Gran angular

L’eficiència de la passivitat

L’habi­tatge pot ser un dels àmbits on millor es pot expres­sar aquesta nova sen­si­bi­li­tat que ens impulsa a raci­o­na­lit­zar la des­pesa energètica, cosa que ens con­du­eix a una relació més honesta amb el clima.

Al Poble Nou de Bar­ce­lona podem obser­var un exem­ple de què s’obté si fem pas­sar una casa pel sedàs Pas­siv­haus, el codi de reha­bi­li­tació sos­te­ni­ble i ecològic d’habi­tat­ges. La casa Show­Pass, pro­mo­guda per Mic­heel Was­souf, arqui­tecte d’Ener­gi­e­haus i mem­bre del comitè científic del Pas­siv­haus Ins­ti­tut, és una residència que ha esde­vin­gut la pri­mera casa pas­siva reha­bi­li­tada amb les cer­ti­fi­ca­ci­ons Ecòmetre-CO2­Nul, de l’Asso­ci­ació Ecòmetre, i EnerP­hit, del Pas­siv­haus Ins­ti­tut. Com diu Mic­heel Was­souf, “Show­Pass és un exem­ple del canvi neces­sari en la cons­trucció, ja que demos­tra els avan­tat­ges de salut, con­fort i estalvi energètic de la casa pas­siva.”

Per damunt de tot, Show­Pass és una casa salu­da­ble, amb una qua­li­tat d’aire inte­rior molt alta, amb un sis­tema de ven­ti­lació que en recu­pe­rar la calor asse­gura que agents nocius com el CO2, els COV o el radó siguin expul­sats a l’exte­rior. Així mateix, uns fil­tres F7 depu­ren con­ta­mi­nants exte­ri­ors com les partícules con­ta­mi­nants que genera el trànsit o l’acti­vi­tat indus­trial.

A més de la salut, el con­fort a la llar, tèrmic i acústic, també suposa un repte que cal afron­tar. Show­Pass aplica solu­ci­ons pas­si­ves, com ara obrir fines­tres a altu­res dife­rents, per refre­dar l’edi­fici quan s’escau, i quan fa molta calor, una aerotèrmia efi­ci­ent tre­ba­lla per garan­tir una tem­pe­ra­tura (20-25 ºC) i humi­tat rela­ti­ves ade­qua­des. Pla­ques solars (2,6 kWp) també sub­mi­nis­tren bona part de l’elec­tri­ci­tat que neces­sita l’habi­tatge, i de franc.

L’habi­tatge és tot ell un exer­cici d’aïlla­ment tèrmic, que s’asso­leix amb una envo­lu­pant tèrmica ben aïllada i amb la ins­tal·lació de fines­tres de doble o tri­ple vidre amb trans­mitàncies tèrmi­ques molt bai­xes. Val a dir que els espais inte­ri­ors estan equi­pats amb un sis­tema de moni­to­ratge per ana­lit­zar el com­por­ta­ment energètic. Aquests mesu­ra­dors “per­me­tran demos­trar la via­bi­li­tat de la solució Pas­siv­haus a la Medi­terrània”, diu Was­souf.

Com no podia ser d’una altra manera, no es pot uti­lit­zar qual­se­vol mate­rial. “S’han fet ser­vir una gran vari­e­tat de solu­ci­ons de mate­ri­als d’impacte ecològic baix, com la llana d’ove­lla o el maó Ytong per fer l’aïlla­ment tèrmic i difon­dre la via­bi­li­tat de tec­no­lo­gies que con­tri­bu­ei­xen a la neces­si­tat de des­car­bo­nit­zar els nos­tres edi­fi­cis.”

Cal recor­dar que el sec­tor domèstic és actu­al­ment res­pon­sa­ble del 20,4% del total d’emis­si­ons de CO2, molt per damunt del 7% d’emis­si­ons de la indústria, i a prop del rang màxim, el del trans­port, que suposa el 27,41%.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.