Eines

DE MEMÒRIA

Fet a Catalunya!

‘Fet a Catalunya’, d’Alfred Vilanova és un llibre per tenir a mà (i esperem que aviat a les pantalles). El seu objectiu és presentar històricament algunes de les innovacions catalanes que han contribuït a satisfer millor algunes necessitats i que han originat beneficis

Fet a Cata­lu­nya, d’Alfred Vila­nova (Bar­ce­lona, L’Arca, 2022), és un lli­bre per tenir a mà (i espe­rem que aviat a les pan­ta­lles). El seu objec­tiu és pre­sen­tar històrica­ment algu­nes de les inno­va­ci­ons cata­la­nes que han con­tribuït a satis­fer millor algu­nes neces­si­tats i que han ori­gi­nat bene­fi­cis. Els èxits suc­ces­sius de l’eco­no­mia cata­lana a par­tir de l’any 1000 (tot i els molts fac­tors en con­tra que té) s’expli­quen -en bona part- per aques­tes inno­va­ci­ons.

Algu­nes de les més anti­gues són prou cone­gu­des: les far­gues cata­la­nes (i l’acer), els molins pape­rers (hidràulics), les dras­sa­nes públi­ques (de Bar­ce­lona), les llot­ges comer­ci­als, la Taula de Canvi (el pri­mer banc públic), l’Hos­pi­tal de la Santa Creu (el pri­mer hos­pi­tal gene­ral públic). Cal­dria afe­gir-hi: el rellotge hidràulic de Ripoll, la piràmide d’ali­ments d’Arnau de Vila­nova, l’escu­de­lla cata­lana, les espar­de­nyes, l’efi­ci­ent burro català, la pri­mera far­ma­co­pea, l’estèvia, el vidre venecià.

Amb el telègraf elèctric (1795) del doc­tor Fran­cesc Salvà i Cam­pi­llo comença una altra època. Al lli­bre d’Alfred Vila­nova que hem de tenir sobre la taula, a mà, es pre­sen­ten: les màqui­nes de vapor de Fran­cesc Sant­ponç, el gas Arbós, els telers semi-automàtics, la xarxa (pri­vada) de fer­ro­car­rils, les fàbri­ques de riu, les indi­a­nes, el sub­marí de Narcís Mon­tu­riol, el pont lle­vadís de Sant Peters­burg, les vol­tes de Guas­ta­vino, els automòbils de la His­pano-Suïssa, els avi­ons de Juandó i Oli­vert, el telèfon de Dal­mau-Xifra. Cal­dria incloure (fet per cata­lans fora de Cata­lu­nya), també, els fars de la costa nord-ame­ri­cana del Pacífic d’Eusebi Molera; el circ pis­cina a París i el Mou­lin Rouge, de Josep Oller i Roca; la Túnica Delp­hos i la foto­gra­fia panoràmica, de Marià For­tuny i Madrazo; la ciu­tat port d’Odessa, de Josep de Ribas; la fàbrica de The Indian Casa­blan­cas High Draft Co, a Bom­bai; el Paro­ne­lla Park del nord d’Austràlia; les plan­ta­ci­ons de pinyes a Hawaii, de Fran­cesc Marín, i el gran embas­sa­ment de Bia­let Massé.

Les TIC, escriu Vila­nova, comen­cen després de la Segona Guerra Mun­dial, “per­fec­ci­o­nant tec­no­lo­gies ja exis­tents, com el telèfon, la ràdio i la tele­visió”. Hi inclou l’onada verda (1965) de Gabriel Fer­raté, l’ordi­na­dor (1967) de Joan Majó, el gas natu­ral liquat (1969) de Pere Duran Farell i algu­nes màqui­nes de l’His­pano-Oli­vetti. En el cas català, algu­nes de les pro­pos­tes dels anys revo­lu­ci­o­na­ris de 1936-1939 merei­xen ser reco­ne­gu­des, ja que, tot i el parèntesi de la dic­ta­dura (1939-1975), han anat res­sor­gint. Per exem­ple: 1) les pas­ti­lles de brou de sopa de Gallina Blanca de 1937; 2) l’ús femení de pan­ta­lons i gra­no­tes mas­cu­lins; 3) l’esco­la­rit­zació de tota la població infan­til, amb immersió lingüística, 4) la Uni­ver­si­tat Radi­ada de Cata­lu­nya; 5) els quiròfans mòbils; 6) els bancs de sang de Fre­de­ric Duran-Jordà (i Grífols); 7) la comar­ca­lit­zació hos­pi­talària; 8) la idea de la elec­tri­fi­cació inte­gral de Cata­lu­nya; 9) la Set­mana de l’Infant, amb jogui­nes per a totes les cri­a­tu­res; 10) el Camió impremta cinema del Comis­sa­riat de Pro­pa­ganda, de Jaume Mira­vit­lles; 11) la inter­rupció arti­fi­cial de l’embaràs als hos­pi­tals públics; 12) les recon­ver­si­ons indus­tri­als ràpides i efi­ca­ces, diri­gi­des per la Comissió d’Indústries de Guerra.

El tema és com­pli­cat. A la List of spa­nish inven­ti­ons and dis­co­ve­ries de Wiki­pe­dia, n’hi ha, és clar, de cata­la­nes: masia, Mique­let lock, cata­lan shawm, fla­biol, expro­pi­a­tive anarc­hism. La suma de peti­tes –i grans- inno­va­ci­ons ha estat i és el veri­ta­ble motor de l’eco­no­mia cata­lana.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.