Política

L’autodeterminació i les propostes anticrisi, les claus del debat

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, centrarà el seu discurs en aquests aspectes i els socis de govern posaran a prova les seves relacions amb una possible ruptura de l’executiu com a teló de fons

El pre­si­dent de la Gene­ra­li­tat, Pere Ara­gonès, obrirà dimarts a les 11.30 h el seu segon debat de política gene­ral al Par­la­ment. Cen­trarà el dis­curs en mesu­res anti­crisi i en una “pro­posta àmplia” per a l’auto­de­ter­mi­nació que pugui sumar-hi “tots els demòcra­tes”. ERC i Junts posa­ran a prova l’esta­bi­li­tat del Govern amb l’amenaça del par­tit de Laura Borràs i de Jordi Turull d’aban­do­nar l’exe­cu­tiu de teló de fons. Tot i les tur­bulències dels últims dies, ERC pre­veu la con­tinuïtat del govern de coa­lició i creu que JxCat es tren­ca­ria si en marxés, segons han expli­cat fonts del par­tit a l’ACN. Però des de Junts repli­quen que “no seguirà com­par­tint govern amb algú que no pensa com­plir un acord sig­nat”, tal com han dit fonts del par­tit a l’ACN.

Des de Nova York, la set­mana pas­sada, Ara­gonès ja va avançar que, en el debat de política gene­ral, pre­sen­tarà pro­pos­tes per afron­tar les con­seqüències econòmiques de l’alta inflació. Així mateix, també va asse­gu­rar que la pro­posta “àmplia per a l’auto­de­ter­mi­nació” que farà anirà enfo­cada a la “solució del con­flicte polític amb l’estat espa­nyol”: “Això hau­ria de sumar no només els que defen­sen la inde­pendència, sinó tots els demòcra­tes”. “Un referèndum és la pro­posta més inclu­siva, més democràtica i que ens ha de per­me­tre resol­dre d’una vegada per totes el con­flicte amb l’Estat”, ha defen­sat.

La por­ta­veu d’ERC, Marta Vilalta, ha dema­nat “res­pecte” i “cor­res­pon­sa­bi­li­tat” a Junts el dia abans que comenci al Par­la­ment el debat de política gene­ral. “No és el moment de fer deses­ta­bi­lit­zar el Govern per dis­pu­tes inter­nes”, ha dit Vilalta en roda de premsa.

Segons Junts, l’objec­tiu en el debat de política gene­ral és veure si ERC és un par­tit “seriós” i “com­pleix amb l’acord de legis­la­tura sig­nat amb Junts o pen­sen seguir actu­ant de forma uni­la­te­ral al si del govern de la Gene­ra­li­tat com han fet fins ara”. “El que volem cons­ta­tar en el debat és si pen­sen com­plir o no l’acord que va fer pre­si­dent Pere Ara­gonès”, han afe­git.

En funció del grau de com­pli­ment de l’acord, Junts asse­gura que prendrà “les deci­si­ons que con­si­deri opor­tu­nes”. En aquest sen­tit, fonts de la direcció adver­tei­xen que Junts “no seguirà com­par­tint govern amb algú que no pensa explícita­ment com­plir un acord sig­nant” i que ha permès que Pere Ara­gonès fos pre­si­dent de la Gene­ra­li­tat. I també neguen que hi hagi divisió interna sobre aquesta qüestió.

Debat par­la­men­tari

A pocs dies de l’inici del debat que ha de mar­car el curs polític els grups ja han avançat en quins eixos volen posar el focus. La majo­ria se cen­tra­ran en fer pro­pos­tes en clau econòmica, coin­ci­dint amb la crisi deri­vada de la guerra, tot i que les pro­pos­tes de reso­lució rela­ci­o­na­des amb el procés inde­pen­den­tista i el dret a l’auto­de­ter­mi­nació hi segui­ran tenint pes.

És el cas d’ERC, que pre­te­nen cen­trar el debat per una banda en la nego­ci­ació amb l’Estat i per l’altra en la crisi econòmica i energètica. A més, pre­sen­ta­ran una pro­posta de reso­lució per recla­mar la trans­ferència com­pe­ten­cial en matèria tri­butària. Els repu­bli­cans recla­men que l’Agència Tri­butària de Cata­lu­nya pugui ges­ti­o­nar i recap­tar tot l’IRPF, així com el nou impost a les energètiques i la banca.

