Gran angular

Quinze anys després de la gran apagada

REE diu que la xarxa elèctrica de Barcelona és més resilient i revela que el 2021 hi va haver una avaria potencialment més greu que la del 2007 que es va resoldre sense talls de llum

La ciberseguretat és avui dia l’altra gran preocupació de les companyies
Teníem el convenciment que allò que va passar no passaria
Lluís Pinós
Exdelegat REE
No va ser una fallada en cadena sinó consecutiva de coses evitables
Roberto Villafáfila
UPC
Hem invertit més de 20 milions l’any només a Barcelona i el seu entorn
José Ignacio Lallana
delegat de REE
Tenim un sistema més resilient i capaç de suportar incidències
José Ignacio Lallana
delegat de REE

Aquell 23 de juliol de l’any 2007 les obres del TAV avançaven amb difi­cul­tats cap a Bar­ce­lona i encara no es pre­sa­gi­a­ven els greus pro­ble­mes a roda­lies que esde­vin­drien a l’octu­bre. A mig matí d’aquell dilluns, un cable aeri d’Endesa va caure a la subes­tació de Red Eléctrica de España (REE) de Can Rigal, a l’Hos­pi­ta­let de Llo­bre­gat, fent curt­cir­cuit i des­en­ca­de­nant un seguit d’inci­dents de gra­ve­tat crei­xent que van aca­bar dei­xant ino­pe­ra­tiva part de la xarxa d’alta tensió que dis­corre per Bar­ce­lona. El tall del sub­mi­nis­tra­ment elèctric va afec­tar uns 323.000 abo­nats en un pri­mer moment en plena canícula d’estiu.

A poc a poc es va anar res­ta­blint el ser­vei però alguns cli­ents van haver d’espe­rar tres dies men­tre s’obrien rases als car­rers de la ciu­tat per tirar cables i s’ins­tal·laven gene­ra­dors; actu­a­ci­ons d’urgència que gene­ra­ven pols, fums i sorolls que s’afe­gien al males­tar ciu­tadà per l’apa­gada. Això men­tre admi­nis­tra­ci­ons i com­pa­nyies elèctri­ques s’acu­sa­ven mútua­ment de la greu apa­gada, segu­ra­ment la més impor­tant de la història recent, que va evi­den­ciar la vul­ne­ra­bi­li­tat de la infra­es­truc­tura elèctrica. Ara fa 15 anys i la pre­gunta per­ti­nent és: podria tor­nar a pas­sar?

A Lluís Pinós, vice­pre­si­dent de la comissió d’ener­gia del Col·legi d’Engi­nyers Indus­tri­als de Cata­lu­nya, aquell 23 de juliol del 2007 el va enxam­par al cap­da­vant de la dele­gació regi­o­nal de REE a Cata­lu­nya (avui part del grup Redeia): “Explotàvem la xarxa amb el con­ven­ci­ment que allò que va pas­sar no pas­sa­ria”, afirma. La raó és que la xarxa de trans­port i dis­tri­bució s’havia dis­se­nyat segons el cri­teri ano­me­nat “n-1”, que vol dir que, si es perd una línia, el sub­mi­nis­tra­ment no falla. “Un inci­dent d’aque­lla mag­ni­tud només passa quan con­cor­ren un seguit de fac­tors”, afirma de manera rei­te­rada al llarg de la con­versa.

Va pas­sar que, pri­mer, ningú va detec­tar que el cable d’Endesa que va pro­vo­car el curt­cir­cuit estava dete­ri­o­rat; segon, que la subes­tació d’Urgell (la que hi ha a con­ti­nu­ació de la de l’Hos­pi­ta­let) no va poder con­fi­nar el pro­blema que se’n va deri­var; de manera que a la subes­tació de Mara­gall, la següent, van aca­bar arri­bant tots els pro­ble­mes, la tem­pe­ra­tura del cable va aug­men­tar i l’oli que s’uti­litza per regu­lar la tem­pe­ra­tura del mate­rial va cre­mar i va oca­si­o­nar un incendi, que va inu­ti­lit­zar la ins­tal·lació. Els pro­ble­mes de la xarxa d’alta tensió (220 kV) es van tras­lla­dar a la de dis­tri­bució, la que arriba a les llars, comerços i empre­ses.

