Opinió

Radiografia de l’empresa catalana

A prin­ci­pis de juliol s’ha pre­sen­tat a la Cam­bra de Comerç l’Informe anual de l’empresa cata­lana del 2021, fet amb la col·labo­ració del Depar­ta­ment d’Eco­no­mia del govern.

Per començar, el 2021 hi havia a Cata­lu­nya 622.967 empre­ses. Per tant, encara no s’han recu­pe­rat les xifres ante­ri­ors a la crisi finan­cera glo­bal del 2008 (626.020 empre­ses). El que sí que cal des­ta­car és que des del 2008 han aug­men­tat en un 20% les empre­ses grans, que són les que tenen més de 250 tre­ba­lla­dors. Això és posi­tiu perquè les grans empre­ses són les que poden apro­fi­tar el cer­cle virtuós de la dimensió, inno­vació i inter­na­ci­o­na­lit­zació i així gene­rar més riquesa.

Com que l’anàlisi es fa a par­tir de les dades comp­ta­bles de les empre­ses fins a l’any 2021, es dis­posa d’un diagnòstic de les dues prin­ci­pals dimen­si­ons econòmiques: la capa­ci­tat de gene­rar riquesa i la posició finan­cera. Sobre la capa­ci­tat de gene­rar riquesa, hi ha for­ta­le­ses impor­tants: les ven­des varen aug­men­tar un 16% el 2021 i així mol­tes empre­ses es varen recu­pe­rar de la sotra­gada que va supo­sar la covid el 2020. El valor afe­git també va pujar amb força i així s’ha acon­se­guit que la ren­di­bi­li­tat finan­cera (bene­fici sobre capi­tal inver­tit pels acci­o­nis­tes) hagi pujat fins al 10% anual. És un per­cen­tatge favo­ra­ble, ja que supera el cost del diner. També ha evo­lu­ci­o­nat posi­ti­va­ment la posició finan­cera, ja que el nivell de capi­ta­lit­zació i liqui­di­tat és favo­ra­ble.

Però el tei­xit empre­sa­rial també té feble­ses. Una de molt impor­tant i crònica és la insu­fi­ci­ent inversió en R+D. Això per­ju­dica la seva capa­ci­tat d’inno­var i gua­nyar com­pe­ti­ti­vi­tat. Aquesta feblesa en com­porta una altra que és la tendència a com­pe­tir en preus bai­xos, en lloc de fer-ho en qua­li­tat i dife­ren­ci­ació de pro­ducte. Això explica la difi­cul­tat per ofe­rir millors sala­ris. Un altre punt feble és que, a causa de la inflació, els bancs cen­trals estan apu­jant els tipus d’interès. Això aug­men­tarà els cos­tos finan­cers.

En resum, el 2021 ha estat un bon any. En l’àmbit gene­ral, les empre­ses gene­ren riquesa i tenen una bona posició finan­cera. Però cal resol­dre la gran assig­na­tura pen­dent: inver­tir més en inno­vació. Si seguim amb el “que inven­ten ellos”, que va dir Miguel de Una­muno el 1906, no arri­ba­rem gaire lluny. També caldrà seguir de prop els núvols negres que tenim al damunt (ris­cos geo­polítics, covid, inflació...) i que poden torçar la recu­pe­ració de l’eco­no­mia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.