Gran angular

Mentre que el sou creix un 6,9% en cinc anys, el preu de l’habitatge s’encareix un 21,6%

Un estudi conjunt de Fotocasa i InfoJobs reflecteix que cada vegada cal fer un esforç més gran per a l’adquisició d’un habitatge

En cinc anys, els sous han cres­cut un 6,9%, men­tre que el preu de l’habi­tatge s’ha incre­men­tat un 21,6% a Cata­lu­nya, segons apunta l’estudi Relació de sala­ris i la com­pra d’habi­tatge al 2021, ela­bo­rat per Info­Jobs i Foto­casa.

Així mateix, el 2021, men­tre que els sala­ris van caure de mit­jana un 1,5%, després de qua­tre anys de puja­des anu­als, el preu de l’habi­tatge va expe­ri­men­tar la seva cin­quena pujada (2,6%) en sis anys.

A tot l’Estat, en cinc anys les pujada de salari ha arri­bat de mit­jana al 5,9%, men­tre que que el preu de l’habi­tatge s’ha incre­men­tat en un 15,6%.

“Aquest informe ens pre­senta clara­ment quina és la gran pro­blemàtica de l’accés a l’habi­tatge: els sala­ris i el preu dels immo­bles no s’han incre­men­tat al mateix ritme, i aquest dese­qui­li­bri ha oca­si­o­nat que els ciu­ta­dans hagin de fer un esforç més gran per poder fer front a la com­pra d’un habi­tatge”, asse­nyala María Matos, direc­tora d’Estu­dis de Foto­casa, la qual afe­geix que “en un con­text d’inflació des­bo­cada, la bretxa es pot incre­men­tar encara més, en enca­rir-se el preu dels immo­bles i rebai­xar-se la renda dis­po­ni­ble de les llars.” A Cata­lu­nya, si el 2016 el preu mitjà del metre qua­drat d’habi­tatge estava esta­blert en 2.091 euros, i en 2.480 euros el 2020, el 2021 ja s’enfi­lava un 2,6%, fins els 2.544 euros, dins d’una seqüència d’enca­ri­ment del 21,7% en cinc anys.

Per la seva banda, Mónica Pérez, direc­tora de Comu­ni­cació i Estu­dis d’Info­Jobs, asse­nyala que “la pro­gres­siva evo­lució de la mit­jana sala­rial entre el 2017 i el 2020 s’ha visat fre­nada pels efec­tes de la pandèmia a l’eco­no­mia i l’acti­vi­tat de les empre­ses. La COVID va des­truir molts llocs de tre­ball, sobre­tot als sec­tors amb nivells retri­bu­tius més bai­xos, i ha agreu­jat les desi­gual­tats.” Afe­geix que “actu­al­ment tra­ves­sem un període de mode­ració sala­rial que, si bé és neces­sari perquè les empre­ses puguin fer front a la difícil situ­ació econòmica pro­vo­cada per la crisi energètica i la manca de sub­mi­nis­tra­ments, també té un greu impacte en el poder adqui­si­tiu dels tre­ba­lla­dors i tre­ba­lla­do­res davant l’esca­lada infla­ci­o­nista.”

Efec­ti­va­ment, a Cata­lu­nya, si el salari mitjà era el 2016 de 23.273 euros, i de 25.252 euros el 2020, al 2021 ja queia un 1,5%, fins els 24.871 euros.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.