Eines

Respecteu tots els drets arreu

Compte enrere al Parlament per a la constitució del Centre Català d’Empresa i Drets Humans, que vetllarà perquè les empreses internacionalitzades no vulnerin drets

El focus es posa en grans grups que tenen contractes amb l’administració
La directiva europea es limita a ser una anàlisi de riscos

Cata­lu­nya ja està a punt de tenir un ens que exa­mi­narà l’impacte sobre els drets humans i ambi­en­tals de les empre­ses que tenen tracte amb l’admi­nis­tració cata­lana: el Cen­tre Català d’Empresa i Drets Humans.

Després que el Par­la­ment de Cata­lu­nya, el febrer pas­sat, acceptés a tràmit la pro­posta de llei de la seva cre­ació, ara ja es troba de ple en els tràmits par­la­men­ta­ris. És una pro­posta que té un ampli con­sens entre la soci­e­tat civil, amb el suport de més de 8.000 enti­tats i coo­pe­ra­ti­ves de Cata­lu­nya, i que apa­reix quan arreu es debat fixar nous marcs legis­la­tius. El més avançat és la pro­posta de nova direc­tiva euro­pea sobre diligència deguda de les empre­ses en matèria de drets humans i medi ambi­ent en les cade­nes de sub­mi­nis­tra­ment, que es va pre­sen­tar a finals de febrer.

Lina María González, de Novact, una de les enti­tats del Grup Català d’Empresa i Drets Humans, explica que les fun­ci­ons del futur cen­tre seran “reco­llir les quei­xes de les vícti­mes afec­ta­des per l’acció d’alguna empresa inter­na­ci­o­na­lit­zada que opera a Cata­lu­nya, inves­ti­gar els fets, dema­nar expli­ca­ci­ons i, si s’escau, ela­bo­rar un informe amb reco­ma­na­ci­ons a la Gene­ra­li­tat”. Com s’encar­rega d’acla­rir, si bé el cen­tre no tindrà capa­ci­tat san­ci­o­na­dora, podrà, tal­ment com el Síndic de Greu­ges, ins­tar la Gene­ra­li­tat a pren­dre mesu­res: “Per exem­ple, si arri­ben quei­xes al vol­tant d’una empresa tèxtil, se li pot dema­nar a la Gene­ra­li­tat que pren­gui mesu­res perquè hi hagi una traçabi­li­tat sobre com s’ha ela­bo­rat la roba que exporta.”

Val a dir que si ens fixem en la juris­dicció inter­na­ci­o­nal, el cert és que “hi ha un buit jurídic arreu quant al con­trol de la cadena de sub­mi­nis­tra­ment per evi­tar la impu­ni­tat en la vul­ne­ració de drets”, mal­grat que les Naci­ons Uni­des dema­nen als estats que tin­guin un meca­nisme de regu­lació. Només hi ha casos sin­gu­lars, com França, Ale­ma­nya i els Països Bai­xos, on hi ha alguna norma de vigilància, men­tre que “a l’Estat espa­nyol no hi ha meca­nis­mes de ren­dició de comp­tes”.

