Opinió

Mesures fiscals

L’impost de solidaritat a les grans fortunes que entrarà en vigor el 2023 i el 2024 no serà fàcil regular-lo sense tocar competències de les comunitats autònomes

La minis­tra Mon­tero va anun­ciar fa uns dies que s’apro­va­ria un paquet de mesu­res fis­cals “per a la justícia social i l’eficiència econòmica”. Em cen­traré en les modi­fi­ca­ci­ons que afec­ten les per­so­nes físiques. En pri­mer lloc, s’anun­cia un impost de soli­da­ri­tat a les grans for­tu­nes que entrarà en vigor només per als exer­ci­cis del 2023 i el 2024 per a patri­mo­nis supe­ri­ors a 3 mili­ons d’euros i amb un tipus impo­si­tiu gai­rebé igual al de l’impost sobre el patri­moni. Ara es recap­ten uns 1.300 mili­ons d’euros anu­al­ment amb aquest impost, i l’impacte poten­cial que es pre­veu des del minis­teri és de 1.500 mili­ons d’euros, és a dir, més del que es recapta actu­al­ment. Sem­bla una xifra una mica exces­siva, tenint en compte que en l’actu­a­li­tat dues ter­ce­res parts de la recap­tació s’acon­se­guei­xen amb patri­mo­nis per sota de 7 mili­ons d’euros.

Que­den molts aspec­tes per escla­rir, entre els quals des­taca la forma de mate­ri­a­lit­zació d’aquest impost que ha de ser apro­vat amb rang de llei, la qual cosa neces­si­tarà d’un con­sens sufi­ci­ent. També cal comen­tar que afec­tarà en gran mesura totes aque­lles comu­ni­tats autònomes de règim comú que tin­guin apro­va­des boni­fi­ca­ci­ons. Sense apro­fun­dir més en aquest nou impost, ja que l’únic que se’n coneix és un full en una pre­sen­tació del minis­teri, sor­gei­xen mol­tes pre­gun­tes. Com qua­dra aquest impost amb les com­petències legis­la­ti­ves cedi­des a les comu­ni­tats autònomes de règim comú? El nou impost també tindrà en compte les exemp­ci­ons per habi­tatge habi­tual i per empresa fami­liar, entre d’altres? Poc més es pot dir d’aquest nou impost de soli­da­ri­tat a les grans for­tu­nes que no sigui sim­ple espe­cu­lació. El que queda clar és que no serà fàcil regu­lar-lo sense tocar com­petències de les comu­ni­tats autònomes per acon­se­guir una equi­tat en la tri­bu­tació d’aquest tipus de patri­moni en l’àmbit esta­tal. Esta­rem atents a la nova regu­lació.

Pel que fa a l’IRPF, cri­den l’atenció dues mesu­res. Pri­mer, l’aug­ment de la reducció per ren­des del tre­ball per a ren­di­ments bai­xos, que faria que la tri­bu­tació fos nul·la per als con­tri­bu­ents que tin­gues­sin només ren­di­ments de feina que no asso­lei­xin els 15.000 euros l’any. L’impacte d’aquesta mesura està xifrat en uns 1.800 mili­ons d’euros de bai­xada de recap­tació, que sem­bla que es com­pen­sarà amb l’aug­ment dels tipus impo­si­tius de l’estalvi, que ara es tro­ben en un màxim del 26% i que arri­ba­ran al 28% si se superen els 300.000 euros. Cal recor­dar que el 2006 el tipus impo­si­tiu de l’estalvi era únic i era d’un 15% i que després va pas­sar durant uns anys al 18%. L’impacte d’aquesta mesura, segons el govern, és un aug­ment de recap­tació de 200 mili­ons que, evi­dent­ment, no com­pensa la reducció de les ren­des del tre­ball. Aquesta pre­sen­tació encara neces­sita molt estudi i una anàlisi molt més pau­sada del seu impacte.rea­len l’eco­no­mia del ciu­tadà, que sem­bla que pot ser d’una dimensió molt més reduïda de l’espe­rada.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.