matemàtiques, davant els 591 punts que van obte­nir els alum­nes xine­sos, els cata­lans en van obte­nir 490 i la mit­jana de la Unió Euro­pea va ser de 494 (Estònia, líder de la UE, en va obte­nir 523). En com­petències científiques, davant dels 590 punts de la Xina, Cata­lu­nya en va obte­nir 489, igual que la mit­jana de la Unió Euro­pea, i Estònia (també al cap­da­vant de la UE), 530.

Aques­tes dades, millo­ra­bles, no són expli­ca­ti­ves de la manca de vocació pels ense­nya­ments STEM. En con­junt, no fan altra cosa que posar de mani­fest que, si bé tenim dèficits edu­ca­tius, estem en unes con­di­ci­ons homo­lo­ga­bles amb regi­ons alta­ment com­pe­ti­ti­ves. El risc, però, és que si no acon­se­guim més voca­ci­ons, no pas­sa­rem de ser un país de ser­veis amb poc valor afe­git.

Hauríem d’inten­tar res­pon­dre què impulsa les voca­ci­ons de caràcter científic. Podríem espe­cu­lar molt, però les resu­mi­ria en moti­vació gene­rada a l’escola i pers­pec­ti­ves de guanys econòmics. M’agra­da­ria afe­gir-hi una moti­vació extra­es­co­lar, que s’hau­ria de gene­rar a través del sis­tema públic. La moti­vació de l’escola no és res més que la de mes­tres i pro­fes­sors capaços de trans­me­tre, perquè real­ment la sen­ten, la passió per la matèria. A mi, com a altres com­panys del bat­xi­lle­rat, em va pas­sar amb la química. La moti­vació econòmica no sem­bla que a Cata­lu­nya sigui gaire sig­ni­fi­ca­tiva. Qual­se­vol lloc poc qua­li­fi­cat de l’admi­nis­tració pública està més ben remu­ne­rat que el d’una per­sona que ocupi un lloc en una feina STEM. S’ha de tenir passió per voler dedi­car-s’hi.

Una feina intensa de moti­vació extra­a­cadèmica és fàcil si des de l’admi­nis­tració pública es posen eines, com ara la tele­visió pública, però també pre­mis, tallers i acti­vi­tats, que ja es fan però que tenen un abast i un nom­bre massa limi­tat. Són tres rep­tes per al govern. Recerca i Uni­ver­si­tats hi té molt a dir.

Impuls

El 17 de setembre del 2019, el govern va aprovar el Pla STEMcat d’impuls de les vocacions científiques, tecnològiques, en enginyeria i en matemàtiques amb els objectius següents: a) Incrementar el nombre de graduats en estudis STEM. b) Incrementar la proporció de dones en els estudis STEM. c) Millorar les competències científiques, tecnològiques i matemàtiques en l’educació obligatòria. d) Millorar l’orientació personal, acadèmica i professional a través de programes de coordinació entre les empreses i el sistema educatiu. e) Transmetre el valor social de la ciència, la tecnologia i les matemàtiques.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.