Eines

Feines que treuen de polleguera

La Fundació Pimec i l’IMIM faciliten eines de salut psicològica a les empreses

Una aplicació anticiparà i detectarà l’estat d’ànim dels treballadors

Segons una enquesta de la con­sul­tora Hays rea­lit­zada l’any pas­sat, el 64% dels emple­ats van patir algun període d’ansi­e­tat, fatiga, can­sa­ment o esgo­ta­ment pro­vo­cat per la seva situ­ació labo­ral. Els motius prin­ci­pals van ser la càrrega exces­siva de tre­ball no assu­mi­ble, l’estrès i la mala situ­ació amb els com­panys o supe­ri­ors.

Totes aques­tes com­pli­ca­ci­ons estan molt rela­ci­o­na­des amb els efec­tes de la covid-19, que va can­viar la manera de tre­ba­llar dins les orga­nit­za­ci­ons empre­sa­ri­als. “El tele­tre­ball té mol­tes parts posi­ti­ves perquè ajuda a foca­lit­zar més, a repar­tir tas­ques i a ser més fle­xi­ble, però quan només es fa tele­tre­ball es pot gene­rar un aïlla­ment i una des­con­nexió emo­ci­o­nal amb el grup i l’empresa”, explica Fer­nando Calvo, direc­tor de l’àrea de per­so­nes de la con­sul­tora Hays España.

Risc glo­bal.

De fet, la salut men­tal ha adqui­rit cada cop més importància, i la mos­tra és que el Fòrum Econòmic Mun­dial de Davos la situa entre els sis ris­cos glo­bals de l’any i la con­si­dera un dels ele­ments que més s’ha dete­ri­o­rat des de la pandèmia. Els tras­torns de la salut men­tal estan impac­tant greu­ment en la salut dels emple­ats i també en la pro­duc­ti­vi­tat de les com­pa­nyies.

Així doncs, les empre­ses tenen una res­pon­sa­bi­li­tat en la salut emo­ci­o­nal de les seves plan­ti­lles, i dar­re­ra­ment s’han desen­vo­lu­pat nom­bro­ses eines per mirar de pre­ve­nir tras­torns, però encara queda molt camí per recórrer.

Segons un informe de Man­power­Group, el des­gast dels pro­fes­si­o­nals que va des­en­ca­de­nar la covid-19 s’ha man­tin­gut en un nivell ele­vat, fins i tot un cop superats els pit­jors moments de la crisi sanitària. L’anàlisi mos­tra que les com­pa­nyies no abor­den el des­gast pro­fes­si­o­nal i que, a més, no imple­men­ten cap mesura con­creta per pre­ve­nir-lo.

Marta Poll, direc­tora de l’orga­nit­zació Salut Men­tal Cata­lu­nya, que col·labo­ren amb la Fun­dació Fac­tor Humà, explica que les empre­ses més peti­tes, amb menys recur­sos i per­so­nes tenen un repte major, segu­ra­ment, ja que la seva capa­ci­tat és més limi­tada. “De tota manera, hi ha recur­sos, com for­ma­ci­ons que ofe­rim nosal­tres i la nos­tra xarxa d’asso­ci­a­ci­ons, que con­tri­bu­ei­xen a sen­si­bi­lit­zar i a donar eines i que són acces­si­bles i es poden fer a mida. El tre­ball en xarxa, col·labo­ra­tiu, pot esde­ve­nir un ele­ment interes­sant en aquests casos: davant de situ­a­ci­ons comu­nes, bus­car també res­pos­tes con­jun­tes”, diu Poll. .

Jus­ta­ment per detec­tar i pre­ve­nir els pro­ble­mes de salut men­tal a les pimes i micro­pi­mes, la Fun­dació Pimec, que tre­ba­lla des de fa més d’una dècada en l’acom­pa­nya­ment emo­ci­o­nal a les empre­ses i la gestió emo­ci­o­nal, entre altres temes, ha sig­nat un con­veni de col·labo­ració amb l’Ins­ti­tut Hos­pi­tal del Mar d’Inves­ti­ga­ci­ons Mèdiques (IMIM-Hos­pi­tal del Mar) amb acci­ons específiques per millo­rar la salut men­tal dels empre­sa­ris i tre­ba­lla­dors dins de l’àmbit de les pimes.

