Opinió

Classe mitjana i Seguretat Social

La classe mitjana s’està reduint des dels anys vuitanta, quan es generalitza la deslocalització dels processos productius cap a les economies subdesenvolupades i comença la implementació de la robòtica industrial i l’automatització dels processos que es mantenen als països desenvolupats. És possible o necessari revertir aquest camí d’aprimament i reducció de la classe mitjana? La història mostra que estructures socials que al seu moment van ser necessàries arriba un moment que deixen de ser-ho i desapareixen

Sí, són temes –o con­cep­tes, com pre­fe­riu– com­ple­ta­ment vin­cu­lats, de manera que avui l’un sense l’altre no tin­drien sen­tit. El que no queda clar és que això con­tinuï sent així.

Fa anys que es diu que la classe mit­jana està en crisi, la qual cosa és certa. La raó és sim­ple: la classe mit­jana ha dei­xat de ser necessària perquè la classe mit­jana que conei­xem va ser inven­tada després de la Segona Guerra Mun­dial per mul­ti­pli­car la gene­ració de PIB i per com­prar la pau social.

Fins a la Segona Guerra Mun­dial, la desi­gual­tat en la dis­tri­bució de la renda i de la riquesa era enorme: als EUA, el 1928, l’1% de la població con­tro­lava el 25% de la riquesa i el després ano­me­nat ascen­sor social no exis­tia. L’Estat, fins i tot després de les mesu­res pre­ses entre el 1909 i el 1911 pel govern Asquith al Regne Unit (intro­ducció de les pen­si­ons de jubi­lació i incre­ment d’impos­tos als més rics), man­te­nia una posició de no inter­venció en els plans soci­als i econòmics, per la qual cosa la situ­ació social de qui només dis­po­sava de la seva feina era molt precària.

Aquesta posició d’inhi­bició de l’Estat va començar a can­viar el 1933, quan l’admi­nis­tració Roo­se­velt va crear la Segu­re­tat Social i va intro­duir les pen­si­ons de jubi­lació a fi de gua­nyar-se el vis­ti­plau dels sin­di­cats al paquet de refor­mes pre­vist al New Deal, però no va ser fins als acords de Saltsjöbaden del 1938, quan es pot fixar el moment en què comença a néixer la classe mit­jana.

Els acords de Saltsjöbaden entre la bur­ge­sia i la classe obrera es van fir­mar amb l’Estat suec com a garant. La bur­ge­sia va accep­tar ele­var el salari dels tre­ba­lla­dors i aquests van renun­ciar a fer vagues mas­si­ves i per­ma­nents. Tots dos van accep­tar ele­vats i pro­gres­sius tipus impo­si­tius per obte­nir una defrau­dació que l’Estat redis­tri­bui­ria mit­jançant la des­pesa social. Els acords van ser la base del model social suec vigent fins a la dècada del 1980.

El reco­nei­xe­ment que era necessària una meto­do­lo­gia de la pro­tecció social va arri­bar el 1940, en plena Segona Guerra Mun­dial, quan Ernest Bevin, minis­tre de Tre­ball al gabi­net de Wins­ton Churc­hill, encar­rega a William Beve­ridge un informe sobre la pro­tecció social lla­vors ope­ra­tiva jun­ta­ment amb un catàleg de reco­ma­na­ci­ons. El 1942 es fa públic el Report of the inter-depar­ta­men­tal comet­tee on social insu­rance and allied ser­vi­ces, cone­gut com l’Informe Beve­ridge. L’informe deta­lla els punts impres­cin­di­bles que un pro­grama de pro­tecció social ha de com­plir: cober­tura sanitària, sub­si­dis per a la infància, foment de l’ocu­pació per part de l’Estat i pres­ta­ci­ons per deso­cu­pació. El 5 de juliol del 1948 va néixer ofi­ci­al­ment al Regne Unit –amb l’apro­vació d’un paquet de lleis– el model de pro­tecció social que ràpida­ment es va anar este­nent per diver­sos països euro­peus.

