Opinió

Fer les coses bé ja no és suficient

L’únic antídot per a la desocupació permanent és més creixement i més endeutament. Un cercle aparentment virtuós que esdevé un cercle infernal. Per passar de l’economia del malbaratament a una economia circular, cal imaginar una prosperitat sense creixement, una societat “d’abundància frugal”

La consciència sobre els temes medi­am­bi­en­tals ha aug­men­tat molt. L’escal­fa­ment glo­bal, del qual ja es noten els seus efec­tes de manera bas­tant evi­dent, és gene­ral­ment cone­gut i font de pre­o­cu­pació per a una bona part de la soci­e­tat. Els com­por­ta­ments extrems del clima i de la natu­ra­lesa par­len per a qui els vul­gui escol­tar. La neces­si­tat de mudar cap a ener­gies reno­va­bles sem­bla també bas­tant assu­mida i forma part ja de la nos­tra tria a l’hora de com­prar vehi­cles o bé deci­dir com escal­fem casa nos­tra. La publi­ci­tat ja sol pre­veure els valors asso­ci­ats a la sos­te­ni­bi­li­tat a l’hora de con­di­ci­o­nar les nos­tres opci­ons de com­pra, men­tre els joves estu­dien el objec­tius de desen­vo­lu­pa­ment sos­te­ni­ble (ODS) als cen­tres edu­ca­tius.

Ha cos­tat molt arri­bar fins a assu­mir que estàvem en una deriva des­truc­tiva que calia atu­rar, han estat necessàries mol­tes evidències, perquè el tema dels límits medi­am­bi­en­tals del pla­neta s’assumís com una dada objec­tiva i no com un mite, com una invenció d’eco­lo­gis­tes i altres malas­trucs de tota mena. Ara els rics i pode­ro­sos també sem­blen estar pre­o­cu­pats. El pro­blema de fons és que la nos­tra soci­e­tat i la nos­tra eco­no­mia s’han sus­ten­tat durant l’època indus­trial sobre el mite que la tec­no­lo­gia ens per­me­tria de manera pro­gres­siva domi­nar la natura i posar-la al nos­tre ser­vei. El desen­vo­lu­pisme, el crei­xe­ment econòmic con­tinu, ha estat la filo­so­fia que ha mobi­lit­zat esquer­res i dre­tes des de la revo­lució indus­trial. La supe­ri­o­ri­tat que es creia inqüesti­o­na­ble de la con­dició humana no ens feia plan­te­jar la pos­si­bi­li­tat d’interac­tuar i con­viure harmònica­ment amb la natura, sinó de sub­ju­gar-la i domi­nar-la com si les seves pos­si­bi­li­tats i la seva capa­ci­tat de rege­ne­ració fos­sin infi­ni­tes. Les exter­na­li­tats de les nos­tres acti­vi­tats econòmiques, medi­am­bi­en­tals i d’altres tipus no s’han començat a comp­ta­bi­lit­zar fins fa rela­ti­va­ment poc temps. El nos­tre sis­tema econòmic i pro­duc­tiu, en nom d’arri­bar a la suficiència pro­duc­tiva, s’ha basat en tec­no­lo­gies sobre les quals no con­trolàvem la tota­li­tat, de vega­des ni tan sols una petita part dels seus efec­tes. Per al fun­ci­o­na­ment del sis­tema, per no caure en la sobre­pro­ducció, s’ha esti­mu­lat el con­sum a nivells irra­ci­o­nals, con­ver­tint el mal­ba­ra­ta­ment en la cul­tura i en els hàbits domi­nants. Hem cons­truït una soci­e­tat en què es viu sobre una quan­ti­tat ingent de resi­dus, incapaços ja de fago­ci­tar-los, pel nos­tre induït con­sum des­me­su­rat i el desig de pos­seir la versió més o menys nova de les coses. No és només un pro­blema d’acti­tud i de cul­tura per­so­nal, el mal­ba­ra­ta­ment i la gene­ració de resi­dus són la base sobre la qual se sosté el sis­tema econòmic i social.

El dubte radica en si la consciència actual i la pre­dis­po­sició a “fer les coses bé” de l’actu­a­li­tat són sufi­ci­ents. La res­posta és que pro­ba­ble­ment no ho són. Pre­ten­dre la sos­te­ni­bi­li­tat medi­am­bi­en­tal, però també econòmica i social, resulta abso­lu­ta­ment esca­be­llat si volem man­te­nir un sis­tema econòmic fona­men­tat en el crei­xe­ment con­ti­nuat, que asso­ciem el progrés i el desen­vo­lu­pa­ment desit­ja­bles amb l’aug­ment per­ma­nent del PIB. Som addic­tes al crei­xe­ment i això resulta del tot incom­pa­ti­ble amb res­pec­tar els límits medi­am­bi­en­tals o bé fer pos­si­ble un grau de benes­tar rao­na­ble per al con­junt de la població.

Endeu­ta­ment.

En la lògica actual, l’únic antídot per a la deso­cu­pació per­ma­nent és més crei­xe­ment i més endeu­ta­ment. Un cer­cle apa­rent­ment virtuós que esdevé un cer­cle infer­nal. Per pas­sar de l’eco­no­mia del mal­ba­ra­ta­ment a una eco­no­mia cir­cu­lar, cal ima­gi­nar una pros­pe­ri­tat sense crei­xe­ment, una soci­e­tat “d’abundància fru­gal”. Una eco­no­mia inten­sa­ment pro­duc­tiva reque­reix que fem del con­sum el nos­tre estil de vida. Com ha plan­te­jat de manera con­clo­ent el teòric del decrei­xe­ment Serge Latouche, pen­sar que acon­se­gui­rem esta­blir una com­pa­ti­bi­li­tat entre el sis­tema indus­trial pro­duc­ti­vista i els equi­li­bris natu­rals recol­zant-nos només en les inno­va­ci­ons tec­nològiques o recor­rent a sen­zills cor­rec­tius en les inver­si­ons, sense esforç, sense dolor i, a més, enri­quint-nos, és un mite.

Aviat no hi haurà ja elecció i hau­rem de reduir la nos­tra pet­jada de car­boni i orga­nit­zar el raci­o­na­ment en l’extracció dels recur­sos no reno­va­bles. Cal mudar d’una eco­no­mia actual en què si no es creix es blo­queja a una eco­no­mia dis­se­nyada per man­te­nir-se esta­ble sense crei­xe­ment. No és incor­po­rant tec­no­lo­gia i bones inten­ci­ons a un model obso­let com redreçarem les coses. Es trac­ta­ria de situar-nos en un nou para­digma, pen­sar dife­rent.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.