Eines

La immigració irregular: no tot és blanc o negre

Sovint es percep una sensació d’impunitat que caracteritza les accions d’aquells que tenen el poder. La societat clama justícia, però no sempre l’obté. El que és just per als uns és injust per als altres.

Els salts a la tanca de Meli­lla ja no són casos aïllats. Cada any milers de migrants inten­ten pas­sar aquesta bar­rera bus­cant una vida millor i ja no ens estra­nya escol­tar notícies que par­lin sobre l’entrada d’immi­gració irre­gu­lar al ter­ri­tori espa­nyol a través d’aquesta via. Tot i això, els esde­ve­ni­ments ocor­re­guts el 24 de juny ens van sac­se­jar la consciència quan vam ser tes­ti­mo­nis, nova­ment, de la dura rea­li­tat de la immi­gració irre­gu­lar. Prop de 2.000 per­so­nes van inten­tar tra­ves­sar la fron­tera entre el Mar­roc i Espa­nya sal­tant la tanca de Meli­lla, cosa que va pro­vo­car una estam­pida mor­tal acom­pa­nyada d’acci­ons vio­len­tes que van aca­bar amb cen­te­nars de ferits i 23 morts, uns inci­dents que s’estan inves­ti­gant.

Són cul­pa­bles les auto­ri­tats mar­ro­qui­nes per inten­tar evi­tar, a qual­se­vol preu, l’entrada d’immi­gració irre­gu­lar a Espa­nya i com­plir amb la tasca enco­ma­nada? És cul­pa­ble el govern espa­nyol per ser còmplice de les actu­a­ci­ons a l’altre cos­tat de la tanca i coo­pe­rar amb els seus socis per vet­llar per la segu­re­tat del ter­ri­tori? Pot­ser podem cul­par la Unió Euro­pea per finançar el Mar­roc, amb par­ti­des milionàries, amb la fina­li­tat de con­te­nir els flu­xos migra­to­ris i així evi­tar que la immi­gració entri irre­gu­lar­ment als seus estats mem­bres? Segu­ra­ment que el tot s’hi val no hi té cabuda quan par­lem de tre­pit­jar els drets humans, i la violència no hau­ria de ser l’eina a la qual massa sovint es recorre per acon­se­guir els fins desit­jats. El més pro­ba­ble és que ningú esti­gui exclòs de culpa, o pot­ser sí? Que pot­ser tenen la culpa les per­so­nes que inten­ten fugir de la misèria, de guer­res civils, d’una vida de sub­missió i con­for­mi­tat?

Sovint es per­cep una sen­sació d’impu­ni­tat que carac­te­ritza les acci­ons d’aquells que tenen el poder. La soci­e­tat clama justícia, però no sem­pre l’obté. El que és just per als uns és injust per als altres. Faci­li­tar la regu­la­rit­zació de per­so­nes immi­grants a Espa­nya perquè hi puguin resi­dir i tre­ba­llar és just per a aques­tes per­so­nes, però hi ha qui pot pen­sar que és injust per a aquells que han con­tribuït amb els seus impos­tos a sos­te­nir les arques del sis­tema públic al qual ara gran part dels nou­vin­guts poden acce­dir amb faci­li­tats. Encara avui hem de sen­tir el vell dis­curs  que la immi­gració roba la feina als naci­o­nals, però pocs es paren a obser­var els estu­dis sobre aquesta temàtica que demos­tren que la immi­gració enri­queix un país: la seva presència ajuda que alguns sec­tors econòmics siguin via­bles i com­pe­ti­tius, esti­mu­len el desen­vo­lu­pa­ment de les empre­ses i llocs de tre­ball, aju­den a enfor­tir el sis­tema de la segu­re­tat social i a con­tri­buir en el repte demogràfic a causa de l’enve­lli­ment de la població en relació amb el sis­tema de pen­si­ons.

Que la soci­e­tat enten­gui que la immi­gració pot apor­tar riquesa a un país és clau perquè hi hagi un canvi. Si bé és cert que la immi­gració il·legal és un pro­blema, només ens queda optar per aque­lles mesu­res que faci­li­tin la seva regu­la­rit­zació, perquè si una cosa és clara és que les per­so­nes no dei­xa­ran d’inten­tar bus­car una vida millor. Actu­al­ment, la nor­ma­tiva d’estran­ge­ria a Espa­nya i els requi­sits per a la regu­la­rit­zació de les per­so­nes immi­gra­des en situ­ació irre­gu­lar no tenen sen­tit i no solu­ci­o­nen els pro­ble­mes reals, ans al con­trari, els empit­jo­ren pro­duint una situ­ació de desi­gual­tat d’opor­tu­ni­tats i d’empo­bri­ment econòmic, ja que afa­vo­rei­xen l’eco­no­mia sub­mer­gida i per­ju­di­quen tant els  immi­grants, que es veuen abo­cats a accep­tar con­di­ci­ons labo­rals pèssi­mes, com també els ciu­ta­dans naci­o­nals del ter­ri­tori espa­nyol, perquè  l’eco­no­mia sub­mer­gida no con­tri­bu­eix al paga­ment d’impos­tos, que després han de recaure en la millora dels ser­veis públics. D’aquesta manera uns pocs es veuen bene­fi­ci­ats per aquesta situ­ació, men­tre que tota la resta hi per­dem.

Quan par­lem de faci­li­tar la regu­la­rit­zació de la immi­gració il·legal és recur­rent que el con­cepte de “l’efecte crida” es torni pro­ta­go­nista de la con­versa. Segons aquest parer, impul­sar mesu­res que bus­quen regu­la­rit­zar els immi­grants i faci­li­tar la seva inte­gració social genera una crida perquè arribi més immi­gració irre­gu­lar. Això no és ben bé així, ja que la majo­ria de per­so­nes que arri­ben ni tan sols saben què han de fer per acon­se­guir un permís de residència i tre­ball. Els movi­ments de migració són ine­vi­ta­bles i difi­cul­tar-los només porta desgràcia i mort. És neces­sari bus­car alter­na­ti­ves i apla­nar el camí perquè puguem bene­fi­ciar-nos mútua­ment, aju­dar-nos, coo­pe­rar per evo­lu­ci­o­nar com a soci­e­tat. Si ells no tenen por de per­dre la vida, nosal­tres de què tenim por?Mireia Risco Lleal Tulsà Asses­sors



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.