Gran angular

Innovar al fons del mar

L’Aure­lia, el que serà el sub­mer­gi­ble acrílic per a tres per­so­nes més pro­fund del món, ja és una rea­li­tat, després que fos bate­jat al Port Fòrum de Bar­ce­lona, i ja està a punt per ser l’eina prin­ci­pal de recerca de REV Ocean, ONG que lluita con­tra les pres­si­ons que mal­me­ten l’estat dels oce­ans. En un pri­mer moment, el sub­marí dis­se­nyat per l’esta­tu­ni­denca Tri­ton Sub­ma­ri­nes, amb una impor­tant par­ti­ci­pació d’empre­ses cata­la­nes, haurà de superar els tests de mar al vol­tant de les illes Bale­ars. Aquest sub­marí esdevé una fita tec­nològica, ja que pot asso­lir una pro­fun­di­tat de 2.300 m amb un casc trans­pa­rent, una esfera acrílica de 40 cm de gruix que ha reque­rit molt d’R+D en poli­me­rit­zació i altres tec­no­lo­gies noves que millo­ren l’efec­ti­vi­tat com mai s’havia fet.

Com remarca Héctor Sal­va­dor, direc­tor d’Ope­ra­ci­ons de Tri­ton Sub­ma­ri­nes, l’Aure­lia s’ha dis­se­nyat amb el con­curs de diver­sos proveïdors cata­lans: “Hom pot dir que es tracta d’un pro­jecte de pro­xi­mi­tat, de Km 0, en què cer­ti­fi­quem els proveïdors del vol­tant per poder cons­truir sub­mer­gi­bles i així no haver de depen­dre dels estran­gers.” Efec­ti­va­ment, en el dis­seny d’aquest sub­mer­gi­ble hi tro­bem invo­lu­crats noms com la com­pa­nyia de mecànica de pre­cisió Gut­mar, el proveïdor prin­ci­pal, que, a més, acull a les seves ins­tal·laci­ons l’equip de Tri­ton; Laser Goded; la nord-ame­ri­cana Swa­ge­lok, empresa de com­po­nents per a fluids (cano­na­des i tubs per a aire, aigua i oli) que compta amb dis­tribuïdora aquí; Marine CI, empresa de Vidre­res que s’ha encar­re­gat de la fibra de vidre de la coberta del sub­marí i Lonema, firma por­tu­guesa que s’encar­rega del meca­nit­zat d’alu­mini.

L’Aure­lia suposa la con­so­li­dació de Tri­ton Sub­ma­ri­nes com a proveïdor de sub­ma­rins a mida. Després de bate­jar el 2020 un sub­mer­gi­ble turístic capaç de dur 100 pas­sat­ger a 100 m de fondària, ara han dis­se­nyat per a REV Ocean “un veri­ta­ble labo­ra­tori mul­tiu­sos, una màquina de fer ciència equi­pada amb tot l’ins­tru­men­tal per reco­llir mos­tres d’aigua, sedi­ments, tallar coralls, i sen­sors científics i càmeres”. Ara es tracta “d’adap­tar cada model de sub­marí que dis­se­nyem all cli­ent: en tenim d’encar­re­gats per a tas­ques de fil­mació, res­cat o d’ús turístic per a cre­uers.” El nou sub­mer­gi­ble con­firma l’aposta que Tri­ton Sub­ma­ri­nes, radi­cada a Flo­rida, fa a Cata­lu­nya, on ja ha inver­tit uns 5 mili­ons d’euros en el desen­vo­lu­pa­ment de pro­jec­tes, tot comp­tant el talent local: en el cas del Tri­ton 36.200/Limi­ting Fac­tor, el pri­mer sub­mer­gi­ble cer­ti­fi­cat per ope­rar a qual­se­vol fondària a qual­se­vol oceà, en què, com diu Sal­va­dor, “el 100% d’R+D va ser d’aquí, així com el 30% de la pro­ducció”–, al dar­rere hi havia Gut­mar, Inge­nia, Dräger, Icti­neu i la UPC.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.