Empreses

La baula d’unió entre el camp i les cerveses Damm

A la malteria que la cervesera té a Bell-lloc d’Urgell arriba l’ordi amb què després s’elabora la cervesa al Prat

Bona part de l’ordi que els page­sos de Lleida han estat collint dels seus camps les dar­re­res set­ma­nes aca­barà dins d’una cer­vesa ela­bo­rada a les ins­tal·laci­ons de Damm al Prat de Llo­bre­gat. Abans d’arri­bar-hi, haurà pas­sat per La Mora­via de Bell-lloc d’Urgell, de les poques mal­te­ries que una cer­ve­sera té en pro­pi­e­tat, i encla­vada al cor de la pro­ducció d’ordi de Cata­lu­nya. Allà, després d’un deli­cat procés d’inducció de la ger­mi­nació que dura set dies, es trans­for­marà en malta, un ingre­di­ent clau en l’ela­bo­ració de cer­vesa que li con­fe­rirà color, sabor, aroma i cos, entre altres pro­pi­e­tats.

Una planta que, de la mateixa manera que suc­ce­eix a la resta d’ins­tal·laci­ons de Damm, es regeix seguint una màxima: el res­pecte per l’entorn. Un com­promís amb el medi ambi­ent que La Mora­via ja va adqui­rir l’any 2009, moment en què va sot­me­tre la planta a un procés de reno­vació tec­nològica, de traçabi­li­tat de pro­duc­tes i d’eli­mi­nació de les emis­si­ons en pols a l’atmos­fera, a més de plan­tar noguers i altres arbres per com­pen­sar les emis­si­ons de CO2 que tenen lloc durant els pro­ce­di­ments de tri­atge i trans­for­mació de l’ordi.

Tor­nem a l’ordi, però. No tots els grans d’aquest cereal –que repre­senta el 50% de la pro­ducció de cere­als a Cata­lu­nya i ocupa el 18% de tots els con­reus del país– pas­sen els fil­tres del depar­ta­ment de qua­li­tat de Damm, ja sigui perquè no fan la mida necessària, estan tren­cats o no són d’ordi. Aquests, que d’altra manera serien rebut­jats, Damm els con­ver­teix en pinso per a ani­mals, de manera que evita així el mal­ba­ra­ta­ment i fa més just el tracte amb els page­sos.

El mateix model, Damm el replica a la seva planta del Prat, però amb el bagàs, que és el resul­tat de la cocció de la malta jun­ta­ment amb l’arròs. Gràcies al seu 25% de con­tin­gut de proteïna, les més de 100.000 tones anu­als d’aquest sub­pro­ducte es dedi­quen ínte­gra­ment a ali­men­tació ani­mal, prin­ci­pal­ment des­ti­nada a les vaques de La Fageda, el fabri­cant de pro­duc­tes lac­tis que ocupa unes 120 per­so­nes amb capa­ci­tats dife­rents a la seva fàbrica de la Gar­rotxa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.