Gran angular

ERNEST CAÑADA

DOCTOR EN GEOGRAFIA, MEMBRE FUNDADOR D’ALBA SUD I INVESTIGADOR CRÍTIC DEL TURISME

“És urgent reduir la dependència del turisme internacional”

El sector llegeix la covid com un accident perquè pretén acaparar recursos públics
Hem d’utilitzar els recursos vinculats al turisme per fer la transició a altres activitats
L’activitat ha posat el focus en la gestió descontextualitzada de l’entorn social i de la dimensió ètica
El turisme pot funcionar sobre la base d’una mà d’obra poc formada, i aquest és el drama
Fa uns dies, en el marc d’unes jor­na­des de pro­fes­si­o­nals de mer­cats emis­sors impul­sa­des per l’Agència Cata­lana de Turisme, el con­se­ller Roger Tor­rent con­vi­dava a repen­sar el sec­tor men­tre es feli­ci­tava de la recu­pe­ració del 88% del turisme inter­na­ci­o­nal. És con­tra­dic­tori?
La inter­pre­tació majo­ritària entre la classe política i el sec­tor turístic és que la pandèmia ha estat un sim­ple acci­dent i que ara tot l’esforç és retor­nar al mateix camí pel qual anàvem.
I no ho ha estat?
Penso que no, al con­trari, és la mani­fes­tació d’una crisi sistèmica en la qual s’estan ajun­tant en el temps diver­sos fac­tors (emergència climàtica, crisi energètica, aug­ment de les desi­gual­tats soci­als i con­flic­tes geo­polítics) que gene­ren una enorme vul­ne­ra­bi­li­tat sobre un model turístic basat en la mobi­li­tat inter­na­ci­o­nal. Lle­gir això en ter­mes d’acci­dent res­pon a una doble intenció: pri­mer aca­pa­rar el màxim de recur­sos públics cap a la reac­ti­vació del sec­tor i, segon, des­re­gu­lar tot allò que s’havia inten­tat tímida­ment regu­lar per per­pe­tuar un model caduc. I això és bas­tant suïcida.
Per què?
Perquè el turisme barat s’acaba per l’incre­ment de preus i només els sec­tors de la soci­e­tat amb més recur­sos podran viat­jar i man­te­nir pau­tes de con­sum ele­va­des. En con­seqüència, els ter­ri­to­ris es veu­ran (ja ho estan) abo­cats a com­pe­tir per aquest turisme d’elit que es dis­fressa d’eufe­mis­mes com ara “turisme de qua­li­tat”. Ara bé, la població cada cop té més difi­cul­tats per man­te­nir un model basat en la sub­venció pública cap al sec­tor.
Però l’oferta de vols al Prat està crei­xent.
Però el nom­bre de pas­sat­gers no està aug­men­tant en els matei­xos ter­mes. La rea­li­tat és que no hem recu­pe­rat les xifres pre­pandèmia. El pro­blema és que mol­tes infra­es­truc­tu­res com l’aero­port fun­ci­o­nen amb lògiques de nego­cis pròpies, no amb les neces­si­tats del ter­ri­tori. I són lògiques de contínua expansió i de seguir exi­gint una ampli­ació de pis­tes quan el ter­ri­tori no ho neces­sita i és con­tra­pro­du­ent.
Però entre les neces­si­tats del ter­ri­tori hi ha la de donar feina als seus habi­tants, i el turisme és un sec­tor que ocupa molta gent, la qual cosa es va veure quan la pandèmia en va atu­rar l’acti­vi­tat.
La crisi ha por­tat a lec­tu­res con­tra­dictòries, i una pot ser aquesta que molta gent pot tenir legi­ti­ma­ment, però n’hi ha d’altres. Sem­pre s’havia argu­men­tat que el turisme era impor­tant perquè gene­rava ocu­pació, però amb la pandèmia hem vist que els tre­ba­lla­dors eren aco­mi­a­dats o que se sos­te­nien gràcies al suport públic de l’Estat. En alguns llocs han tin­gut aquesta capa­ci­tat de sos­te­nir-los i en molts altres llocs se’ls ha aco­mi­a­dat direc­ta­ment. Com és d’impor­tant un sec­tor que quan ve una crisi té molta poca capa­ci­tat i neces­si­tat de man­te­nir les seves plan­ti­lles i si ho fa és perquè públi­ca­ment s’hi han posat un munt de diners? I això té a veure amb un feno­men que als Estats Units han ano­me­nat la gran dimissió o la gran renúncia, que a casa nos­tra és molt evi­dent en el turisme.
