Gran angular

El XXI Premi a la Investigació Econòmica, per a Elena Manresa

Ha exercit la docència en diverses universitats dels Estats Units
La recerca de la doctora Manresa incorpora mètodes ‘machine learning’

La pro­fes­sora Elena Man­resa ha estat reco­ne­guda amb XXI Premi Fun­dació Banc Saba­dell a la Inves­ti­gació Econòmica pel seu tre­ball en el camp de la micro­e­co­no­me­tria i, en par­ti­cu­lar, per la seva con­tri­bució a l’anàlisi de les de dades de panel i la seva apli­cació a l’estudi de les interac­ci­ons soci­als.

El jurat d’aquesta edició, pre­si­dit per Teresa Gar­cia-Milà Llo­ve­ras, ha des­ta­cat l’alt nivell de cre­a­ti­vi­tat del tre­ball de la pro­fes­sora Man­resa i la seva con­tri­bució al canvi en l’apro­xi­mació de com els eco­no­mis­tes apli­cats afron­ten l’anàlisi de noves bases de dades àmplies i com­ple­xes, com ara dades indi­vi­du­als enllaçades de tre­ba­lla­dors i empre­ses o dades gra­nu­lars de con­su­mi­dors i pro­duc­tes.

La pro­fes­sora Man­resa ha expres­sat: “Em sento espe­ci­al­ment orgu­llosa que amb aquest premi es posi en relleu el camp de l’eco­no­me­tria, on desen­vo­lu­pem mètodes estadístics per poder enten­dre qüesti­ons econòmiques a través de les dades. En l’actu­a­li­tat, l’ús de noves bases de dades, exten­ses i com­ple­xes, està obrint la porta a abor­dar pro­ble­mes soci­als a través de l’evidència empírica de manera molt més creïble.”

Les línies de recerca de la pro­fes­sora Elena Man­resa se cen­tren en el camp de l’eco­no­me­tria, amb èmfasi en les dades de panel i la incor­po­ració de mètodes de mac­hine lear­ning i intel·ligència arti­fi­cial, els quals per­me­ten el trac­ta­ment de l’hete­ro­geneïtat en el tre­ball empíric en l’eco­no­mia. Aquest trac­ta­ment és fona­men­tal per evi­tar pre­dic­ci­ons errònies de les polítiques con­tra­fac­tu­als i un mode­latge ingenu pot donar lloc a res­pos­tes estadísti­ca­ment impre­ci­ses.

La pro­fes­sora Man­resa ava­lua els mètodes que desen­vo­lupa en el con­text de qüesti­ons econòmiques relle­vants uti­lit­zant una gran vari­e­tat de dades. Alguns exem­ples són l’estudi dels orígens de la desi­gual­tat sala­rial uti­lit­zant dades admi­nis­tra­ti­ves sue­ques, la quan­ti­fi­cació dels efec­tes indi­rec­tes de la R+D entre empre­ses als EUA, o la raci­o­na­lit­zació de les pau­tes d’estalvi als EUA uti­lit­zant l’enquesta AHEAD.

Elena Man­resa Qui­rante va néixer a Saint Paul, Min­ne­sota (EUA) el 1982. El 2006 es va lli­cen­ciar en matemàtiques per la UPC a Bar­ce­lona, i el 2014 va obte­nir el doc­to­rat en eco­no­mia pel Cen­tre d’Estu­dis Mone­ta­ris i Finan­cers (CEMFI) a Madrid. Des del 2017 és pro­fes­sora al depar­ta­ment d’eco­no­mia de la New York Uni­ver­sity (NYU) i entre el 2014 i el 2017 va ser pro­fes­sora de la MIT Sloan Busi­ness School a Bos­ton. La doc­tora Man­resa ha estat pro­fes­sora visi­tant de la Uni­ver­si­tat de Chi­cago, Yale Uni­ver­sity, i Stan­ford Uni­ver­sity, entre d’altres cen­tres. La recerca de la pro­fes­sora Man­resa ha estat publi­cada a les revis­tes més pres­ti­gi­o­ses en el camp de l’eco­no­mia, com ara Eco­no­me­trica, Jour­nal of Eco­no­me­trics, o Jour­nal of Finan­cial Eco­no­mics. Ha impar­tit un gran nom­bre de semi­na­ris i con­ferències en uni­ver­si­tats de pri­mer nivell d’arreu del món, i par­ti­cipa acti­va­ment en les con­ferències inter­na­ci­o­nals dels seus camps de recerca. És edi­tora asso­ci­ada d’Eco­no­me­trica, i del Jour­nal of Busi­ness & Eco­no­mic Sta­tis­tics (JBES).

Ha impar­tit un gran nom­bre de semi­na­ris i con­ferències en uni­ver­si­tats de pri­mer nivell d’arreu del món, i par­ti­cipa acti­va­ment en les con­ferències inter­na­ci­o­nals dels seus camps de recerca. És Sloan Rese­arch Fellow per l’Alfred P. Sloan Foun­da­tion (2021-2023), un pres­tigiós guardó a la inves­ti­gació de joves eco­no­mis­tes que impar­tei­xen clas­ses en cen­tres de recerca a Nord-amèrica. També par­ti­cipa acti­va­ment en la divul­gació científica, havent for­mat part del comitè científic de la North Ame­ri­can Win­ter Mee­tings de l’Eco­no­me­tric Soci­ety, i de la Inter­na­ti­o­nal Asso­ci­a­tion of Applied Eco­no­mics.

Incentivar la recerca en economia

El Premi Fundació Banc Sabadell a la Investigació Econòmica, que l’entitat financera convoca des del 2002, té com a objectiu incentivar i reconèixer el treball dels investigadors en els camps del coneixement econòmic, empresarial i social per contribuir a l’anàlisi i formulació d’alternatives que promoguin el benestar social. En la passada edició d’aquest guardó, va ser reconeguda com a guanyadora la professora Mónica Martínez-Bravo, pel seu treball de recerca en el camp de l’economia política i el desenvolupament econòmic i, en particular, per la seva contribució a l’anàlisi dels factors que determinen el grau d’èxit o de fracàs dels processos de transició democràtica. En l’edició XX del premi, el professor Eduardo Morales va ser reconegut pel seu treball de recerca sobre les decisions estratègiques de les empreses i com contribueixen al seu comportament exportador i a la capacitat innovadora.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.