Eines

DE MEMÒRIA

Reinventant París, i Venècia

El català més decisiu per fer de la capital francesa una ciutat també turística fou l’industrial tèxtil Josep Oller. El més conegut dels invents d’Oller és el mític Cabaret Bal de Moulin Rouge. Inaugurat el 1889, al barri de Montmartre. Però, abans, el 1878, Oller havia posat en marxa l’Hipòdrom d’Alma

El turisme és una neces­si­tat bàsica. Els indi­vi­dus de totes les soci­e­tats tenen –tenim- la neces­si­tat de can­viar d’aires, de vis­tes, d’ali­ments, de manera de ves­tir, de veïnatge, de música de fons, per uns dies. Des­plaçant-nos. Fins al segle XX, aquesta neces­si­tat només podia ésser satis­feta per unes mino­ries pri­vi­le­gi­a­des. Al XIX, comença a can­viar (tot i que les vacan­ces paga­des tar­da­ran a arri­bar).

El turisme és, en part, un invent suís. Bar­to­meu Amen­gual, futur secre­tari de la Cam­bra de Comerç de Bar­ce­lona, a La indus­tria de los foras­te­ros (Palma de Mallorca, 1903), basant-se en el model alpí, pro­posa als visi­tants de Mallorca fer vacan­ces... a la serra de Tra­mun­tana!

Però, el turisme urbà és, també, impor­tant. Alguns cata­lans, sense pro­po­sar-s’ho explícita­ment, hi han con­tribuït. Han par­ti­ci­pat, per exem­ple, en la rein­venció de París, i de Venècia, com a ciu­tats també turísti­ques.

El 1769, Antoni de Sar­tina (Bar­ce­lona, 1729 - Tar­ra­gona, 1801), màxima auto­ri­tat del muni­cipi de París, decidí implan­tar els llums/fanals d’oli pen­jats al mig dels car­rers, subs­ti­tuint les insu­fi­ci­ents teie­res. Tal com havia fet el Con­sell de Cent de Bar­ce­lona, uns anys abans. L’objec­tiu era aug­men­tar la segu­re­tat noc­turna dels ciu­ta­dans. Però, fou una pri­mer pas vers el que se’n dirà “Paris, Ville Lumière”.

Però, el català més deci­siu per fer de la capi­tal fran­cesa una ciu­tat també turística fou l’indus­trial tèxtil Josep Oller (Ter­rassa, 1839 – París, 1922). El més cone­gut dels invents d’Oller és el mític Caba­ret Bal de Mou­lin Rouge. Inau­gu­rat el 1889, al barri de Mont­mar­tre. Però, abans, el 1878, Oller havia posat en marxa l’Hipòdrom d’Alma. El 1885, la Grande Pis­cine Roc­hec­ho­uart, de 600 m² de superfície, 500 cabi­nes en cinc gale­ries super­po­sa­des, una gran buga­de­ria al semi­so­ter­rani i uns grans magat­zems a planta baixa. El 1886, Les Arènes Nau­ti­ques: un circ on la pista es trans­for­mava ràpida­ment en pis­cina amb fun­ci­ons de pista d’espec­ta­cle. El 1888, inau­gu­ra­ria les Attrac­ti­ons Oller, amb mun­ta­nyes rus­ses, que, el 1893, trans­for­ma­ria en el music-hall Olym­pia, que esde­vin­dria, aviat, famós, i encara fun­ci­ona (ara: el text de la placa a la paret que informa de la seva cre­ació, oblida que Oller havia nas­cut a Ter­rassa).

Venècia va esde­ve­nir, al segle XX, una de les ico­nes del turisme mun­dial. En una petita part, gràcies a Marià For­tuny (Gra­nada, 1871 – Venècia, 1949), que -pro­ce­dent de París- s’hi va ins­tal·lar, amb la seva mare, el 1889 (el pare, el pin­tor reu­senc For­tuny, havia mort a Roma feia uns anys).

Des de Venècia, For­tuny des­plegà un impres­si­o­nant con­junt d’acti­vi­tats, que encara con­ti­nuen. El seu dis­seny –paten­tat el 1906- d’un ves­tit de seda de dona, Delp­hos, de 400 plecs que eli­mi­na­ven les coti­lles ha esde­vin­gut una icona. Encara que, després de la seva mort, Hen­ri­ette Negrin llancés als canals els 15 tints que uti­lit­zava per fer un sol color. Les seves làmpa­des elèctri­ques (d’acord amb l’AEG) i els seus coi­xins es con­ti­nuen fabri­cant i venent: a la fàbrica que va posar en fun­ci­o­na­ment el 1919 a l’illa de la Giu­decca, i a tot el món. El palau labo­ra­tori on va viure i tre­ba­llar -el Palazzo Pesaro degli Orfei- ha esde­vin­gut el Museu For­tuny, que nodreix de peces en préstec les expo­si­ci­ons que es van dedi­cant a l’empre­sari fill de gran pin­tor que ha estat bate­jat com a “mag de Venècia”.

‘Delphos’ als museus

La túnica i els vestits Delphos dissenyats –i fabricats- per Marià Fortuny són a alguns dels museus més importants del món. Al MET, el Metropolitan de Nova York; al Palais Galliera de París; al MAAS, el Museum of Applied Arts & Sciences, de Sydney, Austràlia (on també hi ha un ‘aeroengine’ del 1918 de l’empresa catalana Hispano-Suïssa).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.