Per què creu que els tre­ba­lla­dors mar­xen del sec­tor?
Perquè el turisme estava gene­rant llocs de tre­ball de molt baixa qua­li­tat: sala­ris bai­xos, jor­na­des par­ci­als, amb incre­ments d’hores no retribuïdes, molta inse­gu­re­tat... En aquests dos anys la gent s’ha bus­cat la vida en altres ban­des. Ara bé, també hi ha una altra lec­tura de la crisi, que és la següent: “Què bé que es viu en una ciu­tat sense turis­tes!” I sor­gei­xen pre­gun­tes sobre com podem recu­pe­rar espais i viure millor sense tanta pressió turística. Per tant, la crisi ens porta a lec­tu­res con­tra­dictòries, i com a teló de fons hi ha un sec­tor que el que està vivint és una situ­ació que no se sap molt bé cap a on va, i que no sap qui­nes són les bases sobre les quals s’hau­ria de repen­sar, en un con­text molt com­plex per a la seva con­tinuïtat. I això sem­bla que no es vul­gui veure.
Ara hi anem, però per què afirma que el turisme para­sita els recur­sos públics?
Hi ha una raó que no és ideològica, sinó de fun­ci­o­na­ment de l’acti­vi­tat: el sec­tor turístic viu de ven­dre una cosa que no és seva, que és el ter­ri­tori. Perquè l’acti­vi­tat turística fun­ci­oni, i en espe­cial l’allot­ja­ment, que és un dels pilars de l’acti­vi­tat, depèn que en aquell ter­ri­tori pas­sin coses: cul­tura, plat­ges, festa, nego­cis... La gent no fa turisme per estar-se a l’habi­tació. I això es tra­du­eix en molta pressió al sec­tor públic perquè adapti el ter­ri­tori a les seves neces­si­tats, en ter­mes de pro­moció, neteja, segu­re­tat, trans­port... I d’altra banda, té la par­ti­cu­la­ri­tat que és un sec­tor que no es pot des­lo­ca­lit­zar per bus­car mà d’obra barata, com sí que ha fet la indústria, per exem­ple, i això fa que la pressió també vagi cap als tre­ba­lla­dors per tal de rebai­xar cos­tos labo­rals allà on està.
La indústria que pot, com l’auto­mo­bilística, també en sap, de pres­si­o­nar.
Abso­lu­ta­ment, jo no dic que la indústria sigui millor, sim­ple­ment que amenaça a moure’s de lloc, però el turisme no pot i ho fa al ter­ri­tori.
Hi ha eco­no­mis­tes que sí que pen­sen que la indústria és millor que el turisme.
Cer­ta­ment neces­si­tem acti­vi­tat econòmica que generi més valor. Els pro­ces­sos d’indus­tri­a­lit­zació deman­den una for­mació i gene­ren una sèrie de siner­gies que el turisme té però menys. El turisme pot fun­ci­o­nar sobre la base d’una mà d’obra poc for­mada, i aquest és un dels grans dra­mes, perquè es poden pagar sala­ris bai­xos perquè hi ha molta gent que pot fer la feina, encara que sigui mala­ment. La qual cosa no vol dir que no hi pugui haver pro­fes­si­o­na­li­tat.
Li he sen­tit dir que la “turis­mofòbia” és un invent dels lob­bies. Quin sen­tit té?
Quan esclata l’acti­vi­tat turística, a par­tir del 1992, hi ha un gran con­sens en un moment de tran­sició d’una eco­no­mia indus­trial cap a una de ser­veis, fins que aquest con­sens es trenca el 2014, en part per com s’havia produït la sor­tida de la crisi del 2008. L’expansió de l’acti­vi­tat turística és una de les vies que troba el capi­ta­lisme per sor­tir d’aque­lla crisi. En molts llocs, i Bar­ce­lona és un cas d’èxit d’aquest model, el turisme surt dels espais on estava con­cen­trat el sec­tor hote­ler i es dis­persa per tot arreu, i això genera un efecte molt visi­ble, que té a veure amb pro­ble­mes de con­vivència: soroll, brutícia, però sobre­tot un incre­ment de preus de l’habi­tatge pel des­plaçament dels pisos cap al llo­guer de curta durada per a acti­vi­tat turística. Això pro­voca un nivell de tensió social que esclata el 2014. La reacció dels lob­bies és no enten­dre el que estava pas­sant, sen­tir-se ata­cats i inten­tar des­le­gi­ti­mar i cri­mi­na­lit­zar la pro­testa con­ver­tint-la en un tema de fòbia que els torna com un boo­me­rang perquè Bar­ce­lona, a ulls del món, es con­ver­teix en una des­ti­nació antipàtica envers el turista.
