Gran angular

ÀLEX BROSSA

DIRECTOR DEL CLÚSTER DE L’ENVÀS I L’EMBALATGE (PACKAGING CLUSTER)

“La innovació en els envasos no depèn de substituir el plàstic”

Penso que estem en la fase de mirar realment què és el més bo per al planeta i explicar-ho
Anem regularment a plantes de triatge de residus i la gent en surt deprimida: hi ha poca cosa resolta
Podria deli­mi­tar el perímetre del clúster?
Mirem d’enten­dre la cadena de valor de manera àmplia: des dels pro­duc­tors de matèries pri­me­res -cal pen­sar que entre un 30 i un 40% del plàstic que es que pro­du­eix és per enva­sar o emba­lar-, els que fan packa­ging pri­mari o secun­dari, els fabri­cants de maquinària -Cata­lu­nya és molt forta en béns d’equi­pa­ment-, les arts gràfiques, els pro­duc­tors d’adhe­sius, els de tin­tes, els enva­sa­dors... És un sec­tor tant des­co­ne­gut com impor­tant. Pen­seu que His­pack, la fira del sec­tor, és la segona en importància que orga­nitza Fira de Bar­ce­lona, després d’Ali­mentària.
En aquests moments l’envàs i l’emba­latge tenen mala premsa.
Nosal­tres no som una asso­ci­ació lob­bista que vol pre­ser­var a ultrança l’statu quo amb argu­ments defen­sius. La nos­tra línia argu­men­tal no és l’immo­bi­lisme, sinó tot el con­trari: aju­dem les empre­ses a adap­tar-se als can­vis de la soci­e­tat. Estem molt a favor de l’eco­no­mia cir­cu­lar i volem ser part dels debats que hi hagi sobre aquests rep­tes, però de vega­des sents coses que no s’aguan­ten i hi ha una bretxa entre el que es demana i el que es fa.
Què vol dir?
Pensi en dinàmiques en auge, com ara el comerç electrònic i el men­jar pre­pa­rat. Les pre­vi­si­ons per als pro­pers qua­tre anys són que el packa­ging crei­xerà en tots els sub­sec­tors a un ritme d’1-2% anual. Davant d’això, la indústria ha de faci­li­tar el reci­clatge i la reu­ti­lit­zació, i pot fer més del que fa, però l’altra pota de la sos­te­ni­bi­li­tat és la reducció, i aquí la soci­e­tat va en el sen­tit opo­sat. Dit això, es posa molt el focus en el packa­ging i poc en el pro­ducte. Pro­duir ali­ments té un impacte molt nota­ble, en con­sum d’aigua, de recur­sos energètics, de gene­ració de resi­dus... Pro­por­ci­o­nal­ment, l’impacte de l’envàs i l’emba­latge és molt petit. I fa una funció fona­men­tal, perquè amb els requi­sits sani­ta­ris no es podria ali­men­tar la gent sense packa­ging.
Què fa el sec­tor res­pecte a aquest tema?
El full de ruta que fixa Europa d’aquí al 2030 és tre­ba­llar les tres potes. La pri­mera, mirar que l’envàs que posis al mer­cat sigui reci­cla­ble. En els dar­rers anys s’ha tre­ba­llat molt per reduir gra­mat­ges, és a dir, posar menys mate­rial, i això ja està molt opti­mit­zat. I ara el repte és que allò que es posi al mer­cat es pugui reci­clar, i no vol dir que tècni­ca­ment sigui reci­cla­ble, sinó que hi hagi un mer­cat secun­dari que pagui els cos­tos de trans­for­mar l’envàs uti­lit­zat per tor­nar-lo a posar al mer­cat, i no sem­pre és fàcil ali­near totes les peces. Després, que allò que arribi al con­su­mi­dor con­tin­gui en la mesura del pos­si­ble mate­rial reci­clat són dues coses que van lli­ga­des, perquè si esti­mu­les intro­duir mate­rial reci­clat gene­res demanda i faci­li­tes que es reci­cli. I final­ment, la reu­ti­lit­zació, i aquí cada vegada veu­rem més enva­sos que es ren­ten i es tor­nen a uti­lit­zar.
La inno­vació no va pel camí de tro­bar alter­na­ti­ves al plàstic?
