Gran angular

Microscopi per al món cooperatiu

Les cooperatives, formades sobretot per microempreses, s’enfronten a més limitacions en un entorn d’alentiment

Tant consumidors com empleats tenen més bona valoració del cooperativisme
enric vinaixa
director general de treball
Paradoxalment, preferim ser petits abans que perdre sobirania
xavier lópez
consultor

La dimensió massa reduïda és una de les prin­ci­pals limi­ta­ci­ons que té el món coo­pe­ra­tiu per fer front a la nova etapa d’ines­ta­bi­li­tat econòmica en què ens endin­sem.

El per­fil d’aquest model (en què la pro­pi­e­tat és com­par­tida i hi ha una gestió democràtica cen­trada en les per­so­nes i no en el capi­tal) el for­men majo­ritària­ment micro­em­pre­ses. “La rea­li­tat del coo­pe­ra­ti­visme a Cata­lu­nya és que és ato­mit­zat i té unes dimen­si­ons molt reduïdes i, para­do­xal­ment, amb encara poca inter­co­o­pe­ració, perquè pre­fe­rim ser petits abans que per­dre sobi­ra­nia”, des­criu Xavier López, con­sul­tor d’estratègia i ali­an­ces en eco­no­mia social

Mal­grat que hi ha alguns bons exem­ples de coo­pe­ra­ti­ves que se situen en el grup d’empre­ses grans, com ara Aba­cus, Suara Coo­pe­ra­tiva i Som Ener­gia, són bàsica­ment l’excepció que con­firma la norma. Com a apunt, entre el procés de fusió de tres coo­pe­ra­ti­ves el resul­tat del qual va ser Suara Coo­pe­ra­tiva, amb més de 5.000 pro­fes­si­o­nals, i la fusió entre la Coo­per­tiva Aba­cus i Som, que ha gene­rat un grup de 700 socis de tre­ball, han pas­sat més de tretze anys. Entre mig, no res.

Ser massa petits com­porta, però, unes limi­ta­ci­ons, com ara la difi­cul­tat per inno­var o reo­ri­en­tar-se, que en el cas del món coo­pe­ra­tiu s’agreu­gen per les res­tric­ci­ons per cap­tar capi­tal. No només són empre­ses menu­des, sinó que mal­grat ser un model empre­sa­rial que té més impacte social i medi­am­bi­en­tal allà on radica, encara no arri­ben a l’1% del total d’empre­ses cata­la­nes.

Ara com ara, a Cata­lu­nya hi ha regis­tra­des 4.521 coo­pe­ra­ti­ves, apro­xi­ma­da­ment el 22% de les que hi ha a tot l’Estat espa­nyol, que ocu­pen direc­ta­ment uns 40.000 tre­ba­lla­dors. La majo­ria són coo­pe­ra­ti­ves de tre­ball i hi ha prop de cin­quanta coo­pe­ra­ti­ves de segon grau.

Tot i que en la dar­rera dècada el nom­bre de coo­pe­ra­ti­ves ha anat crei­xent una mit­jana d’unes setanta cada any, encara hi ha molt camí per recórrer. El secre­tari de Tre­ball, Enric Vinaixa, explica que l’admi­nis­tració cata­lana ha fet una aposta per fomen­tar el coo­pe­ra­ti­visme, perquè “una altra manera de gene­rar acti­vi­tat econòmica és pos­si­ble, un estil molt propi de fer negoci que genera un fort impacte social”: “És cert que han de coe­xis­tir dife­rents models, però tant con­su­mi­dors com emple­ats tenen una major valo­ració del ser­vei o del pro­ducte quan l’ofe­reix una coo­pe­ra­tiva”, diu. Aquesta aposta s’ha traduït en un incre­ment de 8 a 25 mili­ons d’euros en el pro­grama Pro­jec­tes Sin­gu­lars, que té com a objec­tiu la cre­ació i el crei­xe­ment de l’acti­vi­tat econòmica i la com­pe­ti­ti­vi­tat de l’eco­no­mia social i solidària, en què s’emmarca el coo­pe­ra­ti­visme. De fet, en l’última con­vo­catòria del pro­grama, una de les con­di­ci­ons era la inter­co­o­pe­ració.

Vinaixa afe­geix que la posada en marxa d’altres ini­ci­a­ti­ves, com la xarxa d’ate­neus, s’ha creat per dina­mit­zar ini­ci­a­ti­ves que afa­vo­rei­xin la coo­pe­ració dins d’aquest model econòmic.

Per la seva banda, el pre­si­dent de la Con­fe­de­ració de Coo­pe­ra­ti­ves de Cata­lu­nya, Gui­llem Llo­rens, explica que per gua­nyar dimensió, tant de les empre­ses coo­pe­ra­ti­ves com del con­junt del tei­xit coo­pe­ra­tiu, calen marcs legals, difusió i més for­mació. Ells han lide­rat un pro­grama per apro­par el coo­pe­ra­ti­visme als alum­nes cata­lans de 4t d’ESO i han asses­so­rat en l’ela­bo­ració de la que serà la futura llei de l’eco­no­mia social i solidària.

LES XIFRES

4.521
companyies.
És el nombre de cooperatives que hi ha registrades al Departament de Treball. La xifra suposa un 5% més que l’any passat.
1%
de participació.
És el percentatge aproximat del pes que tenen les empreses sota el model jurídic cooperatiu respecte al total del teixit empresarial.
40.000
TREBALLADORS.
El cooperativisme dona feina directament a unes 40.000 persones.
3%
del PIB.
Les cooperatives produeixen el 3% del producte interior brut de Catalunya.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.