Opinió

Atur versus PIB?

Entre el 1980 i l’estimació feta per al 2027, el PIB ‘per capita’ d’Espanya en dòlars nominals s’ha incrementat el 514%. No obstant això, en dòlars constants, l’augment s’ha vist reduït al 108%. Això és degut exclusivament a la inflació desmesurada que Espanya ha patit en molts dels anys de la sèrie cronològica considerada

La meva col·labo­ració d’aquest mes és fona­men­tal­ment visual, de manera que, si ho con­si­de­reu con­ve­ni­ent, hau­reu de posar la vos­tra atenció i el vos­tre poder de deducció a obser­var el gràfic adjunt.

El gràfic, ela­bo­rat a par­tir de les dades que figu­ren en l’informe World Eco­no­mic Out­look April 2022, publi­cat per l’FMI, mos­tra per a Espa­nya, des del 1980 i fins a l’esti­mació per al 2027, l’evo­lució del PIB per capita en dòlars esta­tu­ni­dencs cor­rents de cada any. Jo he afe­git aquesta evo­lució del PIB per capita, però en dòlars del 2027, con­si­de­rant les esti­ma­ci­ons d’inflació dutes a terme per l’FMI entre el 2022 i el 2027.

Entre el 1980 i l’esti­mació feta per al 2027, el PIB per capita d’Espa­nya en dòlars nomi­nals s’ha incre­men­tat el 514%. No obs­tant això, en dòlars cons­tants, l’aug­ment s’ha vist reduït al 108%. Això és degut, exclu­si­va­ment, a la inflació des­me­su­rada que Espa­nya ha patit en molts dels anys de la sèrie cro­nològica con­si­de­rada.

El PIB per capita pot evo­lu­ci­o­nar segons diver­ses cir­cumstàncies: el crei­xe­ment econòmic n’és una i les vari­a­ci­ons en la població, una altra. Així mateix, els des­as­tres natu­rals poden fer que s’enfonsi i efec­tes externs pro­vo­cats en una zona econòmica­ment sen­si­ble del pla­neta poden afec­tar seri­o­sa­ment la seva evo­lució. Tan­ma­teix, una cosa és el que suc­ce­eix amb el PIB en diners de cada moment i una altra l’evo­lució tenint en compte la inflació. I un dels pro­ble­mes tra­di­ci­o­nals d’Espa­nya al llarg dels anys ha estat la inflació.

En moneda cor­rent de cada any, el PIB per capita d’Espa­nya va ascen­dir a 6.128 dòlars el 1980, i l’FMI estima que seran 37.648 dòlars el 2027. Ara bé, intro­duint la inflació als càlculs, les coses van ser molt dife­rents: aquests dòlars del 1980 es trans­for­men en 18.078 un cop con­ver­tits en dòlars del 2027, la qual cosa posa de mani­fest el dre­natge que la inflació ha cau­sat al poder adqui­si­tiu per capita a Espa­nya. Un ver­da­der pro­blema social i un altre d’econòmic, ja que el PIB per capita, en certa manera, és una mesura de la pro­duc­ti­vi­tat, per la qual cosa aquest dre­natge afecta la com­pe­ti­ti­vi­tat de l’eco­no­mia espa­nyola.

I el més dolent és que amb el poder adqui­si­tiu passa el mateix que amb els ingres­sos per­duts, per exem­ple, durant el període de con­fi­na­ment de la pandèmia: mai es recu­pe­ra­ran.

Ara obser­veu el gràfic i com­pa­reu períodes. Per exem­ple, si les esti­ma­ci­ons de l’FMI es com­plei­xen el 2027, el PIB per capita equi­valdrà al real que Espa­nya hau­ria tin­gut el 2005 sense el dre­natge infla­ci­o­nari expe­ri­men­tat. Per medi­tar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.