“No va ser una fallada en cadena sinó con­se­cu­tiva de coses que es podien haver evi­tat; l’apa­gada va posar al des­co­bert les falles ocul­tes que hi havia al sis­tema”, asse­gura Roberto Villafáfila, pro­fes­sor del depar­ta­ment d’engi­nye­ria elèctrica i inves­ti­ga­dor de la UPC. Aquell 23 de juliol, Villafáfila, que vivia prop de la subes­tació de Mara­gall, estava a punt de fer les male­tes per mar­xar de vacan­ces quan el van cri­dar d’Endesa per par­ti­ci­par en l’ela­bo­ració de l’informe de l’apa­gada, un escrit que dies després lle­gi­ria el pre­si­dent de la com­pa­nyia, Manuel Pizarro, al Par­la­ment de Cata­lu­nya.

Una nova llei.

Hi ha una mena de llei no escrita al sec­tor que diu: “Si tot fun­ci­ona no toquis res”, i segu­ra­ment aquesta con­fiança sumada a la falta d’inversió per posar al dia la xarxa va crear les con­di­ci­ons que van agreu­jar l’ava­ria. La Llei 18/2008, del 23 de desem­bre, de garan­tia i qua­li­tat del sub­mi­nis­tra­ment elèctric, va ser la res­posta de la Gene­ra­li­tat. “Una llei que es va fer massa en calent”, segons la impressió de Villafáfila. En tot cas, va con­tri­buir a trans­for­mar la xarxa elèctrica de Bar­ce­lona i de Cata­lu­nya en el seu con­junt.

“L’inci­dent va ser el punt d’inflexió en el desen­vo­lu­pa­ment de dife­rents infra­es­truc­tu­res, algu­nes pre­vis­tes i altres no, a Bar­ce­lona i el seu entorn”, explica José Igna­cio Lallana, actual dele­gat de REE a Cata­lu­nya. Un any després de l’apa­gada, es va inau­gu­rar la pri­mera de la mitja dot­zena de subes­ta­ci­ons que s’han cons­truït des d’ales­ho­res; ara està en procés d’exe­cució la subes­tació Ronda Lito­ral, que donarà ser­vei al barri de la Marina del Prat Ver­mell i al Port de Bar­ce­lona. Les subes­ta­ci­ons són nodes inter­can­vi­a­dors d’ener­gia on l’alta tensió s’adapta al con­sum de l’usu­ari final. Com més subes­ta­ci­ons, menys usu­a­ris vin­cu­lats a una subes­tació i, lògica­ment, menys pos­si­bles afec­tats per una ava­ria. Igual d’impor­tant és la unió entre les subes­ta­ci­ons, de manera que no sigui per una única línia sinó per dues o més: és el que s’ano­mena “mallat”, sis­tema que no exis­tia a la xarxa de Bar­ce­lona el 2007. “Hem fet un esforç inver­sor de mit­jana anual supe­rior als 20 mili­ons només a Bar­ce­lona i entorn”, asse­gura Lallana. Més recent­ment s’ha apro­vat subs­ti­tuir aquell cable refri­ge­rat per oli que tra­vessa Bar­ce­lona per un altre d’aïlla­ment sec més resis­tent i fia­ble. També s’ha acor­dat subs­ti­tuir la subes­tació de Can Rigal per una de blin­dada que per­meti la urba­nit­zació de l’entorn.

El dele­gat de REE reco­neix que, mal­grat tot, d’ava­ries n’hi haurà sem­pre, la qüestió és si alguna pot aca­bar en una apa­gada com la del 2007. Per res­pon­dre, Lallana revela que a finals de l’hivern del 2021 hi va haver una ava­ria de grans pro­por­ci­ons en una gale­ria de ser­vei al Besòs: “Vam per­dre tres cables durant un mes -l’apa­gada del 2007 en va inu­ti­lit­zar dos- i Bar­ce­lona ni se’n va assa­ben­tar: hem acon­se­guit un sis­tema elèctric més resi­li­ent i capaç de supor­tar incidències”, diu.

Dit això, el desen­vo­lu­pa­ment de la xarxa elèctrica sem­pre és objecte de replan­te­ja­ment i pla­ni­fi­cació, sobre­tot ara que hi ha un procés de tran­sició energètica i les neces­si­tats de con­sum estan aug­men­tant i s’estan diver­si­fi­cant, però també les fonts de gene­ració: “Neces­si­ta­rem cada cop més un sis­tema més robust per no per­dre la segu­re­tat de sub­mi­nis­tra­ment”, indica. Però, si hi ha una apa­gada, aquesta podria entrar per la xarxa d’inter­net, a través d’un atac informàtic: “La ciber­se­gu­re­tat és avui dia fona­men­tal”, reco­neix.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.