Eines

Feines que treuen de polleguera

La Fundació Pimec i l’IMIM faciliten eines de salut psicològica a les empreses

Una aplicació anticiparà i detectarà l’estat d’ànim dels treballadors

Segons una enquesta de la consultora Hays realitzada l’any passat, el 64% dels empleats van patir algun període d’ansietat, fatiga, cansament o esgotament provocat per la seva situació laboral. Els motius principals van ser la càrrega excessiva de treball no assumible, l’estrès i la mala situació amb els companys o superiors.

Totes aquestes complicacions estan molt relacionades amb els efectes de la covid-19, que va canviar la manera de treballar dins les organitzacions empresarials. “El teletreball té moltes parts positives perquè ajuda a focalitzar més, a repartir tasques i a ser més flexible, però quan només es fa teletreball es pot generar un aïllament i una desconnexió emocional amb el grup i l’empresa”, explica Fernando Calvo, director de l’àrea de persones de la consultora Hays España.

Risc global.

De fet, la salut mental ha adquirit cada cop més importància, i la mostra és que el Fòrum Econòmic Mundial de Davos la situa entre els sis riscos globals de l’any i la considera un dels elements que més s’ha deteriorat des de la pandèmia. Els trastorns de la salut mental estan impactant greument en la salut dels empleats i també en la productivitat de les companyies.

Així doncs, les empreses tenen una responsabilitat en la salut emocional de les seves plantilles, i darrerament s’han desenvolupat nombroses eines per mirar de prevenir trastorns, però encara queda molt camí per recórrer.

Segons un informe de ManpowerGroup, el desgast dels professionals que va desencadenar la covid-19 s’ha mantingut en un nivell elevat, fins i tot un cop superats els pitjors moments de la crisi sanitària. L’anàlisi mostra que les companyies no aborden el desgast professional i que, a més, no implementen cap mesura concreta per prevenir-lo.

Marta Poll, directora de l’organització Salut Mental Catalunya, que col·laboren amb la Fundació Factor Humà, explica que les empreses més petites, amb menys recursos i persones tenen un repte major, segurament, ja que la seva capacitat és més limitada. “De tota manera, hi ha recursos, com formacions que oferim nosaltres i la nostra xarxa d’associacions, que contribueixen a sensibilitzar i a donar eines i que són accessibles i es poden fer a mida. El treball en xarxa, col·laboratiu, pot esdevenir un element interessant en aquests casos: davant de situacions comunes, buscar també respostes conjuntes”, diu Poll. .

Justament per detectar i prevenir els problemes de salut mental a les pimes i micropimes, la Fundació Pimec, que treballa des de fa més d’una dècada en l’acompanyament emocional a les empreses i la gestió emocional, entre altres temes, ha signat un conveni de col·laboració amb l’Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques (IMIM-Hospital del Mar) amb accions específiques per millorar la salut mental dels empresaris i treballadors dins de l’àmbit de les pimes.

Amb l’acord, unes noranta empreses de tres sectors concrets: TIC, construcció i salut, participaran en el projecte europeu MENTUPP (Promoció de la Salut Mental i Intervenció a l’Entorn Laboral), que consisteix en intervencions dissenyades i facilitades pel grup de recerca en salut mental de l’IMIM per combatre trastorns com poden ser l’estrès, la síndrome d’esgotament professional (burnout) i els símptomes depressius i ansiosos.

Per a micropimes.

La directora de la Fundació Pimec, Rosa Juny, explica que aquest acord és una eina poderosa per al teixit productiu català, format principalment per pimes i micropimes que no disposen de recursos econòmics ni de personals per poder implementar plans ambiciosos en salut mental.

Juny avança que el projecte amb l’IMIM, que s’està fent en tretze països, ofereix a les plantilles de les empreses que hi participen una aplicació per a mòbils que ajuda a detectar i prevenir problemes de salut mental. De la informació que es recull, fan un diagnòstic de l’estat de l’organització i després ofereixen eines per posar-hi solució. “El programa s’organitza en tres fases i ara com ara estan en la primera: s’estan recollint les dades de l’estat de les empreses per lliurar els diagnòstics a finals d’any”, descriu Juny, que assegura que encara es poden afegir al projecte una desena d’empreses més per cada sector.

Des de la Fundació PIMEC s’ocupen de buscar empreses dels sectors de la construcció, la salut i les tecnologies de la informació i de la comunicació que vulguin participar gratuïtament en aquest projecte europeu, que ja ha superat el pilot amb resultats molt satisfactoris.

Formació sobre estrès.

El material creat és interactiu i conté informació rellevant sobre l’estrès, el benestar psicològic i els símptomes depressius i ansiosos. L’investigador principal del projecte, Benedikt Amann, creu que “és crític crear consciència de la importància del benestar emocional i psicosocial dins de les pimes en general i també més enllà del projecte per crear, al final, més benestar econòmic en cada empresa”.

Per a Juny, les empreses i persones autònomes dels sectors més castigats pels efectes de la covid-19 estan molt afeblides: sense o amb pocs ingressos, endeutades, amb problemes de liquiditat i, sobretot, de solvència i amb l’ofegament de pagaments fixos (impostos i taxes, lloguers o crèdits). La incertesa ha augmentat de manera generalitzada per la guerra a Ucraïna, que està patint la invasió russa. Rosa Juny explica que aquests darrers anys, des de l’esclat de la pandèmia, han tornat a reviure uns entorns laborals i empresarials semblants als de la crisi del 2008.“Aleshores vam decidir centrar-nos en les persones, per ajudar-les a superar les càrregues emocionals del fracàs, i d’aquella experiència hem acumulat molts coneixements per assegurar el bon funcionament del conveni amb l’IMIM.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.