Amb l’acord, unes noranta empre­ses de tres sec­tors con­crets: TIC, cons­trucció i salut, par­ti­ci­pa­ran en el pro­jecte euro­peu MEN­TUPP (Pro­moció de la Salut Men­tal i Inter­venció a l’Entorn Labo­ral), que con­sis­teix en inter­ven­ci­ons dis­se­nya­des i faci­li­ta­des pel grup de recerca en salut men­tal de l’IMIM per com­ba­tre tras­torns com poden ser l’estrès, la síndrome d’esgo­ta­ment pro­fes­si­o­nal (bur­nout) i els símpto­mes depres­sius i ansi­o­sos.

Per a micro­pi­mes.

La direc­tora de la Fun­dació Pimec, Rosa Juny, explica que aquest acord és una eina pode­rosa per al tei­xit pro­duc­tiu català, for­mat prin­ci­pal­ment per pimes i micro­pi­mes que no dis­po­sen de recur­sos econòmics ni de per­so­nals per poder imple­men­tar plans ambi­ci­o­sos en salut men­tal.

Juny avança que el pro­jecte amb l’IMIM, que s’està fent en tretze països, ofe­reix a les plan­ti­lles de les empre­ses que hi par­ti­ci­pen una apli­cació per a mòbils que ajuda a detec­tar i pre­ve­nir pro­ble­mes de salut men­tal. De la infor­mació que es recull, fan un diagnòstic de l’estat de l’orga­nit­zació i després ofe­rei­xen eines per posar-hi solució. “El pro­grama s’orga­nitza en tres fases i ara com ara estan en la pri­mera: s’estan reco­llint les dades de l’estat de les empre­ses per lliu­rar els diagnòstics a finals d’any”, des­criu Juny, que asse­gura que encara es poden afe­gir al pro­jecte una desena d’empre­ses més per cada sec­tor.

Des de la Fun­dació PIMEC s’ocu­pen de bus­car empre­ses dels sec­tors de la cons­trucció, la salut i les tec­no­lo­gies de la infor­mació i de la comu­ni­cació que vul­guin par­ti­ci­par gratuïtament en aquest pro­jecte euro­peu, que ja ha superat el pilot amb resul­tats molt satis­fac­to­ris.

For­mació sobre estrès.

El mate­rial creat és interac­tiu i conté infor­mació relle­vant sobre l’estrès, el benes­tar psi­cològic i els símpto­mes depres­sius i ansi­o­sos. L’inves­ti­ga­dor prin­ci­pal del pro­jecte, Bene­dikt Amann, creu que “és crític crear consciència de la importància del benes­tar emo­ci­o­nal i psi­co­so­cial dins de les pimes en gene­ral i també més enllà del pro­jecte per crear, al final, més benes­tar econòmic en cada empresa”.

Per a Juny, les empre­ses i per­so­nes autònomes dels sec­tors més cas­ti­gats pels efec­tes de la covid-19 estan molt afe­bli­des: sense o amb pocs ingres­sos, endeu­ta­des, amb pro­ble­mes de liqui­di­tat i, sobre­tot, de solvència i amb l’ofe­ga­ment de paga­ments fixos (impos­tos i taxes, llo­guers o crèdits). La incer­tesa ha aug­men­tat de manera gene­ra­lit­zada per la guerra a Ucraïna, que està patint la invasió russa. Rosa Juny explica que aquests dar­rers anys, des de l’esclat de la pandèmia, han tor­nat a reviure uns entorns labo­rals i empre­sa­ri­als sem­blants als de la crisi del 2008.“Ales­ho­res vam deci­dir cen­trar-nos en les per­so­nes, per aju­dar-les a superar les càrre­gues emo­ci­o­nals del fracàs, i d’aque­lla experiència hem acu­mu­lat molts conei­xe­ments per asse­gu­rar el bon fun­ci­o­na­ment del con­veni amb l’IMIM.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.