Per què va accep­tar el capi­ta­lisme tots aquests can­vis que introduïen mesu­res fis­cals redis­tri­bu­ti­ves? Per què va assu­mir el capi­tal la posada en marxa del model de pro­tecció social pagat amb impos­tos crei­xents? Doncs per cal­mar una classe obrera molt per­me­a­ble a una pui­xant ide­o­lo­gia soci­a­lista des de la Revo­lució Russa del 1917. El mis­satge era clar: a canvi d’aques­tes fites soci­als, ini­ma­gi­na­bles una gene­ració enrere, la població s’havia de por­tar bé, i la pau social con­següent pro­pi­ci­a­ria que el crei­xe­ment econòmic quedés garan­tit, la qual cosa influi­ria posi­ti­va­ment en els bene­fi­cis de les empre­ses i en la ciu­ta­da­nia. A par­tir d’aquest moment es pot dir que neix la classe mit­jana que hem cone­gut, emmar­cada en un crei­xe­ment econòmic com mai abans s’havia produït en la història.

William Beve­ridge, però, va ela­bo­rar un segon informe el 1944 del qual gai­rebé mai se sol par­lar: Full employ­ment in free soci­ety, en què deia que un sis­tema com­plet de Segu­re­tat Social tan sols és pos­si­ble –sos­te­ni­ble, finançable–, en una situ­ació de plena ocu­pació del fac­tor tre­ball. De fet, el model de pro­tecció social posat en marxa a finals dels anys qua­ranta reque­ria plena ocu­pació, que els sala­ris fos­sin crei­xents i que esti­gues­sin inde­xats a la inflació i que l’espe­rança de vida després de la jubi­lació no excedís els deu anys.

Avui, però, i des de fa anys, la demanda d’hores de feina és decrei­xent, i la pau social, o no fa falta com­prar-la a causa de la deso­cu­pació i la sub­o­cu­pació que hi ha, o és molt més barata. A Espa­nya, el 14% de la població que consta com a ocu­pada per­cep una renda situ­ada per sota del llin­dar de la pobresa perquè no es troba ocu­pada la tota­li­tat de la jor­nada legal, hores de feina impres­cin­di­bles per acce­dir al salari mínim. De fet, la classe mit­jana s’està reduint des dels anys vui­tanta, quan es gene­ra­litza la des­lo­ca­lit­zació dels pro­ces­sos pro­duc­tius cap a les eco­no­mies sub­desen­vo­lu­pa­des i comença la imple­men­tació de la robòtica indus­trial i l’auto­ma­tit­zació dels pro­ces­sos que es man­te­nen als països desen­vo­lu­pats: avui, als EUA, el salari mitjà mesu­rat en dòlars cons­tants és equi­va­lent al dels anys setanta.

És pos­si­ble o neces­sari rever­tir aquest camí d’apri­ma­ment i reducció de la classe mit­jana? Amb volun­tat política, pot­ser es podria; de fet, la reducció en la immensa desi­gual­tat en la dis­tri­bució de la renda va ser con­seqüència de la volun­tat per fer-ho: aquell 1% de la població dels EUA que con­tro­lava el 25% de la riquesa el 1928 va pas­sar a con­tro­lar el 7,5% el 1973 gràcies a la política fis­cal, però avui no pro­ce­deix.

La història mos­tra que estruc­tu­res soci­als que al seu moment van ser necessàries arriba un moment que dei­xen de ser-ho i des­a­pa­rei­xen: la noblesa absen­tista, la classe cle­ri­cal, la ser­vi­tud de la gleva, el pro­le­ta­riat... Van desen­vo­lu­par un paper essen­cial durant un temps, fins que l’evo­lució les va con­ver­tir en inne­cessàries. Amb la classe mit­jana ja fa anys que ha començat a pas­sar el mateix.

