Empreses

Cief amplia les línies de negoci

El grup líder a Catalunya de consultoria i formació no reglada incorpora al portafolis els àmbits de la igualtat i la tecnologia

Consolida també les seus ubicades a Reus i Madrid, on suma serveis

El Grup Cief és la consultora de formació no reglada líder a Catalunya i una de les més potents a l’Estat espanyol. Miquel Carulla, acompanyat de dos socis, el va crear fa 33 anys, a Barcelona, després de detectar l’oportunitat de mercat des de la seva ocupació de professor de formació tècnica al Col·legi dels Salesians de Sarrià.

“Justament als inicis del grup va ser quan va començar a créixer la formació a demanda de les empreses i també va ser llavors que van sorgir les subvencions públiques per a treballadors en actiu”, explica Joan Piferrer, director general del Grup Cief. Era el moment. L’empresa va començar a caminar dins de Barcelona Activa i un any després ja es va traslladar a un pis de l’Eixample barceloní: “Hi teníem tres aules i un parell de despatxos, i l’empresa la formàvem tres persones.”

Durant el primer any de vida, Cief va organitzar 17 cursos i va formar prop de 200 alumnes. Més de tres dècades després, l’empresa compta amb 130 treballadors fixos i un centenar de formadors habituals als quals se n’han de sumar 400 més de contractats durant l’any, i ja ha superat les 40.000 persones que cursen anualment alguna de les formacions que imparteixen. “Fem al voltant de 200 a 250 cursos a la setmana, la majoria d’una durada d’entre una i tres sessions, tot i que també en fem de trenta a quaranta hores en total, que s’allarguen durant tres o quatre mesos”, concreta Piferrer.

Creixement orgànic.

El negoci que va començar com a formació no reglada en format presencial va anar ampliant els seus serveis cap a la consultoria i les diverses branques de formació per a sectors molt diversos.

A hores d’ara, l’empresa, que va obrir seus a Madrid l’any 2000 i a Reus el 2001, ha sumat a la seva oferta la formació en línia i la gestió de bonificacions per a la formació destinades a les empreses; a més, fa programes de desenvolupament de les persones, realitza cursos de millora contínua, d’idiomes i de prevenció i organitza processos de selecció de personal per a empreses.

Darrerament ha incorporat al seu portafolis els àmbits de la igualtat al lloc de treball i la consultoria per a solucions tecnològiques per a les empreses. “A través de la nostra plataforma, el nostre departament de tecnologia, que el formen vuit persones, crea cursos de formació en línia a mida per a les empreses. Aquest és un vessant del negoci que està creixent molt”, explica Piferrer.

Paral·lelament a l’increment de les línies de negoci que gestionen des de Barcelona, estan consolidant les seus de Reus i Madrid: “Hi obrim un ventall de serveis, com ara la branca de selecció de personal o la prevenció, entre d’altres.”

Bonificacions i aturats.

Tot i això, el director general del Grup Cief assegura que el seu core business és la formació contínua: “Són cursos per a les persones ocupades, de curta durada i d’alt impacte. A través d’aquestes formacions incrementem el que s’anomenen les soft skills, però també ampliem les seves competències en qüestions digitals i en ofimàtica, àmbits més tècnics i tecnològics.”

Piferrer destaca la formació bonificada com una via que les empreses podrien aprofitar més del que ho fan per consolidar o ampliar els coneixements dels seus empleats i beneficiar-se, alhora, d’aquest procés.

“A tot l’Estat, a cada empresa li corresponen al voltant 100 euros per treballador i any per realitzar formació bonificada. D’aquests diners, ara només se n’aprofita un 70 o 75%. Nosaltres, que treballem tant amb empreses mitjanes com grans, podem dir que moltes pimes no fan servir aquesta modalitat”, i explica que, “a través d’aquest tipus de formació, les empreses obtenen un descompte a les quotes de la Seguretat Social després que els seus empleats hagin realitzat el curs de formació i s’hagin fet els tràmits administratius corresponents”.

El Grup Cief també fa molts cursos destinats a la formació per a aturats, als quals és el SOC (Servei d’Ocupació de Catalunya) qui envia els alumnes. “El 2022 està sent dels anys que Catalunya ha rebut més subvencions per a formació a aturats i finalment hem pogut tirar endavant amb tota la programació”, assegura Piferrer.

Tenint en compte que la formació es distribueix entre tres grans blocs, això és, la formació reglada, l’ocupacional i la contínua, el director general del Grup Cief considera que és crucial i fins i tot urgent “posar ordre en aquest tercer calaix, perquè el diner no deixa de ser públic i es necessita un major control”.

En aquest punt, segons ell, “els certificats de professionalitat poden servir de pont per fer l’endreça, ja que estableixen quines característiques formatives ha de tenir un treballador per fer una determinada feina”, i aconsella “anar acostant aquests certificats a les empreses per donar-los formació homologada”.

GRUP CIEF

Facturació
5,5 M€
Treballadors
130
Any de fundació
1989
“No entrem a l’aula per ensenyar, sinó per ajudar la gent a aprendre i créixer”, afirma Piferrer, una afirmació que ben bé podria ser el lema de la companyia. Per aquest motiu, destaca el seu director general, “l’actitud del formador ha de ser humil”.

BPO, el servei amb demanda creixent

El grup ha ampliat plantilla enguany per atendre el creixement de peticions de BPO (Business Process Outsourcing), la subcontractació de processos de negoci. “En aquesta àrea, ajudem les empreses en qüestions logístiques, de formació i en temes tecnològics. També els oferim sales per fer cursos o persones de suport als responsables de formació per ajudar en l’estructura dels seus plans. En BPO estem creixent molt i ja hem incorporat vint-i-cinc persones al departament”, explica. Com aquesta, les àrees de selecció de personal i d’obtenció del certificat de professionalitat també estan tenint increments importants.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.