A curt ter­mini, no tro­ba­rem un mate­rial dife­rent al plàstic i amb les seves pro­pi­e­tats. Perquè des que es troba un mate­rial fins que s’intro­du­eix al mer­cat sem­pre pas­sen dècades. La inno­vació depèn de faci­li­tar el reci­clatge i de no fer-ne un sobreús. Molts enva­sos són mul­ti­capa, és a dir, estan for­mats per dife­rents làmines de plàstic i adhe­siu, imper­cep­ti­bles al con­su­mi­dor, i cada capa fa la seva funció. Ara anem cap al mono­ma­te­rial, és a dir a uti­lit­zar menys adhe­siu i menys tinta, per faci­li­tar el reci­clatge.
I els bioplàstics?
El bioplàstic o el plàstic com­pos­ta­ble no dei­xen de ser plàstics; no tenen un ori­gen fòssil, però con­tri­bu­ei­xen igual al pro­blema dels plàstics. I quan es diu que és com­pos­ta­ble, ho és en con­di­ci­ons indus­tri­als.
Però el mis­satge que arriba al con­su­mi­dor és que ha d’evi­tar el plàstic.
Per això el que fa la indústria és ama­gar-lo. L’altre dia vaig veure en un super­mer­cat una pizza enva­sada amb plàstic i amb un cartró a sobre, que no és neces­sari perquè és un sobre­en­va­sa­ment, però la manera de dis­si­mu­lar un ali­ment que ha d’anar en plàstic és camu­flant-lo en cartró, que supo­sa­da­ment és millor. Les safa­tes també són de cartró, amb una làmina de plàstic que dona com a resul­tat un mate­rial com­plex que no es podrà reci­clar. La falta d’un debat madur se’ns pot girar en con­tra.
Què pro­posa?
En rea­li­tat penso que ara estem en un punt d’inflexió en què el sec­tor s’ha ado­nat que es tracta d’expli­car millor les coses. L’altre dia vaig tenir una tro­bada amb una gran empresa de repar­ti­ment a domi­cili que ja no venia con­di­ci­o­nada per si plàstic sí o plàstic no, volia argu­ments. Ens deia que el packa­ging és el 13% de la seva pet­jada de car­boni i que volia fer acci­ons per millo­rar-ho. Jo els adver­tia que pot­ser hi ha acci­ons que els seus con­su­mi­dors no les per­ce­bran com a prou bones perquè el mer­cat no vol plàstics, i ells ens deien que ho expli­ca­rien. Penso que estem en la fase de mirar real­ment què és el més bo i expli­car-ho. Perquè en molts casos ens podem tro­bar amb això, que el mer­cat per­cebi una cosa però la rea­li­tat sigui una altra.
Abans qüesti­o­nava l’ús del cartró com a alter­na­tiva.
El que dic és que no es pot subs­ti­tuir tot el plàstic que con­su­mim per paper, la indústria pape­rera no podria i mol­tes apli­ca­ci­ons no serien pos­si­ble. Sí que hi ha coses a la fron­tera que es podria mirar si és millor una solució en paper o en plàstic. Però tam­poc hi ha tant paper, i ha pujat molt de preu pel tema del comerç electrònic, per l’espe­cu­lació del mer­cat inter­na­ci­o­nal i pel fet que per pro­duir paper es neces­sita molta aigua.
Qui acaba deci­dint com ha de ser un envàs i par­tint de què?
Hi ha molt debat sobre això, però nosal­tres diem que manen els enva­sa­dors, i que la indústria d’enva­sos i d’emba­latge fa allò que els manen, tot i que dar­re­ra­ment l’eficiència logística de l’envàs ha gua­nyat ter­reny. S’estan fent mol­tes acci­ons per ser tan òptims com sigui pos­si­ble, i aquí la gran dis­tri­bució ha fet feina. Per a la indústria ali­mentària, que és on hi ha el volum del packa­ging, la pri­o­ri­tat és que garan­teixi la segu­re­tat ali­mentària, que esti­gui bé de preu i, final­ment, si pot ser que sigui sos­te­ni­ble. Per aquest ordre. El fac­tor preu és un tema impor­tant, per exem­ple, a l’hora d’intro­duir inno­va­ci­ons si supo­sen un sobre­cost.
