Empreses

Microfusa vol obrir escoles de tecnologia musical a Europa

L’escola pensa a establir-se en països com Itàlia, França i Portugal

Microfusa manté des de fa anys convenis amb universitats britàniques

L’escola de tec­no­lo­gia musi­cal Micro­fusa, que enguany cele­bra el seu 35è ani­ver­sari, està estu­di­ant la pos­si­bi­li­tat d’obrir cen­tres d’ense­nya­ment en diver­sos països euro­peus.

“La nos­tra idea seria estar pre­sent en països d’on ara mateix ens venen molts alum­nes, per exem­ple Itàlia, França i Por­tu­gal, i per això ja hem tin­gut con­tac­tes amb pos­si­bles inver­sors”, explica el seu CEO i fun­da­dor, Ignasi Bena­vent. Així mateix, pel que fa a Zen­tral Media, la marca del seu negoci de dis­tri­bució de sin­te­tit­za­dors, tau­les de mes­cles, pro­gra­mari musi­cal, gui­tar­res i bate­ries, entre altres eines, que ara suposa un volum de fac­tu­ració d’11 mili­ons dins del total, també està pre­vist que tin­gui un recor­re­gut que vagi més enllà de la península Ibèrica. Avança Bena­vent: “Estem prou con­tents amb la dis­tribuïdora, i és pro­ba­ble que fem alguna cosa per créixer. De fet, Zen­tral Media surt d’una absorció i podria entrar en d’altres, sobre­tot si tinguéssim el suport d’algun grup inter­na­ci­o­nal.”

De fet, aquesta escola que forma en pro­ducció musi­cal, engi­nye­ria de so, com­po­sició musi­cal, DJ i negoci musi­cal , entre altres face­tes d’aquest uni­vers, ja fa deu anys que manté con­ve­nis amb cen­tres uni­ver­si­ta­ris britànics, com ara la Salent Uni­ver­sity de South­hamp­ton, la Uni­ver­si­tat de Winc­hes­ter i el cen­tre Tileyard Edu­ca­tion de Lon­dres, on els alum­nes de Micro­fusa com­ple­ten els seus estu­dis i reben una titu­lació d’aquests cen­tres.

Un altre pro­jecte impor­tant que Micro­fusa té damunt la taula és estar dins la for­mació pro­fes­si­o­nal. “Mai no hem estat reglats, perquè veníem de l’àmbit pro­fes­si­o­nal. A diferència de l’ense­nya­ment reglat, poc àgil, que ve deter­mi­nat pel minis­teri, nosal­tres tenim la capa­ci­tat d’estar sem­pre ama­tents a detec­tar can­vis tec­nològics i soci­als, així podem veure com en els dar­rers anys hi ha hagut can­vis pro­funds en la manera com la gent fa música. Ara hi ha nois gra­vant-la amb el mòbil i, a més, hi ha una gran inqui­e­tud per crear música amb el propòsit de por­tar-la a escena”, explica Edu­ard Gra­munt, direc­tor de l’escola. En aquest sen­tit, afe­geix: “L’escola ha anat posant al seu cen­tre de gra­ve­tat l’àrea artística, la cre­ació de música i com fer ser­vir ade­qua­da­ment els mit­jans tec­nològics per inter­pre­tar-la. Si abans ens centràvem en la tècnica, ara hem de veure com es pot sonar bé artísti­ca­ment.” Tenint en compte això diu: “Trac­taríem de fer la part d’ense­nya­ment del so en l’àmbit reglat, men­tre que la pro­ducció musi­cal es man­tin­dria en l’àmbit pri­vat.” Tan­ma­teix, com asse­nyala Bena­vent, “hi ha el pro­blema dels reque­ri­ments que l’admi­nis­tració imposa, com tenir unes dimen­si­ons deter­mi­na­des d’escola, cosa que t’obliga a fer una inversió con­si­de­ra­ble”. Actu­al­ment, entre els cen­tres de Bar­ce­lona i Madrid, Micro­fusa té matri­cu­lats 250 alum­nes, 100 dels quals a l’escola de Madrid. Des de l’any 2002, Micro­fusa també impar­teix for­mació en línia.

Amb l’afany pedagògic no n’hi havia prou, i Micro­fusa aviat es va llançar a ven­dre tot tipus d’apa­rells que tenen a veure amb el so. “La passió per tot això ens duia a visi­tar fires per estar al dia, i així ens va sor­tir la dis­tri­bució en exclu­siva a l’Estat dels sin­te­tit­za­dors de tec­no­lo­gia digi­tal Enso­nik, i més tard dels enre­gis­tra­dors de disc dur Sounds­cape”, recorda Ignasi Bena­vent. D’aquesta manera, Micro­fusa es va con­ver­tir en una referència ine­lu­di­ble per a tots els estu­dis de so.

El 1991 es va obrir la pri­mera botiga, a Bar­ce­lona, i anys més tard la seva homòloga a Madrid. Val a dir, però, com reco­neix Bena­vent, que “les boti­gues actu­al­ment es tro­ben en un impàs, fa anys que patei­xen pèrdues, amb 5 mili­ons d’euros de fac­tu­ració quan hau­rien d’estar en els 10 mili­ons”. Així doncs, afe­geix: “Hem de veure si tenim la pos­si­bi­li­tat de que­dar-nos i adqui­rir alguna botiga per asso­lir els 10 mili­ons d’euros, i així acon­se­guir que siguin sos­te­ni­bles.”

El grup empre­sa­rial, finan­ce­ra­ment par­lant, té tres potes clares: la dis­tri­bució, que asso­leix un negoci d’11 mili­ons d’euros, el retail (5 mili­ons) i la for­mació (1,6 mili­ons). Com explica Ignasi Bena­vent, “tenir aques­tes tres potes ens per­met com­pen­sar, i quan una de les bran­ques pateix un moment crític, les altres dues ser­veix de suport.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.