Gran angular

Els boscos, alternativa al gas

Els incendis fan urgent avançar en l’aprofitament de la biomassa forestal com a recurs energètic de volada

Una de les claus és atreure professionals al sector forestal

Abo­cats a veure un any més com els incen­dis es men­gen l’escorça del país, és ine­vi­ta­ble tor­nar a refle­xi­o­nar sobre si una gestió a fons dels nos­tres bos­cos, amb l’apro­fi­ta­ment de la bio­massa com a com­bus­ti­ble alter­na­tiu, podria ser el millor talla­focs, a més a més d’esde­ve­nir una opció més barata que el gas natu­ral, ara que se’n dis­para el preu.

Com no podia ser altra­ment, Cata­lu­nya -el ter­cer ter­ri­tori euro­peu en massa fores­tal, amb un 64% de superfície fores­tal, un 30% arbrada- té dipo­si­ta­des mol­tes espe­ran­ces en aquest recurs energètic: el pla estratègic de la bio­massa pre­veu afe­gir als 475 MW (4.000 ins­tal·laci­ons) de potència ins­tal·lada actu­als uns 844 d’aquí al 2027, tot aug­men­tant un 68% el con­sum de bio­massa fores­tal, fet que supo­sa­ria “pas­sar de valo­rit­zar les 500.000 tones de bio­massa actual a 1,2 mili­ons, de manera sos­te­ni­ble”, com asse­nyala Marc Cor­tina, clus­ter mana­ger del Clúster de la Bio­e­ner­gia de Cata­lu­nya, el qual recorda que el 2020 va ser un any en què, amb 66 MW, la bio­massa va ser l’ener­gia reno­va­ble que més va con­tri­buir al mixt energètic.

Cor­tina reco­neix que en aquest boom hi pesa, molt, l’esca­lada del preu del gas, que deter­mina una com­pa­ració de preus sense color: si el preu del gas s’enfila fins als 116 euros el MWh, la bio­massa ofe­reix un preus d’ener­gia de 15-17 euros per al con­sum indus­trial elèctric, de 45-60 euros/MWh per al con­sum indus­trial tèrmic i de 55-60 euros/MWh per al con­sum no indus­trial tèrmic. Cor­tina des­taca: “En el sec­tor indus­trial, ha pas­sat de vec­tor de sos­te­ni­bi­li­tat a vec­tor de com­pe­ti­ti­vi­tat, i si abans eren esco­les i ins­tal·laci­ons espor­ti­ves els prin­ci­pals deman­dants, ara, amb un 30% són les indústries, de sec­tors com ara el pape­rer i l’agro­a­li­men­tari.” El Clúster vol avançar en la diver­si­fi­cació, que hi hagi més apro­fi­ta­ment energètic de la bio­massa agrícola dels con­reus que ara es mal­ba­rata.

Davant l’estat d’emergència a què cada any ens sot­me­ten els incen­dis, “és impor­tant acce­le­rar l’apro­fi­ta­ment de la bio­massa dels bos­cos, sobre­tot dels més bruts, els de pi blanc, que no tenen cap altre apro­fi­ta­ment que no sigui l’energètic”. El pla estratègic compta a arri­bar el 2027 a un con­sum tèrmic de 730.000 tones de bio­massa (340.000 tones d’este­lla, 255 de lle­nya i 135 de pèl·let). Cor­tina creu que aquest objec­tiu “és fac­ti­ble, fins i tot es pot superar, si con­ti­nua la ines­ta­bi­li­tat del mer­cat energètic”.

Un aspecte no menys impor­tant és crear ocu­pació. Des del Clúster obser­ven que on cal inci­dir és, com diu Cor­tina, “a crear llocs de tre­ball a la base de la piràmide, on man­quen tre­ba­lla­dors, i així hom con­tri­bui­ria a cohe­si­o­nar el ter­ri­tori”. Cal, com reco­neix, una acció estratègica de país perquè hi hagi més can­di­dats a cami­o­ners, moto­ser­ris­tes o maqui­nis­tes d’este­lla­do­res. Però també, dins d’aquesta estratègia, ajuts per adqui­rir maquinària.

Algu­nes indústries reco­nei­xen que, en subs­ti­tuir el gas per bio­massa, els números han sor­tit. Com La Fageda o Henkel, la pape­rera LC Paper és un dels noms pro­pis que han asse­nya­lat el camí per cre­mar bio­massa en lloc de com­bus­ti­ble fòssil, amb el benentès que va triar aquesta via per reduir les emis­si­ons de CO2, amb una cal­dera que neces­sita un camió diari de 20 tones. El seu pre­si­dent, Joan Vila, recorda: “El 2020, amb la cai­guda dels preus del gas, la bio­massa ens va arri­bar a cos­tar el doble, però ara és a l’inrevés, i amb la bio­massa subs­tituïm un com­bus­ti­ble de preu vari­a­ble per un de preu fix.” A més, la matèria que crema és d’ori­gen local, a 20 quilòmetres. LC Paper vol anar encara més lluny, i ara el pro­jecte que té entre mans és poder apro­fi­tar el biogàs de les cen­trals de resi­dus rama­ders, i tre­ba­llar així amb un gas de síntesi.

Joan Vila, autor del lli­bre Eco­no­mia en el canvi climàtic, creu que si es con­ju­mi­nen la volun­tat política i la social “és pos­si­ble que el 2050 un 20% de l’ener­gia pro­vin­gui dels bos­cos i els resi­dus agrícoles”. Tan­ma­teix, indica: “Cal superar obs­ta­cles com ara que hi hagi gent que s’oposi a obrir acces­sos als bos­cos i l’excés de con­trol admi­nis­tra­tiu, que impe­deix que res sigui pos­si­ble, cal­dria des­re­gu­lar alguns cri­te­ris i mar­car-se objec­tius, no espe­rar què diu aquest depar­ta­ment o l’altre.” Vila es plany que el govern català “no acabi de veure que, si a Europa anem cap a una escas­se­dat de gas, la pri­o­ri­tat de país ha de ser la bio­massa”. Vila reco­mana als indus­tri­als que vul­guin adop­tar la bio­massa que “pen­sin a llarg ter­mini, és a dir, que les amor­tit­za­ci­ons s’asso­lei­xen als set anys, i que l’objec­tiu no és tant econòmic com reduir CO2”.

L’estella, subproducte de les serradores

Jordi Oliveres, soci de l’empresa de la Pobla de Segur (Pallars Sobirà) Piromegawat i bomber del GRAF, pensa que l’estella és realment competitiva “com a subproducte de les empreses serradores que fan fusta tecnificada, que puguin col·locar a les rodalies, i evitar així que incideixi el preu de transportar, que si es distribueix lluny pot suposar un 60%”. És un model que està funcionant a territoris com ara Àustria i el País Basc i que al país tindria com a emblema Fustes Sebastià, de Rialp (Pallars Sobirà). L’estella, a més, també pot tenir una altra destinació igualment interessant, la de l’eficiència energètica, com a revestiment de les parets d’edificis.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.