Junts també cen­trarà part de les pro­pos­tes a l’eix inde­pen­den­tista, amb la volun­tat de “recu­pe­rar l’agenda” cap a la inde­pendència. També dedi­carà pro­pos­tes a la manca d’inversió en infra­es­truc­tu­res per part de l’Estat i, específica­ment, al “des­as­tre de gestió” de Roda­lies. De fet, el vice­pre­si­dent del Govern, Jordi Puig­neró, ja va fixar en una entre­vista amb l’ACN el debat de política gene­ral com a “data límit” per encar­ri­lar el traspàs del ser­vei.

L’objec­tiu dels soci­a­lis­tes, segons asse­gu­ren, és enfo­car les pro­pos­tes de reso­lució en els temes “que pre­o­cu­pen a la gent” en moments de crisi econòmica. Algu­nes de les seves idees ani­ran rela­ci­o­na­des amb la pujada de preus i dels tipus d’interès.

La CUP se cen­trarà en mesu­res per donar res­posta a l’enca­ri­ment gene­ral del preu de la vida i a la situ­ació de “pre­ca­ri­e­tat” pel que fa a drets labo­rals. De fet els cupai­res han ini­ciat una cam­pa­nya sota el lema ’Men­gem-nos els rics’ jus­ta­ment per englo­bar les pro­pos­tes que llançaran. Entre les qüesti­ons que pro­po­sa­ran hi ha la Renda Bàsica Uni­ver­sal, el con­trol de preus, la naci­o­na­lit­zació de sub­mi­nis­tra­ments i “l’impost pel futur”.

Pel que fa als comuns, con­si­de­ren que el debat ha de ser “sobre els pro­ble­mes que afec­ten al país” i no “de les meda­lles dels par­tits inde­pen­den­tis­tes”. En Comú Podem pretén plan­te­jar el debat seguint tres eixos: com afron­tar la inflació, com enca­rar la crisi energètica, el des­ple­ga­ment de reno­va­bles i l’enca­ri­ment de la llum; i com “poten­ciar” Cata­lu­nya davant un Govern “para­lit­zat”. A més, ja han avançat que una de les pro­pos­tes que hi por­ta­ran serà perquè el Par­la­ment es posi­ci­oni sobre la neces­si­tat de man­te­nir l’impost de patri­moni, una qüestió que enfronta els dos par­tits a Govern.

En la mateixa línia Ciu­ta­dans con­si­dera que el “gran focus” del debat ha de ser les mesu­res econòmiques per com­ba­tre la crisi. De totes mane­res, cre­uen que és neces­sari no obviar el procés inde­pen­den­tista i també pre­ve­uen pre­sen­tar-ne sobre aquesta temàtica, perquè al seu parer és el que “drena els recur­sos” de Cata­lu­nya.

Per la seva banda el PPC vol posar l’accent en les mesu­res con­tra “l’onada delic­tiva” i la “inse­gu­re­tat” que asse­gu­ren que es viu a Cata­lu­nya. Segons han expli­cat, volen rei­vin­di­car que Cata­lu­nya sigui “un lloc de lli­ber­tat i segur” i defen­sa­ran “el dret a viure en pau, tran­quils i sense por”. Una de les pro­pos­tes que plan­te­ja­ran és la cre­ació d’un telèfon d’atenció urgent con­tra l’ocu­pació, com el que ja té la Comu­ni­tat de Madrid.

El grup d’extrema dreta Vox vol apro­fi­tar el debat per pro­po­sar una reducció de l’admi­nis­tració pública, una bai­xada d’impos­tos “perquè la gent tin­gui més diners a la but­xaca” i que es garan­teixi la segu­re­tat ciu­ta­dana als car­rers.

Segona sessió, diven­dres

El debat començarà el dimarts 27 a dos quarts de 12 del mig­dia amb la inter­venció d’Ara­gonès, i seguirà amb les rèpli­ques dels grups par­la­men­ta­ris. La sessió no es reprendrà fins el diven­dres, ja que es va acor­dar que el dime­cres i dijous no hi hagués sessió perquè coin­ci­deix amb el judici al Tri­bu­nal Suprem a la dipu­tada de la CUP Eulàlia Reguant. La cupaire està acu­sada d’un supo­sat delicte de deso­bediència greu per negar-se a res­pon­dre les pre­gun­tes de l’acu­sació popu­lar de Vox durant el judici sobre l’1-O. El diven­dres a les 11 del matí els grups tin­dran deu minuts per defen­sar les seves pro­pos­tes de reso­lució –un màxim de 15 per grup-, i cap a dos quarts de 2 del mig­dia es faran les vota­ci­ons.

LA DATA

27.09.22
El debat començarà a dos quarts de 12 del migdia amb la intervenció d’Aragonès, i seguirà amb les rèpliques dels grups.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.