Política

Repúbliques a la vista

L’ascens al tron de Carles III accelera en molts països de la Commonwealth el debat de la conveniència que el monarca britànic en sigui el cap d’estat

Alguns líders de nacions del Carib reclamen al Regne Unit compensacions pel tràfic d’esclaus

Austràlia té pendent un referèndum sobre la pertinença a la corona

Barbados va esdevenir una república el novembre passat i Jamaica podria seguir-ne els passos

El relleu en la corona britànica, després de setanta anys de reg­nat d’Eli­sa­bet II, ha reo­bert el debat, en diver­sos països de la Com­monwe­alth, excolònies britàniques, sobre la con­veniència de man­te­nir el rei d’Angla­terra com a cap d’estat o bé cons­ti­tuir-se com a república.

Gai­rebé tots els líders dels països del món s’han des­fet en elo­gis, els dar­rers dies, sobre la figura d’Eli­sa­bet II i el seu lle­gat històric, espe­ci­al­ment els estats que man­te­nen o han man­tin­gut històrica­ment un vin­cle més fort amb el Regne Unit. Però el relleu de la carismàtica i símbol del segle XX Eli­sa­bet II per l’ara rei Car­les III, que no té, de moment, la qua­li­tat d’aixe­car pas­si­ons, amenaça amb can­viar les coses.

De fet, ja abans de la mort de la reina, les cri­des de polítics i acti­vis­tes d’excolònies britàniques a reti­rar al monarca britànic la con­dició de cap d’estat dels seus països ha aug­men­tat de forma expo­nen­cial. S’hi han sumat, a més, cri­des a dema­nar al Regne Unit repa­ra­ci­ons econòmiques pel seu paper en l’escla­visme de molts estats.

L’agència de notícies Reu­ters informa que, a pri­mers d’aquest any, diver­sos líders de la Com­monwe­alth van expres­sar, en una cimera a Kigali, inqui­e­tud pel relleu d’Eli­sa­bet a Car­les. El març pas­sat, la gira de vuit dies de Gui­llem, l’ara príncep hereu, i la seva dona Cate­rina a Belize, Jamaica i les Baha­mes va estar mar­cada per les deman­des de repa­ració i perdó per l’escla­vi­tud.

Més de deu mili­ons d’afri­cans van ser vícti­mes del comerç d’esclaus a través de l’Atlàntic entre el segle XV i el XIX. Els qui van sobre­viure a aque­lla dura tra­ves­sia van ser obli­gats a tre­ba­llar en plan­ta­ci­ons al Carib i la resta del con­ti­nent ame­ricà. El govern de Jamaica va anun­ciar, l’any pas­sat, que dema­na­ria al Regne Unit una com­pen­sació pel tras­llat forçós de prop de 600.000 afri­cans per tre­ba­llar en plan­ta­ci­ons de canya de sucre i de bana­nes que van con­tri­buir a inflar les for­tu­nes dels escla­vis­tes britànics.

“Sigui qui sigui que assu­meixi la posició [de rei al Regne Unit], se li hau­ria de dema­nar que faci que la família reial pagui les repa­ra­ci­ons als afri­cans”, va dir David Denny, secre­tari gene­ral del Movi­ment per a la Pau i la Inte­gració del Carib, amb seu a Bar­ba­dos, en decla­ra­ci­ons reco­lli­des per Reu­ters. “Tots ple­gats hauríem de tre­ba­llar per eli­mi­nar la família reial com a cap d’estat de les nos­tres naci­ons”, hi va afe­gir.

Jamaica ha anun­ciat que aviat podria seguir l’exem­ple de Bar­ba­dos, que el novem­bre de l’any pas­sat es va con­ver­tir en república. La reina Eli­sa­bet II va dei­xar de ser la cap d’estat d’aquell país. Una enquesta feta pública el mes pas­sat reve­lava que el 56% dels jamai­cans estan a favor d’empren­dre el camí cap a la república.

El debat sobre la forma d’estat també és molt viu a Austràlia, un dels països de la Com­monwe­alth per què, diuen, Eli­sa­bet II tenia més sim­pa­tia. Poques hores després del traspàs de la monarca, el líder dels Verds, Adam Bandt, va publi­car un mis­satge a Twit­ter en què deia: “Des­cansi en pau la reina Eli­sa­bet II. Els nos­tres pen­sa­ments estan amb la seva família i els éssers esti­mats” i hi afe­gia: “Ara, Austràlia ha de mirar enda­vant. Neces­si­tem un trac­tat amb les naci­ons ori­ginàries i con­ver­tir-nos en república.”

Bandt va rebre mol­tes crítiques dels sec­tors pro­monàrquics, que li retre­ien una manca de sen­si­bi­li­tat en aquell moment, però repre­sen­ten un sen­ti­ment com­par­tit per bona part de la població. El govern labo­rista, ele­git el maig pas­sat, ha anun­ciat que té intenció de con­vo­car un referèndum per deci­dir si Austràlia ha d’esde­ve­nir una república en cas que Ant­hony Alba­nese sigui ree­le­git per a un segon man­dat. L’exe­cu­tiu, favo­ra­ble a l’opció repu­bli­cana, ha nome­nat, fins i tot, un vice­mi­nis­tre per a la república.

Austràlia va fer un referèndum sobre la forma d’estat el 1999. En aque­lla ocasió, l’opció repu­bli­cana va per­dre enfront de la monàrquica, tot i que, ales­ho­res, hi havia un estat d’opinió favo­ra­ble a la república. La der­rota es va pro­duir, segons els ana­lis­tes, perquè en l’opció de la república es pro­po­sava que el cap d’estat fos esco­llit pel Par­la­ment i molts ciu­ta­dans dema­na­ven que fos una elecció directa, com passa, per exem­ple, als Estats Units.

10
milions
d’africans van ser víctimes del comerç d’esclaus a través de l’Atlàntic entre els segles XV i XIX.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.