Opinió

Asimetria i perplexitat en les finances

En els mercats financers existeix no tan sols una asimetria informativa que genera selecció adversa, risc moral i monopoli informatiu, sinó que la part desinformada pateix un perillós analfabetisme financer o una manca seriosa d’una mínima cultura inversora

L’asi­me­tria infor­ma­tiva en els ser­veis i mer­cats finan­cers és un feno­men econòmic pel qual no es pro­du­eix la fixació d’un preu a través del lliure joc de l’oferta i la demanda. Al con­trari, es dona un dese­qui­li­bri infor­ma­tiu entre les parts con­trac­tants, usu­al­ment entre com­pra­dor i vene­dor, segons el qual una part gau­deix d’un millor conei­xe­ment de la transacció i dis­posa d’un avan­tatge res­pecte de l’altra.

L’asi­me­tria infor­ma­tiva o altra­ment dita, la fallada o fracàs de la infor­mació, apa­reix en molts mer­cats i, fins i tot, en les rela­ci­ons huma­nes, però pot­ser enlloc és tan comú i evi­dent com en els mer­cats finan­cers, els quals, contrària­ment a les velles teo­ries, són mer­cats enor­me­ment ine­fi­ci­ents. Aquesta ine­ficiència dels mer­cats i ser­veis finan­cers gene­rada per l’asi­me­tria infor­ma­tiva afa­vo­reix el com­por­ta­ment irra­ci­o­nal dels agents econòmics, que és el que estu­dien i ana­lit­zen l’eco­no­mia i les finan­ces del com­por­ta­ment.

L’eco­no­mia i les finan­ces con­duc­tu­als (beha­vi­ou­ral econòmics and finance) són ara una eina impres­cin­di­ble per enten­dre el món. En con­tra­po­sició a l’eco­no­mia teòrica de la raci­o­na­li­tat econòmica que no exis­teix en la rea­li­tat, s’imposa l’eco­no­mia de l’evidència (allò que real­ment és obser­va­ble) que, com passa molt sovint amb el com­por­ta­ment humà, és irra­ci­o­nal.

Tot va començar -l’expli­cació de l’asi­me­tria infor­ma­tiva i els con­seqüents com­por­ta­ments humans que gene­ren imper­fec­ci­ons en els mer­cats-, quan George Aker­lof, Premi Nobel d’Eco­no­mia 2001, va escriure el 1970 un arti­cle titu­lat “El mer­cat de les lli­mo­nes” en què pre­sen­tava el mer­cat de cot­xes de segona mà, en el qual es com­pra­ven cot­xes en bon estat i d’altres gens fia­bles, ano­me­nats en argot “lli­mo­nes”. Els vene­dors saben si un cotxe és molt o poc fia­ble, però els com­pra­dors ho des­co­nei­xen i, per tant, si veuen que un cotxe està a bon preu pen­sen que deu ser una “lli­mona” i no el volen com­prar. Aquesta asi­me­tria acaba fixant els preus per raons de per­cep­ci­ons i no per l’estat real del vehi­cle i, de fet, acaba eli­mi­nant els cot­xes fia­bles en bon estat, ja que no poden ser venuts al seu preu just per la por dels com­pra­dors a no saber real­ment allò que com­pren. És a dir, els mer­cats for­men sovint el preu d’una manera ine­fi­ci­ent a con­seqüència d’aquest dese­qui­li­bri (uns tenen molta més infor­mació que els altres, sovint els vene­dors, si bé no sem­pre).

D’aquí es deriva tot un seguit d’anàlisis que arri­ben fins avui per con­fi­gu­rar una doc­trina con­duc­tual que ha estat ben estu­di­ada, però que a la pràctica ha gene­rat intents insu­fi­ci­ents de resol­dre o limi­tar els biai­xos, o de millo­rar l’equi­li­bri infor­ma­tiu per incre­men­tar l’eficiència. Al con­trari, estem envol­tats d’exem­ples de selecció adversa (una tria equi­vo­cada per des­co­nei­xe­ment infor­ma­tiu de la demanda), de risc moral (presa de deci­si­ons que no afec­ta­ran qui les pren perquè no té skin in the game, és a dir no s’hi juga res en pren­dre aques­tes deci­si­ons) o de mono­po­lis infor­ma­tius (un res­trin­git grup de per­so­nes, com ara alts direc­tius d’una empresa o gover­nants d’un país, que dis­posa d’infor­mació pri­vi­le­gi­ada que els emple­ats o els ciu­ta­dans no tenen). Així, és fàcil deduir que els inter­me­di­a­ris finan­cers (els bancs) exis­tei­xen com a garants d’infor­mació més que per la seva con­dició d’inter­me­di­a­ris de diners (no cal­drien inter­me­di­a­ris en mer­cats per­fec­tes i raci­o­nals).

En els mer­cats finan­cers exis­teix no tan sols una asi­me­tria infor­ma­tiva que genera selecció adversa, risc moral i mono­poli infor­ma­tiu, sinó que la part desin­for­mada pateix un perillós anal­fa­be­tisme finan­cer o una manca seri­osa d’una mínima cul­tura inver­sora. Els resul­tats? Tràgics i per­ple­xos, resu­mits, per exem­ple, en una decisió agre­gada de col·locació de l’estalvi (en aquest país) empo­bri­dor, amb una part impor­tant dels actius finan­cers en mans del públic (un 55%) per­dent valor real i poder adqui­si­tiu en comp­tes, dipòsits i actius mone­ta­ris amb ren­di­ments nega­tius.

Aquest és el resul­tat més nota­ble de la com­bi­nació de l’asi­me­tria infor­ma­tiva que pro­voca la ine­ficiència dels mer­cats i la manca de cul­tura finan­cera i inver­sora, que genera incer­tesa i por d’assu­mir el risc neces­sari. Acti­tuds enor­me­ment con­ser­va­do­res que impe­dei­xen una bona pre­pa­ració de la jubi­lació i que són par­ci­al­ment res­pon­sa­bles de la lenta des­a­pa­rició de la classe mit­jana. La per­sistència de tot això i la inca­pa­ci­tat o la falta de volun­tat per tro­bar-hi solu­ci­ons genera una trista per­ple­xi­tat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.