El pro­ta­go­nisme ja el té el capi­tal (la tec­no­lo­gia és capi­tal), i per obte­nir l’última tec­no­lo­gia es neces­sita la quan­ti­tat de capi­tal que sigui neces­sari, la qual cosa s’obté amb la seva con­cen­tració, una cosa només a l’abast de les cor­po­ra­ci­ons. Arri­bats a aquest punt, la classe mit­jana (i l’estat com a garant d’alguna cosa) ja no té raó de ser, ja no és necessària: avui, l’1% més ric de la població dels EUA con­trola el 34% de la riquesa, i a gai­rebé ningú li importa un rave.

Els temes de què es parla, els temes que es comen­ten i sobre els quals es fan estu­dis, van i venen. Les pen­si­ons han tor­nat a estar sobre la taula, però per un altre motiu dife­rent al de pro­cu­rar reduir la desi­gual­tat. L’actual sis­tema de pen­si­ons (que una per­sona per­cebi una pensió en funció del que ha cotit­zat) no és sos­te­ni­ble, perquè els ingres­sos ja són -i ho con­ti­nu­a­ran sent- insu­fi­ci­ents, i si els pres­su­pos­tos apor­ten fons a la Segu­re­tat Social s’hau­ran de dis­mi­nuir altres par­ti­des de des­pesa o s’haurà d’aug­men­tar la pressió fis­cal. (És clar, hi ha una altra opció: per­se­guir el frau i l’elusió fis­cal a escala naci­o­nal i inter­na­ci­o­nal –a Espa­nya entre 60.000 i 90.000 mili­ons d’euros anu­als–, però això sem­bla que no toca).

El sis­tema de pen­si­ons, dèiem, no és sos­te­ni­ble perquè: 1) la demanda de feina és decrei­xent a causa de la major pro­duc­ti­vi­tat que 2) no redunda en sala­ris en aug­ment a causa que el capi­tal, el ver­ta­der pro­ta­go­nista, con­cen­trarà el resul­tat d’aquesta major pro­duc­ti­vi­tat en 3) un entorn de crei­xent oli­go­po­lit­zació pro­duc­tiva. No és, com es diu, a causa de la baixa demo­gra­fia, sinó que fal­ten ingres­sos al sis­tema de pen­si­ons que uns joves cada cop més pre­ca­rit­zats no podran apor­tar. Hi haurà un fet que cor­re­girà, en una petita part, aquest dese­qui­li­bri finan­cer: el des­cens en l’espe­rança de vida que es pro­duirà de seguida que comen­cin a pro­duir-se reta­lla­des en el sis­tema de sani­tat pública uni­ver­sal.

El model de soli­da­ri­tat inter­ge­ne­ra­ci­o­nal s’esgota, i el sis­tema queda tren­cat perquè les cotit­za­ci­ons d’aquests joves adop­ten una tendència decrei­xent, alhora que el seu propi futur és molt incert per la seva poca capa­ci­tat d’estalvi. Que­deu-vos amb aquesta xifra: avui, a Espa­nya, la pensió del jubi­lat mitjà que s’incor­pora al sis­tema de pen­si­ons és un 20% supe­rior al salari mitjà d’un jove que està entrant al mer­cat labo­ral. Ara bé, si per fer sos­te­ni­ble el sis­tema de pen­si­ons s’entén ajus­tar els ingres­sos de què es dis­posi per pagar alguna quan­ti­tat a la qual es con­tinuï ano­me­nant pensió, d’acord.

El model de pro­tecció social era una carac­terística de la classe mit­jana i anava acom­pa­nyat d’una capa­ci­tat de con­sum i d’estalvi sufi­ci­ent per garan­tir un poder adqui­si­tiu cor­recte i el paga­ment d’uns impos­tos que retor­na­ven a través de la redis­tri­bució. Si la classe mit­jana ja no és necessària, el model de pro­tecció social ja no és sos­te­ni­ble i el poder adqui­si­tiu cau perquè els sala­ris reals s’estan­quen o des­cen­dei­xen és que ja estem en un altre model econòmic…



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.