Societat

Almenys 23 morts i més de 300 ferits en el salt a la tanca de Melilla

Algunes ONG eleven fins a 37 la xifra de víctimes mortals

Pedro Sánchez destaca la cooperació del Marroc contra un assalt “violent, ben organitzat i ben resolt”

Almenys 23 emi­grants han mort i 322 han que­dat ferits en el salt mas­siu a la tanca de Meli­lla pro­ta­go­nit­zat diven­dres per unes 2.000 per­so­nes d’ori­gen sub­sa­harià, segons fonts mar­ro­qui­nes. Orga­nit­za­ci­ons de drets humans ele­ven la xifra de vícti­mes mor­tals fins a 27.

L’intent de sal­tar la tanca que separa el Mar­roc de l’encla­va­ment espa­nyol al nord d’Àfrica ha començat cap a les sis de la mati­nada de diven­dres, quan els emi­grants han començat a avançar cap a la fron­tera i han estat atu­rats per un ampli dis­po­si­tiu de les auto­ri­tats del país magribí.

Tot i l’actu­ació dels agents mar­ro­quins, dues hores després un grup d’uns 500 emi­grants ha acon­se­guit arri­bar a la tanca, han tren­cat una porta d’accés amb una cisa­lla i han començat a entrar a Meli­lla. Segons la Dele­gació del govern espa­nyol a la ciu­tat autònoma, 133 emi­grants han acon­se­guit pas­sar la tanca.

Fonts de les auto­ri­tats de la província de Nador, fron­te­rera amb Meli­lla, han ele­vat de les 5 ini­ci­als a 23 les per­so­nes mor­tes en l’inci­dent, totes elles emi­grants. Les matei­xes fonts han infor­mat de 76 emi­grants i 140 poli­cies ferits en els enfron­ta­ments, 5 dels quals greus. D’aquests, 18 emi­grants i un agent de segu­re­tat con­ti­nuen hos­pi­ta­lit­zats.

Al cos­tat espa­nyol de la tanca s’han comp­tat 106 ferits, 49 agents de la Guàrdia Civil i 57 immi­grants, tres dels quals han estat tras­lla­dats a l’hos­pi­tal.

Les orga­nit­za­ci­ons de defensa dels migrants ele­ven la xifra de morts a 27, segons l’Asso­ci­ació Mar­roquí de Drets Humans (AMDH), i a 37, segons l’ONG Cami­nando Fron­te­ras.

La pre­si­denta de la segona enti­tat, Helena Maleno, ha con­fir­mat la xifra més alta i ha adver­tit que no és defi­ni­tiva, tot i que no deta­lla qui­nes són les fonts d’aquest infor­mació.

L’AMDH ha denun­ciat que “les polítiques migratòries uti­lit­za­des són mor­tals amb fron­te­res i bar­re­res que maten” i ha exi­git l’ober­tura d’una inves­ti­gació seri­osa per deter­mi­nar les cir­cumstàncies d’aquesta “catàstrofe”.

Fonts de segu­re­tat mar­ro­qui­nes cita­des per l’agència Efe han asse­gu­rat que el salt s’ha fet amb una violència que no havien vist en anys. Segons el seu relat, els emi­grants por­ta­ven gani­vets arte­sa­nals, pals, mar­tell, pedres i gan­xos per esca­lar la tanca. També hau­rien abo­cat alguna mena d’àcid cap als agents mar­ro­quins, però la substància no n’ha tocat cap.

Les matei­xes morts han xifrat en un miler els emi­grants detin­guts al Mar­roc, molts d’ells de naci­o­na­li­tat suda­nesa.

Sánchez agra­eix la “coo­pe­ració” del Mar­roc

El pre­si­dent espa­nyol, Pedro Sánchez, ha lloat la col·labo­ració del Mar­roc per fre­nar un assalt “vio­lent, ben orga­nit­zat i ben resolt” i s’ha soli­da­rit­zat amb els agents ferits.

Sánchez ha des­ta­cat l’“extra­or­dinària coo­pe­ració” amb el Mar­roc enfront d’aquest assalt i ha asse­nya­lat que demos­tra la neces­si­tat de man­te­nir les millors rela­ci­ons amb el país veí.

Pre­gun­tat aquest dis­sabte sobre aquesta qüestió, el líder soci­a­lista ha insis­tit en “rei­vin­di­car la tasca de les for­ces de segu­re­tat del nos­tre país” i del Mar­roc per garan­tir les fron­te­res. I és que segons ell, el salt a la tanca de Meli­lla ha estat un “atac a la inte­gri­tat ter­ri­to­rial del nos­tre país. Segu­re­tat”.

Segons ell, l’únic “res­pon­sa­ble de tot el que passa en aquesta fron­tera són les màfies que tra­fi­quen amb éssers humans”.

L’assalt a la tanca es pro­du­eix poc després de la nor­ma­lit­zació de les rela­ci­ons diplomàtiques entre Madrid i Rabat, després d’un any de crisi que va tenir el seu moment àlgid al maig de 2021, quan milers d’emi­grants van entrar a la ciu­tat de Ceuta davant la pas­si­vi­tat de les auto­ri­tats del Mar­roc.

La crisi diplomàtica va escla­tar a l’abril de 2021, quan les auto­ri­tats espa­nyo­les van per­me­tre que el líder sah­rauí Bra­him Gali rebés atenció mèdica a l’Estat i es va tan­car aquest març amb el reco­nei­xe­ment implícit per part d’Espa­nya de la sobi­ra­nia del Mar­roc sobre el Sàhara Occi­den­tal.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.