Política

regne unit

Més dimissions al govern de Johnson

Un secretari d’Estat i una ajudant del Ministeri de Transports també pleguen

Aquestes renúncies se sumen a les dels titulars d’Economia i Sanitat

Dos mem­bres més del govern del con­ser­va­dor Boris John­son –un secre­tari d’Estat i una aju­dant del Minis­teri de Trans­port– han pre­sen­tat avui la seva dimissió, després de les sor­pre­nents renúncies, dimarts a última hora de la tarda, dels minis­tres d’Eco­no­mia i Sani­tat, Rishi Sunak i Sajid Javid, res­pec­ti­va­ment. El secre­tari d’Estat per a la Infància, el dipu­tat Will Quince, i l’aju­dant par­la­mentària del Minis­teri de Trans­port, la dipu­tada Laura Trott, han anun­ciat avui les seves renúncies en des­a­cord amb els escàndols que esquit­xen el pri­mer minis­tre.

En la seva carta de dimissió, Quince asse­nyala que s’aparta de l’exe­cu­tiu amb “gran tris­tesa” després que John­son hagués reco­ne­gut –després d’haver-ho negat ini­ci­al­ment– que si sabia que el dipu­tat Chris Pinc­her –exres­pon­sa­ble de la dis­ci­plina del grup par­la­men­tari con­ser­va­dor– havia estat inves­ti­gat en el pas­sat per toca­ments sexu­als a diver­sos col·legues.

Trott, per la seva banda, asse­nyala en el seu compte de Face­book que la con­fiança en la política és de “gran importància”, però que en els últims meses aquesta con­fiança “s’ha per­dut”.

A més de Sunak i Javid –que eren con­si­de­rats peces clau del govern de John­son–, dimarts van dimi­tir dos dipu­tats con­ser­va­dors més que ocu­pa­ven càrrecs de menys res­pon­sa­bi­li­tat en l’exe­cu­tiu, entre ells Bim Afo­lami, que va renun­ciar com a vice­pre­si­dent del Par­tit Con­ser­va­dor, i Andrew Mur­ri­son, que va renun­ciar com a enviat comer­cial davant el Mar­roc.

També van pre­sen­tar la seva renúncia dimarts, dos secre­ta­ris pri­vats del Par­tit Con­ser­va­dor, Jonat­han Gullis i Saqib Bhatti. El pri­mer minis­tre britànic viu la crisi més pro­funda des que va gua­nyar les elec­ci­ons gene­rals de 2019 per una acla­pa­ra­dora majo­ria. John­son se sot­met avui a la sessió set­ma­nal de con­trol a la cam­bra dels Comuns i també com­pa­rei­xerà davant la comissió d’Enllaç, que agrupa els pre­si­dents de totes les comis­si­ons par­la­mentàries.

Fa un mes el líder con­ser­va­dor va superar una moció de cen­sura pre­sen­tada pels dipu­tats del seu propi par­tit, però la votació va evi­den­ciar un des­con­ten­ta­ment del 41% dels seus par­la­men­ta­ris amb la seva gestió i els escàndols que l’esquit­xen.

Entre ells el de les fes­tes a Dow­ning Street durant la pandèmia o l’intent d’ama­gar que conei­xia els ante­ce­dents del dipu­tat Chris Pinc­her.

D’acord amb els mit­jans, els dipu­tats “rebels” con­ser­va­dors con­tra­ris a John­son volen modi­fi­car les regles de l’influ­ent Comitè 1922 –orga­nisme que agrupa els dipu­tats del par­tit sense car­tera– per poder con­vo­car una segona moció de cen­sura con­tra el pre­mier.

En vir­tut de les actu­als regles d’aquest comitè, John­son no pot enfron­tar-se a una altra moció fins d’aquí a dotze mesos.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.