Empreses

Empreses que són arbres

Seven Roots inverteix 2,5 milions d’euros en negocis sostenibles per mostrar que fer les coses bé és rendible

La gestora defensa que el finançament d’‘start ups’ actual està obsolet

San­dra Rams, cofun­da­dora i sòcia direc­tora de Seven Roots, arriba a l’entre­vista des de la seva Man­resa natal men­tre encara crema al Bages un dels incen­dis fores­tals més impor­tants d’aquest estiu a casa nos­tra i un dels molts que han afec­tat Europa coin­ci­dint amb ona­des de calor extrema. Per ella, aquesta catàstrofe natu­ral és la pis­tola fume­jant, la prova de càrrec, de l’emergència climàtica i el senyal que cal can­viar les bases de l’eco­no­mia que ens ha por­tat a aquesta situ­ació. “Fer les coses bé, de manera sos­te­ni­ble, és el camí, però és que també és més ren­di­ble”, asse­gura Rams.

Amb aquest con­ven­ci­ment ha mun­tat la firma de capi­tal de risc Seven Roots con­jun­ta­ment amb Soly Sakal, màxim res­pon­sa­ble de l’asses­so­ria de ser­veis finan­cers Rhom­bus, i han bas­tit un pri­mer fons de 2,5 mili­ons d’euros per impul­sar un màxim de set empre­ses emer­gents de cer­quin un impacte posi­tiu en el medi ambi­ent i en la soci­e­tat, segons els cri­te­ris ASG (ambi­en­tals, soci­als i de govern). El capi­tal ha estat apor­tat prin­ci­pal­ment per famílies empresàries amb experiència en el món de les empre­ses emer­gents (start ups), però no en inversió sos­te­ni­ble, i ho fan amb tiquets de 125.000 euros: “Pre­fe­rim fer par­ti­ci­pa­ci­ons reduïdes perquè hi hagi més inver­sors i fer pro­se­li­tisme”, diu Rams. A la fi de la vida del fons, en cinc anys, rebran el doble; cal pen­sar que la mit­jana de retorn sobre la inversió en el mer­cat de capi­tal de risc és d’1,6.

Aques­tes ren­di­bi­li­tats són pos­si­bles perquè Seven Roots entra en les com­pa­nyies amb una par­ti­ci­pació del 50%, de manera que pugui pren­dre deci­si­ons de gestió i sobre el model de negoci, amb els objec­tius d’acon­se­guir la ren­di­bi­li­tat des del pri­mer moment, fer-la esca­la­ble i que tin­gui ambició glo­bal. “A vega­des, hem pivo­tat un pro­ducte B2C [empresa a con­su­mi­dor final] a B2B [empresa a empresa]; en altres casos, hem defi­nit un mer­cat de nínxol per al pro­ducte com a estratègia comer­cial”, explica la direc­tora de la firma. El procés d’incu­bació de la com­pa­nyia pot repre­sen­tar entre dos i tres mesos. Un cop ben ori­en­tat el negoci i en crei­xe­ment, Seven Roots busca la sor­tida en el moment que con­si­dera que ja no pot apor­tar més. Això sol ser als tres anys.

La firma de capi­tal de risc va vali­dar aquesta meto­do­lo­gia abans de posar-se en marxa. San­dra Rams defensa la res­pon­sa­bi­li­tat de l’inver­sor en la sos­te­ni­bi­li­tat dels nego­cis i abo­mina del model tra­di­ci­o­nal de finançament d’empre­ses tec­nològiques basat a col·lec­ci­o­nar ron­des de finançament i pren­dre deci­si­ons en base als indi­ca­dors i mètri­ques que res tenen a veure amb la ren­di­bi­li­tat del negoci: “És un sis­tema obso­let”, diu.

Actu­al­ment, la car­tera de Seven Roots consta de sis com­pa­nyies:

Mari­ona Vila­nova

és la cre­a­dora d’un mètode de mas­satge facial per rejo­ve­nir, subs­ti­tu­tiu del lífting. Per esca­lar el negoci, s’ha digi­ta­lit­zat el trac­ta­ment, de manera que des d’una pla­ta­forma de comerç electrònic es poden adqui­rir tant els vídeos expli­ca­tius com els estris i els pro­duc­tes cosmètics.

Bioo

és una empresa que ha trans­for­mat les plan­tes en inter­rup­tors biològics i la des­com­po­sició de substàncies orgàniques per micro­or­ga­nis­mes en gene­ra­dors d’elec­tri­ci­tat.

Yay!

ha creat l’alter­na­tiva salu­da­ble als snacks. Són com­bi­na­ci­ons de frui­tes lio­fi­lit­za­des que adqui­rei­xen una tex­tura crui­xent. També pesen molt poc, i a Seven Roots han pen­sat que la pene­tració en el mer­cat pot ser a tra­ves del canal de viat­ges –avi­ons, aero­ports i hotels– per, després, ampliar el focus.

Hyg­gie

és un pro­ducte d’eco­no­mia cir­cu­lar que uti­litza velles recam­bres de les rodes de bici­cleta per fer-hi bos­ses i mot­xi­lles. També volen pro­veir d’aquest mate­rial mar­ques de luxe per subs­ti­tuir la pell de pro­cedència ani­mal.

Nele­tab

fa pro­duc­tes de neteja 100% natu­rals i en pas­ti­lla, que es dis­so­len en aigua per usar-los. A Seven Roots han ori­en­tat el pro­ducte al canal pro­fes­si­o­nal.

“Són pro­jec­tes, però també són arrels d’arbres per rege­ne­rar l’eco­no­mia”, diu Rams.

Enamorament professional a les aules de l’IESE

Sandra Rams és advocada i politòloga. Abans dels 30, va dirigir Home Meal Replacement, la propietària de la cadena de menjar per endur Nostrum, que va fer fallida el 2019. “Havia fet molta trinxera, però en faltava teoria”, explica Rams, que va decidir cursar un programa de direcció general a IESE. Allà, va conèixer Soly Sakal, de família empresària i que havia muntat diversos negocis abans de crear Rhombus, per assessorar inversors privats sobre on col·locar el seu capital. Tots dos van veure la necessitat d’innovar en el finançament de negocis de nova creació per fer-los sostenibles des de l’inici.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.