Medi ambient

Calor extrema i sequera

El Servei Meteorològic emet un avís de perill màxim de calor per demà a tot l’interior i el prelitoral

El govern informa d’almenys deu dies de risc extrem d’incendis per l’anticicló potent i persistent

Els registres constaten cinc onades de calor més cada any

Risc màxim de calor i incen­dis. Aquesta és la pers­pec­tiva d’aquesta segona onada de calor que afecta tot el país i de manera més pro­lon­gada en el temps que la que vam patir al juny quan ni tan sols havia començat l’estiu astronòmic. El Ser­vei Mete­o­rològic de Cata­lu­nya (SMC) va eme­tre ahir un avís de perill màxim de calor (6/6) per a aquest diven­dres a la major part del país –de fet, només les comar­ques lito­rals situ­a­des a la franja cos­tera des del delta, l’Alt Camp, el Baix Camp, el Penedès, el Vallès i l’Empordà tenen una pre­visió una mica millor (4/6), però que con­ti­nua sent de “perill alt”.

La tem­pe­ra­tura mínima sovint no bai­xarà dels 20º C arreu del país ni dels 25º C a la costa però les màximes supera­ran els 32º C a la costa i els 41º C en punts de l’inte­rior –al muni­cipi de Seròs (Segrià) ahir a la tarda ja se supera­ven els 40º C–. Amb la pre­visió, ara per ara , que la set­mana que ve es man­tin­gui l’epi­sodi sufo­cant.

De fet, ja s’anun­cia que es pot asso­lir el rècord històric de calor en un juliol si es con­firma la superació dels 40º C durant uns quants dies seguits. Una onada de calor que s’afe­geix a una sequera per­sis­tent que comença a extre­mar-se –els embas­sa­ments de les con­ques inter­nes cata­la­nes que abas­ten la major part del país i l’àrea metro­po­li­tana de Bar­ce­lona ja estan per sota de la mei­tat de reser­ves d’aigua–. Més enllà del risc dels cops de calor per a les per­so­nes, sobre­tot les grans i més vul­ne­ra­bles, la situ­ació manté en alerta el país per l’alt i per­sis­tent risc d’incen­dis simul­ta­nis.

Abans-d’ahir el depar­ta­ment d’Acció Climàtica va eme­tre un informe d’epi­sodi greu de risc d’incen­dis que s’allarga deu dies, de moment. De manera més severa, afecta les comar­ques de l’Alt Empordà, l’Alt Penedès, l’Anoia, el Bages, el Baix Llo­bre­gat, el Gar­raf, el Bar­ce­lonès, la Noguera, la Segarra, el Sol­sonès i el Vallès Occi­den­tal i el Vallès Ori­en­tal, que no han rebut les pre­ci­pi­ta­ci­ons –poques, però ben­vin­gu­des– que van pen­ti­nar l’inte­rior del país la set­mana pas­sada.

L’informe adver­teix, però, que al cap de set­mana l’epi­sodi de màxima alerta s’estén pro­ba­ble­ment a la resta del país i es demana màxima prudència en les acti­vi­tats a l’aire lliure i pro­pe­res a mas­ses fores­tals. La situ­ació es dona per la presència d’un potent i per­sis­tent anti­cicló que “com­por­tarà tem­pe­ra­tu­res molt supe­ri­ors a les habi­tu­als”, així com humi­tats molt bai­xes a l’inte­rior del país, des de les pla­nes i fon­da­la­des fins als cims més ele­vats. Pre­o­cupa l’entrada de vent del nord de la mati­nada al matí de diven­dres i dis­sabte per l’est de l’Alt Empordà. A més, el salt de calor que es pro­nos­tica per demà tindrà un segon pic entre diu­menge i dilluns que afec­tarà espe­ci­al­ment l’inte­rior, el Piri­neu i el Pre­pi­ri­neu.

El govern recorda que l’informe de perill alt d’incendi del Ser­vei de Pre­venció d’Incen­dis Fores­tals és el cinquè que s’emet des de la pri­ma­vera. Es tracta d’una situ­ació excep­ci­o­nal ja des de l’estació ante­rior tenint en compte que el pri­mer es va eme­tre al maig, quan és poc habi­tual pel millor estat hídric pre­vi­si­ble de la vege­tació.

El segon i ter­cer informe eren del juny, un dels quals va coin­ci­dir amb l’onada d’incen­dis simul­ta­nis, i la set­mana pas­sada se’n va eme­tre un altre d’específic per a l’Empordà, on l’entrada de tra­mun­tana càlida i seca dijous i diven­dres es va afe­gir a la sequera per­sis­tent –es van tan­car els acces­sos als espais natu­rals del cap de Creus, l’Albera i el Montgrí, Baix Ter i Illes Medes.

Cinc epi­so­dis més a l’any

En el But­lletí Anual d’Indi­ca­dors Climàtics (BAIC) del 2021 del SMC es con­clou que els epi­so­dis d’ona­des de calor a Cata­lu­nya s’han anat mul­ti­pli­cant fins al punt que n’hi ha cinc més cada any res­pecte als que es regis­tra­ven a mit­jan segle XX –com a onada de calor es comp­ta­bi­lit­zen epi­so­dis amb tres o més dies de tem­pe­ra­tura màxima–. L’any pas­sat va ser el 12è més càlid a Cata­lu­nya des del 1950, amb una ano­ma­lia tèrmica de +1,4 graus res­pecte al període de referència 1961-1990. Tots els dotze anys més càlids han estat aquest segle.

LES XIFRES

41º C
de temperatura se superaran a partir de demà a l’interior. Ahir ja se’n van registrar 40 a Seròs.
48,6
per cent
de reserves hi ha als embassaments d’aigua de les conques internes, les que abasten l’àrea metropolitana.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.