Alguns hote­lers asse­nya­len Airbnb com a res­pon­sa­ble de la pre­ca­rit­zació i del pro­blema dels habi­tat­ges.
Aquí hi ha un con­flicte entre capi­tals per un model de negoci, però els hote­lers són tan cul­pa­bles com els altres dels pro­ble­mes que tenim. No podem dir que el model basat en l’hote­le­ria tra­di­ci­o­nal hagi, per exem­ple, garan­tit millors con­di­ci­ons labo­rals.
Els par­tits polítics no tenen una res­posta clara sobre què cal fer amb el turisme. Per què?
En ter­mes gene­rals, no hi ha hagut polítiques turísti­ques, sinó polítiques al ser­vei de les grans empre­ses, però cap reflexió de fons sobre quin paper ha de tenir el turisme en la nos­tra soci­e­tat. Ni la dreta ni l’esquerra. Quan avui pre­gun­tes a estu­di­ants de turisme quins serien els trets que dis­tin­gi­rien una política de dre­tes d’una d’esquer­res res­pecte a la sani­tat o l’ense­nya­ment, et poden asse­nya­lar tres o qua­tre idees clares. Quan fas la pre­gunta res­pecte al turisme, aquesta clare­dat d’idees no hi és.
A Bar­ce­lona l’esquerra ha optat per limi­tar-ne l’acti­vi­tat.
Una de les coses que ha fet l’esquerra ha estat inten­tar enten­dre el turisme en el seu con­text. I aquesta dimensió fa veure que s’han d’impo­sar certs meca­nis­mes de con­trol de limi­tació perquè els efec­tes no siguin més con­tra­pro­du­ents del que ja ho són. Però fins aquí. No hi ha una política clara de cap a on ha d’anar l’acti­vi­tat turística.
Per què als polítics els costa tant enten­dre el turisme?
En el turisme i els estu­dis turístics s’ha impo­sat la lògica que és un tema mera­ment de gestió tècnica, i no és cert. Crec que s’ha produït una sepa­ració entre la gestió, l’anàlisi del con­text (on té lloc l’acti­vi­tat) i la dimensió ètica (per què ser­veix). La sepa­ració entre aques­tes tres peces és el que explica que no tin­guem capa­ci­tat de pen­sar l’acti­vi­tat.
Abans ha esmen­tat l’aero­port del Prat. Això explica per què hi ha par­tits que no tenen clar si cal donar suport a la seva ampli­ació?
Això és una evidència que no hi ha una idea clara sobre què hauríem de fer amb el turisme. I això implica clara­ment que hem de reduir amb urgència la dependència del mer­cat inter­na­ci­o­nal, com a pri­mer punt. Això que es pre­senta com un model d’èxit és un des­as­tre que ens con­demna a més vul­ne­ra­bi­li­tat, per tant hem d’afron­tar una tran­sició soci­o­e­cològica urgent i hem d’avançar cap a un model més ori­en­tat cap al mer­cat inte­rior, naci­o­nal, domèstic i de pro­xi­mi­tat.
Però hi ha una capa­ci­tat ins­tal·lada pen­sada per a un mer­cat molt més gran.
Hem de decréixer en ter­mes de mer­cat inter­na­ci­o­nal. Hem d’assu­mir-ho i hem d’uti­lit­zar els recur­sos que tenim vin­cu­lats al turisme per finançar una tran­sició cap a altres acti­vi­tats que ens per­me­tin diver­si­fi­car l’eco­no­mia. Però si seguim pel mateix camí i abo­cant recur­sos públics cap aquesta acti­vi­tat, ens con­ver­ti­rem en un des­as­tre social. Ara bé, hi ha un espai per a l’acti­vi­tat turística i l’hem de reor­ga­nit­zar a par­tir d’una mobi­li­tat molt més curta. I això està lli­gat a repen­sar la neces­si­tat que té aquesta població. Per exem­ple, implica una recon­versió dels estu­dis turístics i del tipus de pro­fes­si­o­nals que neces­si­tem. No és el mateix ense­nyar la ciu­tat a un estran­ger que ve per pri­mer cop, que fer-ho a un públic bar­ce­loní. Cal molt més rigor i cre­a­ti­vi­tat. Una ciu­tat com Bar­ce­lona no té una política pública pen­sada per a les neces­si­tats vin­cu­la­des al turisme de la seva població. Només es con­cep en ter­mes recep­tius, perquè venem a mer­cats per la pressió dels lob­bies, que viuen d’atreure mer­cats exte­ri­ors.