Visi­ten plan­tes de reci­clatge?
És un exer­cici que fem sovint al clúster, i hi con­vi­dem els nos­tres asso­ci­ats.
I qui­nes con­clu­si­ons en tre­uen?
La gent es depri­meix perquè encara hi ha poques coses resol­tes. Sovint el fabri­cant no sap què passa amb allò que posa al mer­cat. La falta d’una har­mo­nit­zació euro­pea sobre el packa­ging és un pro­blema afe­git i una de les grans pre­o­cu­pa­ci­ons dels fabri­cants. Per això quan visi­tem una planta de recu­pe­ració tenen molt d’interès a veure què passa local­ment amb allò que ells fabri­quen. Cal avançar en l’estan­da­rit­zació de pro­duc­tes i cal legis­lar i dir com han de ser els enva­sos.
Hi ha plan­tes de selecció de resi­dus al clúster?
En tenim alguna.
I no seria clau per mirar de tan­car el cer­cle?
Sí. Són dos mons que han d’anar con­nec­tats i que fins ara ho han estat poc. Les empre­ses, però, són les pri­me­res interes­sa­des a con­nec­tar aquests dos mons. Veig mol­tes pimes que estan inver­tint en el reci­clatge per un tema d’opor­tu­ni­tat. Fins ara ha estat un món amb poc incen­tiu, que fun­ci­ona per lici­tació pública i fan una sepa­ració molt bàsica. En els pro­pers anys es trans­for­marà bas­tant. O són ells o ho farà algú altre...
De quina manera impac­ta­ran en el sec­tor els fons euro­peus de recu­pe­ració (NGEU)?
Nosal­tres estem inci­dint en els pro­jec­tes de pimes, perquè hi ha molts recur­sos en joc. Per fer-nos-en una idea, les con­vo­catòries de les ano­me­na­des “agru­pa­ci­ons empre­sa­ri­als inno­va­do­res”, que anu­al­ment esta­ven dota­des amb 8 mili­ons d’euros, ara han pas­sat a 115 mili­ons en dos anys. De manera que al clúster, que solem fer entre qua­tre i sis pro­jec­tes l’any, ara en farem cinc cada tres mesos.
En què con­sis­tei­xen?
Bàsica­ment a incor­po­rar tec­no­lo­gia madura en noves apli­ca­ci­ons per millo­rar pro­ces­sos. Les empre­ses ho veuen com una opor­tu­ni­tat i estan fent pro­jec­tes més ambi­ci­o­sos apro­fi­tant que hi ha fons. Però són empre­ses entre­na­des en aquesta dinàmica. Una empresa que mai no hagi fet pro­jec­tes d’inno­vació col·labo­ra­tiva difícil­ment s’hi podrà incor­po­rar.
Per què?
És un món com­plex i burocràtic. En el nos­tre àmbit hi ha tants fons a dis­po­sició que ens podem tro­bar amb el risc de no poder exhau­rir-los en el temps que ens dema­nen. S’han de pre­pa­rar memòries tècni­ques i econòmiques, iden­ti­fi­car la idea del pro­jecte i després la d’exe­cució, i tot s’ha de jus­ti­fi­car docu­men­tal­ment. Hi ha una part admi­nis­tra­tiva fei­xuga asso­ci­ada, i no donem a l’abast.

En constant creixement

Francesc Muñoz Dorado

Àlex Brossa és enginyer de telecomunicacions per la URL i MBA per la UdG. Ha estat vinculat a la innovació des del principi de la seva carrera, primer a la Cecot i després al Parc Científic i Tecnològic de la UdG. El 2014, va assumir la direcció del Packaging Cluster, que s’havia creat dos anys abans (aquest any compleix una dècada de vida).

En l’actualitat, l’agrupació té uns 130 socis, que participen en una mitjana de vint projectes cada exercici, i ha rebut el certificat europeu a l’excel·lència: el Gold Label.

Impulsar i gestionar els projectes és la principal activitat del clúster, però haver consolidat una estructura organitzativa està desenvolupant l’àmbit del serveis a les empreses sòcies: presència en fires, elaboració d’informes i estudis a partir de dades, etc.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.