Opinió

DE MEMÒRIA

Arbres del marxisme català

El 1983 la revista Nous Horit­zons (que havia apa­re­gut a Mèxic el 1960) va publi­car dos arbres del mar­xisme –amb tronc, bran­ques i fulles– amb motiu del cen­te­nari de la mort, a Lon­dres, de l’eco­no­mista i filòsof ale­many Karl Marx, tot i que una vegada Marx havia dit: “Tot el que sé, és que jo no soc mar­xista.” El 1984, un any després de l’Any Marx, va néixer a Reus Xavier Milian Nebot que, el 2022, ha publi­cat dotze arbres –aquests, line­als– al lli­bre 100 anys de mar­xisme i qüestió naci­o­nal als Països Cata­lans (1910-2010) (Tigre de Paper, 2022, 2 vols. 687 + 770 pàgs.). Una impres­si­o­nant –i volu­mi­nosa– anto­lo­gia de frag­ments de tex­tos polítics mar­xis­tes (pre­sen­tada al pro­grama tele­vi­siu Més 324, de Xavier Gra­set) en els quals els eco­no­mis­tes mar­xis­tes juguen un cert paper.

Entre els més de 400 autors selec­ci­o­nats, hi ha els que han escrit sobre temes econòmics: Pau Bal­sells, Joan Como­rera, Pere Coro­mi­nes, Antoni Fabra Ribas, Miquel Fer­rer, Pere Foix, Joan Fus­ter, Ramon Jové Bru­fau, Ernest Lluch, Joa­quim Mau­rin, Jaume Mira­vit­lles, Josep Moix, Josep Oltra i Picó, Pere Pagès (Víctor Alba), Manuel Serra i Moret, Abe­lard Tona i Nadal­mai, i Vicent Ven­tura. Podem lle­gir una bio­gra­fia breu de tots ells al Dic­ci­o­nari d’eco­no­mis­tes cata­lans, de la Soci­e­tat Cata­lana d’Eco­no­mia de l’IEC (publi­cat el 2020, del qual aviat hi haurà una segona edició). La llista es podria ampliar amb, per exem­ple, els lli­cen­ci­ats en eco­no­mia que escri­uen només sobre qüesti­ons polítiques.

La feina de Milian –i l’esforç edi­tor de Tigre de Paper– és con­si­de­ra­ble, però sorprèn que no hagi inclòs frag­ments d’eco­no­mis­tes com ara l’engi­nyer Esta­nis­lau Ruiz i Pon­setí, el peri­o­dista Daniel D. Mont­ser­rat, el mallorquí Gabriel Arrom (Gas­par Ari­bau), la mes­tra soci­a­lista Maria Pi Fer­rer o l’autor de l’impres­cin­di­ble Facts about Cata­lo­nia (Nova York, 1943), el polièdric Josep Car­ner-Ribalta.

Els dos volums de 100 anys s’orga­nit­zen en tres parts. La pri­mera comprèn 29 anys: “Arre­la­ment del soci­a­lisme, 1910-1939”. Comença amb una idea nuclear: “Cata­la­nisme i soci­a­lisme: de l’anta­go­nisme a la inte­gració (1910-1923).” La segona part, en comprèn 36: “De la resistència a l’opo­sició (1939-1975).” Amb una secció titu­lada amb una altra idea clau: “La segona Renai­xença (1956-1968).” Els feliços sei­xanta, que només es poden expli­car per unes trans­for­ma­ci­ons en l’eco­no­mia cata­lana que s’ini­cien en els anys trenta (i no el 1959). La ter­cera part té un títol polític amb res­sonàncies històriques: “De la res­tau­ració borbònica a la crisi del règim (1975-2010).”

Una de les apor­ta­ci­ons de 100 anys és que no es limita al Prin­ci­pat de Cata­lu­nya i s’endinsa en el món de la Cata­lu­nya Nord, el País Valencià i les illes de Mallorca i Menorca. Hi ha tex­tos selec­ci­o­nats i arbres polítics esquemàtics de tots aquests ter­ri­to­ris. És una de les lliçons del lli­bre: la política no és només un afer de l’àrea de Bar­ce­lona (de fet, la major part de les notícies reco­lli­des, el 1983, a les “Cròniques mar­xi­a­nes” de Nous horit­zons eren de totes les ter­res cata­la­nes).

Les majo­ries par­la­mentàries que, el 2022, donen suport als governs de Cata­lu­nya, el País Valencià i les Illes estan for­ma­des per par­tits polítics que són bran­ques –o bran­qui­llons– d’un arbre, el del mar­xisme, que comença a créixer en els anys setanta del segle XIX. Tal com lle­gim a 100 anys, hi ha una segona Renai­xença en els anys sei­xanta del segle XX (que van ser anys de crei­xe­ment econòmic). La pre­gunta és: després del 2010, què està pas­sant?

Andreu Marty

El calderer i enginyer naval rossellonès Andreu Marty (1886-1956) ha estat, possiblement, el marxista català més important i mediàtic. Protagonista de la revolta del mar Negre, diputat al Parlament francès, va ser, entre el 1935 i el 1943, secretari general del Comintern, la Internacional Comunista o Tercera Internacional. El 1948 va proposar l’ensenyament del català a les universitats de Montpeller i Tolosa de Llenguadoc.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.