Opinió

Ens fa falta demanda d’innovació

Als països líders, la major part de l’R+D es desenvolupa en empreses. Al meu parer, per molta recerca i innovació que desenvolupin la universitat i els centres de recerca, a l’altra banda no trobaran ningú. S’incrementarà l’oferta sense que hi hagi demanda

El 20 de setem­bre, el govern va apro­var la cre­ació del Pro­grama Regi­ons del Conei­xe­ment per impul­sar la inno­vació a Cata­lu­nya. L’objec­tiu és impul­sar el paper de les uni­ver­si­tats i els cen­tres de recerca i tec­nològics com a motor de desen­vo­lu­pa­ment i inno­vació regi­o­nals i afa­vo­rir la trans­ferència de conei­xe­ment a tot el país.

Fa molts anys que Cata­lu­nya ocupa un lloc dis­cret com a regió inno­va­dora a Europa. En els suc­ces­sius Euro­pean Inno­va­tion Sco­re­bo­ard hi apa­reix com a “inno­va­dor mode­rat”. Segons el govern, uni­ver­si­tats i cen­tres de recerca hau­rien de con­tri­buir a solu­ci­o­nar el dèficit inno­va­dor del país. Em pre­gunto si les uni­ver­si­tats i els cen­tres de recerca ho poden fer de manera efec­tiva.

Com cada any, a mit­jans del més d’agost es va fer públic l’ARWU Ranking (Aca­de­mic Ranking of World Uni­ver­si­ties), el cone­gut rànquing de Xan­gai que ava­lua la qua­li­tat de les uni­ver­si­tats, segons la recerca. Com tots els rànquings té un grau nota­ble de sub­jec­ti­vi­tat, però és el més reco­ne­gut, i les uni­ver­si­tats hi volen sor­tir ben posi­ci­o­na­des.

Les uni­ver­si­tats cata­la­nes hi sur­ten rela­ti­va­ment bé (UB 151-200; UAB 201-300; UPF 301-400; URV 601-700; UPC 701-800; UdL 701-800; UdG 801-900). Encara que cap està entre les cent pri­me­res, pocs països poden dir que tenen totes les uni­ver­si­tats públi­ques dins de les mil millors del món. Amb tot, les crítiques per no ser entre les líders mun­di­als i les cor­res­po­nents jus­ti­fi­ca­ci­ons es repe­tei­xen.

Mal­grat aquest rela­ti­va­ment bon posi­ci­o­na­ment, hi ha un mis­satge rei­te­rat: la manca de trans­ferència al sis­tema pro­duc­tiu i l’escassa inno­vació. Convé fer notar que massa sovint s’asso­cia falta d’inno­vació del país amb falta de capa­ci­tat inno­va­dora de les uni­ver­si­tats, i s’insis­teix en el mis­satge que cal més trans­ferència de conei­xe­ment.

Les dades mos­tren una certa con­tra­dicció. Entre les 108 millors uni­ver­si­tats euro­pees en tro­bem dues de cata­la­nes: la UB entre els llocs 55-77 i la UAB (77-108). Tan­ma­teix, en el rànquing d’uni­ver­si­tats inno­va­do­res, el Reu­ters Top 100 Europe’s Most Inno­va­tive Uni­ver­si­ties 2019, hi ha tres uni­ver­si­tats cata­la­nes: la UB, la UPC i la UAB, situ­a­des en els llocs 75, 81 i 100, res­pec­ti­va­ment; dues del País Valencià, la UV i la UPV, en els llocs 92 i 95, res­pec­ti­va­ment, i cap més de l’Estat espa­nyol.

La uni­ver­si­tat més inno­va­dora, segons l’esmen­tat rànquing, és la Uni­ver­si­tat Catòlica de Leu­ven, que curi­o­sa­ment en el dar­rer rànquing de Xan­gai és troba entre els llocs 77-108 d’Europa.

Una con­clusió de la com­pa­ració dels dos rànquings és que les uni­ver­si­tats més inno­va­do­res gene­ral­ment no coin­ci­dei­xen amb les con­si­de­ra­des millors. Pas­sa­ria igual si en comp­tes del rànquing de Xan­gai féssim ser­vir qual­se­vol altre rànquing genèric.

Una altra con­clusió és que les uni­ver­si­tats cata­la­nes estan ben situ­a­des en el rànquing d’inno­vació. Segu­ra­ment si com­paréssim dife­rents indi­ca­dors sobre la qua­li­tat de les uni­ver­si­tats, la capa­ci­tat inno­va­dora de les uni­ver­si­tats cata­la­nes esta­ria en un bon lloc.

En com­pa­ració amb la mit­jana de la UE-27, en l’Euro­pean Inno­va­tion Sco­re­bo­ard regi­o­nal Cata­lu­nya obté una bona pun­tu­ació en tot allò que té a veure amb la uni­ver­si­tat i amb la recerca d’uni­ver­si­tats i cen­tres, així com en habi­li­tats digi­tals, men­tre que en els aspec­tes de recerca i inno­vació empre­sa­ri­als els resul­tats són dolents.

La inversió de Cata­lu­nya en R+D és infe­rior a la de l’any 2009, si no comp­tem el 2020, en què els resul­tats no són sig­ni­fi­ca­tius a causa de la gran cai­guda del PIB. Des de l’any 2010 no hi ha hagut política d’inno­vació.

Als països líders, la major part de l’R+D es desen­vo­lupa en empre­ses. Al meu parer, per molta recerca i inno­vació que desen­vo­lu­pin la uni­ver­si­tat i els cen­tres de recerca, a l’altra banda no tro­ba­ran ningú. S’incre­men­tarà l’oferta sense que hi hagi demanda. És un error espe­rar que el mer­cat estiri del carro sense que hi hagi polítiques d’estímul del mer­cat que no espe­rin retorn a curt ter­mini.

Si demà una uni­ver­si­tat cata­lana crea l’embrió d’un Goo­gle, no hi haurà ningú per desen­vo­lu­par-lo. S’aca­ba­ria venent. Ha pas­sat amb gran part de la inno­vació dels nos­tres cen­tres i uni­ver­si­tats. Algú coneix grans empre­ses cata­la­nes cre­a­des i con­ser­va­des en els dar­rers cent anys?

Si la res­pon­sa­bi­li­tat fos meva, inver­ti­ria a incen­ti­var la demanda empre­sa­rial, m’abo­ca­ria a poten­ciar els cen­tres tec­nològics, sense dei­xar de mimar la recerca uni­ver­sitària i els cen­tres de recerca. Si la demanda creix, la trans­ferència serà més gran.

Què cal per ser universitat innovadora?

El rànquing de Reuters de les 100 universitats més innovadores es basa en la selecció d’entre les 500 universitats que publiquen més, d’aquelles amb més de 70 patents. Els criteris combinats per obtenir la puntuació final per classificar les universitats són: volum de patents, èxit de les patents, patents globals, citacions de les patents, impacte de les patents citades, percentatge de patents citades, nombre mitjà de vegades que un article científic ha estat citat per patents, impacte de citació per la indústria dels articles científics, percentatge d’articles en col·laboració amb la indústria, total de documents que apareixen al Web of Science.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.