En un moment deter­mi­nat la relació entre el sec­tor públic i pri­vat va donar lloc a Turisme de Bar­ce­lona, que durant molt temps va ser con­si­de­rat un cas d’èxit. Real­ment ho ha estat?
És un model d’èxit per als interes­sos de l’empre­sa­riat, perquè es basa en el fet que el sec­tor públic posa els diners i el pri­vat pren les deci­si­ons. I no és retòrica. Però és un model de fracàs per a la soci­e­tat de Bar­ce­lona, perquè es basa a seguir pro­mo­vent i pro­mo­vent la ciu­tat sense tenir en compte les con­seqüències que això té. Ens ha por­tat a una des­me­sura en l’acti­vi­tat, que és el que explica el con­flicte que tenim avui dia. Els comuns, en la seva pri­mera etapa al govern de la ciu­tat, van tenir l’opor­tu­ni­tat de redreçar el seu fun­ci­o­na­ment, però la van dei­xar per­dre.
En quin moment el turisme se’ns va esca­par de les mans?
Teníem un model tra­di­ci­o­nal orga­nit­zat sobre bases for­dis­tes, en les quals la lògica era que l’acti­vi­tat econòmica es fa sobre l’acu­mu­lació, és a dir, que el negoci era fer el volum que per­met eco­no­mies d’escala; “fer turisme” era fer allò que feia tot­hom. A par­tir dels anys noranta, això va can­viar i vam entrar en una lògica pos­for­dista. Si bé no des­a­pa­reix el model tra­di­ci­o­nal, el mer­cat turístic comença a seg­men­tar-se i el negoci es fa sobre la dife­ren­ci­ació i la par­ti­cu­la­ri­tat. Aquesta dinàmica pro­voca que mol­tes coses puguin ser oferta turística, i es pro­du­eix una ampli­ació d’allò que pot ser un atrac­tiu turístic. Hi pot haver coses que estan molt bé, com ara la veure com es pro­du­eix el vi, i coses més qüesti­o­na­bles ètica­ment, com ara la pobresa. En l’ante­rior catàleg d’Airbnb, just abans de la crisi, es par­lava dels deu bar­ris del món que no et podies per­dre, i apa­rei­xia Usera, a Madrid. La lògica era con­ver­tir l’experiència de viure en un entorn de pobresa en un atrac­tiu turístic. I tot això reque­reix d’un esforç enorme en màrque­ting per col·locar en el mer­cat aquesta oferta reno­vada. Ara el que mou el mer­cat no és el “jo també ho he fet” sinó “mira el que he fet,” que és dife­rent del que has fet tu.
Des d’aquest punt de vista, el turisme és molt efi­ci­ent.
En ter­mes de màrque­ting és molt efi­ci­ent; en ter­mes soci­als, molt poc, per aquesta dis­funció que comen­tava que es posa el focus en la gestió des­con­tex­tu­a­lit­zada de l’entorn social i de la dimensió ètica. Hem de recons­truir l’acti­vi­tat a par­tir d’aquí, que la gestió no esti­gui fora de la com­prensió del con­text ni la dimensió ètica. M’agrada citar David Har­vey, un pen­sa­dor mar­xista britànic que va dir no hi ha cap idea moral­ment bona que el capi­ta­lisme no pugui con­ver­tir en una cosa hor­ro­rosa. Neces­si­tem avançar cap a un turisme pos­ca­pi­ta­lista. El pro­blema que veig és que estem molt engan­xats a les pres­si­ons d’un sec­tor econòmic, molt deter­mi­nat per les lògiques finan­ce­res inter­na­ci­o­nals, que tenen unes deman­des i unes neces­si­tats molt a curt ter­mini, i que els importa molt poc la des­ti­nació, el ter­ri­tori i la pròpia acti­vi­tat.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.