Gran angular

Protegir els estalvis de la inflació

En una conjuntura incerta, s’ha de mirar cap a actius immobiliaris o empreses cotitzades que poden apujar preus sense perdre vendes

Molt estalvi de les criptomonedes retorna a la inversió tradicional
Hom pot anar cap a les empreses menys cícliques, com les tecnològiques

La pandèmia va inter­rom­pre el flux nor­mal de con­sum de les famílies i les va dur a reforçar l’estalvi, que, en una con­jun­tura d’incer­tesa, la que deter­mina la inflació, roman ferm. Tan­ma­teix, l’estalvi acu­mu­lat cal ges­ti­o­nar-lo bé perquè no s’aprimi, després de tot el que ha cos­tat engrei­xar-lo.

Si ens fixem en les dades d’INVERCO sobre el patri­moni de fons d’inversió, obser­vem que, fins al mes de maig, el volum de cap­ta­ci­ons netes s’ele­vava a 5.054 mili­ons d’euros, tot enca­de­nant dinou mesos de subs­crip­ci­ons netes posi­ti­ves, que donen un volum total de 305.753 mili­ons d’euros.

En un entorn d’inflació crei­xent, cal dis­se­nyar la millor estratègia perquè aquesta riquesa finan­cera no minvi. Sergi Caso­liva, port­fo­lio mana­ger de Caixa d’Engi­nyers Gestió, ens recorda que, jus­ta­ment, “si la Reserva Fede­ral dels Estats Units ha anat apu­jant els tipus d’interès dar­re­ra­ment ha estat perquè ha tin­gut en compte l’estalvi acu­mu­lat de les famílies, una vari­a­ble que sem­pre pren en con­si­de­ració, al cos­tat de la inflació i l’atur”. Així doncs, apu­jar tipus, com fa ara el Banc Cen­tral Euro­peu (BCE), també pot ser vist com un movi­ment defen­siu per pro­te­gir l’estalvi de les famílies.

Per a un inver­sor estal­vi­a­dor de per­fil con­ser­va­dor, Caso­liva creu que “un cop ha des­a­pa­re­gut l’atrac­tiu de la renda fixa, que es bene­fi­ci­ava de la com­bi­nació dels tipus zero i la poca inflació, ara que aquesta creix, el millor és anar cap actius immo­bi­li­a­ris”.

Si hom vol assu­mir un xic més de risc, “sem­pre hi ha vehi­cles que pro­te­gei­xen el capi­tal, amb subes­tratègies com ficar-se a llarg ter­mini en, per exem­ple, un banc com el San­tan­der, i a curt al BBVA, amb la qual cosa s’asso­leix una expo­sició zero”.

Per als més valents a qui no els ate­mo­reix que els mer­cats de renda vari­a­ble hagin cai­gut un 20% en els dar­rers temps, hi ha la reco­ma­nació de “les empre­ses menys cícli­ques, tec­nològiques com Micro­soft o Goo­gle, tot i que cal aten­dre’n la valo­ració, ja que poden estar cares”. I hi ha l’opció dels sec­tors més defen­sius, “salut o con­sum bàsic, que són més resi­li­ents”.

L’inver­sor tem que es repe­tei­xin epi­so­dis de vola­ti­li­tat com el de fa poques set­ma­nes, pro­vo­cat “per la política dels bancs cen­trals, que han reduït la liqui­di­tat que man­te­nia el flux de crèdit”. Aquest reple­ga­ment, després de temps en què s’havia abo­cat tant de diner al mer­cat, “pro­ba­ble­ment obrirà la porta a nous epi­so­dis de vola­ti­li­tat”.

Ara que la inflació és el prin­cipi i final de tot, per a Albert Grau, asses­sor inde­pen­dent de Sforza, “és clar que les pit­jors opci­ons són man­te­nir diners en efec­tiu o els bons a llarg ter­mini, perquè la inflació se’ls crus­peix”. Per a Grau, cer­car la ren­di­bi­li­tat als fons d’inversió i les acci­ons direc­tes és per­fec­ta­ment via­ble en aquests temps, “sem­pre que el valor triat sigui d’una empresa que mos­tri tenir un inqüesti­o­na­ble power pri­cing, la capa­ci­tat d’apu­jar els preus d’acord amb la inflació, sense que les ven­des en resul­tin afec­ta­des”: “Són empre­ses que, si saben ajus­tar bé el marge, fins i tot poden gua­nyar més diners.” També tin­drien molt interès “les empre­ses amb nego­cis impul­sats per la tec­no­lo­gia, cosa que els dona més marge”. Explica que en tenir un biaix tec­nològic, d’auto­ma­tit­zació dels seus pro­ces­sos, “no tindrà tants pro­ble­mes per esco­me­tre la pujada de sou que demana el tre­ba­lla­dor per no per­dre poder adqui­si­tiu”. Com més pes del fac­tor humà, més cau el marge.

Dins del seu mètode, Grau també exa­mina al balanç de les empre­ses, el ROIC (return on inves­ted capi­tal), és a dir, la ren­di­bi­li­tat asso­lida per cada euro inver­tit al negoci, que “visu­a­litza si l’empresa fa un ús efi­ci­ent dels recur­sos i jus­ti­fica bé les inver­si­ons”.

Tenint en compte que, com ha pogut cons­ta­tar, “l’inver­sor no havia comp­tat acu­mu­lar un estalvi extra per la pandèmia pel fet de no haver gas­tat, el risc d’inversió per a aquests diners baixa un grau, per dor­mir tran­quils”. Així, és reco­ma­na­ble el deute sènior d’empresa, amb la millor qua­li­fi­cació de risc, de tri­ple A, que pot donar ren­di­bi­li­tats del 2-4%.

El període infla­ci­o­nari, com ha pogut cons­ta­tar Grau, ha deter­mi­nat un trans­va­sa­ment de l’estalvi inver­tit en crip­to­mo­ne­des a la inversió tra­di­ci­o­nal. “Ja són molts els que ara ente­nen que dar­rere de tot això hi havia fum, no hi havia una empresa que fabrica un pro­ducte o ofe­reix un ser­vei. I a més és un mer­cat sense meca­nis­mes de con­trol per evi­tar els dal­ta­bai­xos.”

La via més conservadora

Una veritat inqüestionable és que l’estalvi per precaució per cobrir qualsevol imprevist futur creix. Segons les darreres dades del Banc d’Espanya, les llars han acumulat una mica més de 22.000 milions d’euros en dipòsits des de l’inici de l’atac de Rússia a Ucraïna, fins acumular 982.000 milions d’euros en dipòsits. En opinió del comparador financer HelpMyCash.com, “actualment, a Espanya i Europa, els tipus d’interès dels dipòsits estan creixent, i és una bona oportunitat per contractar-ne un a termini fix, per la tranquil·litat”. Per Casoliva, si bé és cert que aniran oferint més rendibilitat amb la pujada de tipus de forma gradual, “ara encara suposen una pèrdua de poder adquisitiu”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.