La cons­ta­tació de la ine­xistència d’estàndards inter­na­ci­o­nals de regu­lació va dur la UE el 2021 a tirar enda­vant la direc­tiva sobre diligència deguda, que un cop ha pas­sat pel sedàs de la Comissió del Mer­cat Inte­rior “ha que­dat molt des­cafeïnada, amb el rebuig de les orga­nit­za­ci­ons civils, ja que tot resta en una sim­ple anàlisi de ris­cos pre­vis en què l’empresa com­pleix només dient que inten­tarà mini­mit­zar-los”. Una ava­lu­ació ex ante, i no pas ex post, “que és el que haurà d’exa­mi­nar el Cen­tre Català d’Empresa i Drets Humans, que vol ava­luar si real­ment una empresa no ha com­plert”. I a par­tir d’aquí, tre­ba­llar perquè la Gene­ra­li­tat “actu­a­litzi el seu codi de con­ducta en com­pra pública per pre­ve­nir i evi­tar acci­ons que puguin vul­ne­rar drets humans i ambi­en­tals”. Així, si bé en con­trac­tació pública una empresa no pot ser exclosa pels infor­mes que altres països n’hagin fet en con­tra, “un tècnic que genera la lici­tació pot exi­gir que s’hi inclo­guin ele­ments per pre­ve­nir vul­ne­ra­ci­ons, i el Cen­tre Català d’Empresa i Drets Humans pot eme­tre infor­mes perquè es tin­guin en compte en els plecs de con­trac­tació”. Els impul­sors del cen­tre volen dei­xar ben clar que el futur ens, tot i que vol pre­ser­var per damunt de tot la seva inde­pendència d’interes­sos empre­sa­ri­als, tal com pres­criu la direc­tiva, “no s’opo­sarà al diàleg amb les empre­ses”. En un con­text empre­sa­rial com el nos­tre, domi­nat prin­ci­pal­ment per les pimes, la pos­si­ble cons­ti­tució d’un ens fis­ca­lit­za­dor com aquest pot des­per­tar cer­tes reticències, tant entre les empre­ses com a la mateixa Gene­ra­li­tat, que tem per com una acció de vigilància pot afec­tar el procés d’inter­na­ci­o­na­lit­zació de l’empresa cata­lana. Els impul­sors del cen­tre asse­gu­ren que el focus prin­ci­pal es posa en grups trans­na­ci­o­nals com FCC, ACS o Agbar, empre­ses que man­te­nen con­trac­ta­ci­ons mul­ti­mi­lionàries amb les nos­tres admi­nis­tra­ci­ons.

El grup ACS, per exem­ple, té a càrrec seu, a Gua­te­mala, el gegantí com­plex hidroelèctric Renace, en una zona pro­te­gida de gran valor ambi­en­tal i on sub­sis­teix el poble indígena maia Q’eqchi’. Jus­ta­ment, es denun­cia que s’han vul­ne­rat els drets dels pobles indígenes, cosa que pres­criu el con­veni 169 de l’Orga­nit­zació Inter­na­ci­o­nal del Tre­ball (OIT). El pro­jecte altera greu­ment l’eco­sis­tema flu­vial, deixa sense aigua més de 50.000 per­so­nes i acce­lera la des­fo­res­tació del bosc humit. L’aca­pa­ra­ment de ter­res comu­nitàries deixa les comu­ni­tats sense ter­res de cul­tiu.

Un altre cas d’aquest tipus, que invo­lu­cra Mango i Indi­tex, és el Bravo Teks­til, una empresa proveïdora de Tur­quia que va tan­car el 2016 sense pagar als 140 tre­ba­lla­dors el sou i les indem­nit­za­ci­ons a les quals tenien dret, un total de 2.739.281,30 lires tur­ques (650.000 euros). El 2018 es va crear un fons de difi­cul­tats que només cobria la mei­tat de la quan­ti­tat a què tenien dret. A causa d’això, no va haver-hi equi­tat, i vint per­so­nes no van rebre res, d’altres van rebre quan­ti­tats insig­ni­fi­cants de 5.000 lires i els gerents, que no es van mobi­lit­zar, en van cobrar 30.000. Ara hi ha una cam­pa­nya inter­na­ci­o­nal per poder cobrir el que es deu: 335.346 euros.

Buenaventura, el port del conflicte

Al port de Buenaventura (Colòmbia), l’empresa TCBuen ha construït una terminal de contenidors que ha causat diversos conflictes, com denuncia el Grup Empresa i Drets Humans. La regió que allotja una majoria de població afrocolombiana ha vist com la privatització del port i la seva expansió s’han traduït, en les darreres dècades, en reiterats episodis de violència, amb afectació de drets ambientals i laborals. TCBuen és propietat d’APM Terminals, que té una filial que opera des del port de Barcelona.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.