Gran angular

Eclosió de fons d’inversió en empreses de nova creació de ‘deep tech’

ciència. El capital es mostra interessat per les empreses emergents sorgides al si de l’acadèmia i la recerca

S’han multiplicat els instruments financers especialitzats
oriol pascual
fundador stage 2
La iniciativa pública també vol aportar el seu gra de sorra perquè l’ecosistema creixi

El diner ha posat els ulls en les empre­ses de nova cre­ació que s’aixo­plu­guen sota el parai­gua deep tech (‘tec­no­lo­gia pro­funda’), és a dir, aque­lles sor­gi­des d’un des­co­bri­ment científic o d’una inno­vació tec­nològica dis­rup­tiva i nas­cu­des prin­ci­pal­ment en uni­ver­si­tats i cen­tres de recerca. Es tracta d’ini­ci­a­ti­ves empre­sa­ri­als que aspi­ren a posar solució a pro­ble­mes glo­bals.

Oriol Pas­cual, fun­da­dor i soci cre­a­dor de Sta­ge2, una acce­le­ra­dora amb fons d’inversió per a empre­ses de nova cre­ació indus­tri­als de base tec­nològica, explica que s’ha mul­ti­pli­cat el nom­bre de fons espe­ci­a­lit­zats en tec­no­lo­gies pro­fun­des. De fet, en poc més d’un any se n’han anun­ciat una desena, alguns dels quals ja estan actius i d’altres es tro­ben en procés de cre­ació.

Aquesta eclosió d’ins­tru­ments espe­ci­a­lit­zats hau­ria d’aju­dar a omplir un buit finan­cer, espe­ci­al­ment en les pri­me­res fases, d’un tipus d’empre­ses que reque­rei­xen de més temps i inver­si­ons més ele­va­des per poder comer­ci­a­lit­zar els pro­duc­tes. De fet, es tracta d’una par­ti­cu­la­ri­tat que d’altres tipo­lo­gies de fons no tenien pre­sent i que ha supo­sat un fre al desen­vo­lu­pa­ment d’aquest per­fil d’empre­ses. Són fir­mes en estats de tec­no­lo­gia tan ini­ci­als que el risc de mer­cat és molt alt i que, per tant, l’inver­sor pri­vat defu­gia. Ara bé, en els dar­rers anys l’eco­sis­tema empre­ne­dor uni­ver­si­tari ha anat aga­fant agi­li­tat i el seu valor ha tin­gut una evo­lució glo­bal pro­gres­siva que ha des­per­tat l’interès de l’inver­sor.

Grow Ven­ture Part­ners VP és un d’aquests nous fons que va auto­rit­zar la Comisión Naci­o­nal del Mer­cado de Valo­res (CMNV) el mes de maig pas­sat. Com va expli­car Fran­cisco Badia, soci direc­tor de Grow VP, en la seva pre­sen­tació, el fons (amb seu a Bar­ce­lona) va des­ti­nat a impul­sar start-ups tec­nològiques cen­tra­des en ini­ci­a­ti­ves de com­pu­tació quàntica, fotònica, la inter­net de les coses (IoT), etc.

El mes de juny pas­sat, la firma de capi­tal risc Addi­tio Capi­tal també va anun­ciar que havia tan­cat una aliança amb el grup finan­cer Riva i García per llançar un fons de 40 mili­ons d’euros amb el qual inver­tirà en pro­jec­tes emer­gents de tec­no­lo­gies pro­fun­des. El vehi­cle, ano­me­nat Addi­tio Deep Tech entrarà al capi­tal de vint empre­ses de nova cre­ació de deep tech els pro­pers tres anys amb el focus posat en salut, indústria i sos­te­ni­bi­li­tat. Ysios Capi­tal, la major ges­tora de l’Estat espe­ci­a­lit­zada en bio­tec­no­lo­gia, i amb seu a Bar­ce­lona, també es troba en procés de cre­ació d’un fons específic en deep tech, que aspira a posar-lo en marxa en breu.

La ini­ci­a­tiva pública a Cata­lu­nya també ha vol­gut posar el seu gra de sorra a fer gran el feno­men. El desem­bre del 2021, l’exe­cu­tiu català va apro­var el nou fons de capi­tal risc FITA (Fons d’Inversió en Tec­no­lo­gia Avançada). Amb finançament publi­co­pri­vat, inver­tirà 60 mili­ons en pro­jec­tes de desen­vo­lu­pa­ment tec­nològic en les pri­me­res eta­pes de crei­xe­ment, sor­gits del sis­tema de conei­xe­ment català. Fer­ran Rodero, direc­tor gene­ral de Pro­moció Econòmica, Com­petència i Regu­lació, expli­cava que la pre­visió era que a l’estiu s’adju­diqués el fons a una ges­tora però el procés porta retard.

Així mateix, Bar­ce­lona Deep Tech Node és una aliança entre qua­tre uni­ver­si­tats cata­la­nes, l’Ajun­ta­ment de Bar­ce­lona i Bar­ce­lona Activa que té un pres­su­post de 840.000 euros per a un període de tres anys.

Més enllà de Cata­lu­nya, han sor­git altres ini­ci­a­ti­ves, com ara la madri­le­nya Big Sur Ven­tu­res, que el juny pas­sat va anun­ciar que té un pres­su­post de 40 mili­ons. Ante­ri­or­ment, va sor­tir el fons d’inversió de la firma valen­ci­ana Glo­bal Omnium –Go Hub–, cen­trat en empre­ses de deep tech del sec­tor de l’aigua; la basca EASO, amb un fons de 40 mili­ons, i Bea­ble, amb 35 mili­ons d’euros de par­tida.

LES XIFRES

25%
d’inversió en capital risc.
La inversió en tecnologies profundes ha passat del 10 al 25% en els darrers deu anys.
424.000
milions d’euros de valoració.
Les start-ups de deep tech de tot el món sumen uns 424.000 milions d’ euros.
60
milions d’euros de pressupost FITA.
La Generalitat ha d’activar un fons d’inversió publicoprivat per a start-ups deep tech en fases inicials.
10
fons d’inversió en divuit mesos.
És el nombre de nous instruments de finançament especialitzats en aquestes empreses emergents que s’han anunciat en l’últim any i mig.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.