Successos

La denúncia d’una veïna de Puigcerdà destapa una estafa internacional amb criptomonedes

Investigats des de feia quatre anys en diversos estats europeus, haurien guanyat uns 2.400 milions

Es calcula que hi podria haver desenes de milers de víctimes, 17.000 només a l’Estat

Els Mos­sos d’Esqua­dra i la Guàrdia Civil han par­ti­ci­pat en una inves­ti­gació inter­na­ci­o­nal con­tra una orga­nit­zació cri­mi­nal d’abast mun­dial espe­ci­a­lit­zada en esta­fes amb crip­to­mo­ne­des que hau­ria gua­nyat uns 2.400 mili­ons d’euros. En roda de premsa al Com­plex Egara, Joan Car­les Granja, inten­dent en cap de la Divisió d’Inves­ti­gació Cri­mi­nal, ha expli­cat que la inves­ti­gació va començar amb la denúncia d’una dona gran de Puig­cerdà el 2018. Segons va expli­car a la poli­cia, després d’una petita inversió ini­cial de 250 euros, li van fer veure que els bene­fi­cis eren expo­nen­ci­als. Després de diver­ses apor­ta­ci­ons de diners, quan va inten­tar recu­pe­rar el que havia gua­nyat, les per­so­nes amb qui havia tin­gut con­tacte van des­a­parèixer, així com els webs fal­sos on feia el segui­ment de les seves inver­si­ons.

Men­tre feia inver­si­ons, els esta­fa­dors li van ins­tal·lar un pro­grama a l’ordi­na­dor per con­tro­lar tots els seus movi­ments econòmics. Quan va detec­tar l’estafa ja li havien bui­dat els comp­tes. En total havia per­dut 560.000 euros. En el moment que va inten­tar recu­pe­rar els diners, la mateixa orga­nit­zació es va posar en con­tacte amb ella simu­lant ser un des­patx d’advo­cats que l’aju­da­rien a recu­pe­rar la inversió feta. Aquí, li van fer pagar una quan­ti­tat de diners en con­cepte d’hono­ra­ris que també va per­dre. Final­ment, la suma per­duda va ser de 800.000 euros.

Com en aquest cas, la majo­ria de vícti­mes res­po­nien al per­fil d’una per­sona gran sense cap experiència inver­sora, gent molt fàcil de mani­pu­lar. Els cap­ta­ven quan s’interes­sa­ven en la inversió en crip­to­mo­ne­des en el més d’un cen­te­nar de webs fal­sos que ges­ti­o­na­ven. De cada víctima, els tre­ba­lla­dors dels cen­tres de tru­ca­des en feien un exhaus­tiu segui­ment amb l’únic objec­tiu de “bui­dar-los” els comp­tes ban­ca­ris. “Quan pas­sava l’etapa d’ena­mo­ra­ment i volien recu­pe­rar els diners, nor­mal­ment després d’unes 20 apor­ta­ci­ons, la mateixa orga­nit­zació els ofe­ria ser­veis alter­na­tius com cur­sos en crip­to­mo­ne­des per seguir cobrant”, ha expli­cat Granja.

Manuel Martín, tinent coro­nel de la Uni­tat de Poli­cia Judi­cial de la Guàrdia Civil a Cata­lu­nya, ha expli­cat que la xarxa des­ar­ti­cu­lada en col·labo­ració amb les poli­cies de set països euro­peus és la més impor­tant dedi­cada a les esta­fes amb crip­to­mo­nes detec­tada fins ara a Europa. Després de qua­tre anys d’inves­ti­ga­ci­ons, el pas­sat 8 i 9 de novem­bre les dife­rents poli­cies van des­ple­gar un ampli dis­po­si­tiu a Albània, Bulgària, Geòrgia, Macedònia del Nord i Ucraïna que va fina­lit­zar amb 15 cen­tres de tru­ca­des des­man­te­llats, dos dels màxims res­pon­sa­bles detin­guts a Albània, 16 per­so­nes inves­ti­ga­des i la inter­venció de més de 355 ordi­na­dors, diver­sos mòbils, tau­le­tes i altres objec­tes electrònics amb infor­mació relle­vant.

Un dels cen­tres de tru­ca­des més impor­tant, amb 800 tre­ba­lla­dors, es va des­man­te­llar a Ucraïna, on Martín ha des­ta­cat que tot i el moment com­pli­cat del país per la guerra amb Rússia, la seva poli­cia va seguir tre­ba­llant per fer la seva part en el dis­po­si­tiu. Els Mos­sos i la Guàrdia Civil van par­ti­ci­par en el dis­po­si­tiu a Albània, on se cen­tra­lit­za­ven les tru­ca­des a l’Estat espa­nyol. “Ha estat un exem­ple de coor­di­nació poli­cial i l’exem­ple a seguir en un futur per com­ba­tre les esta­fes a inter­net, el delicte que més creix amb diferència”, ha des­ta­cat Martín.

Tot i que pre­ci­sar-ne el nom­bre de vícti­mes exacte serà molt difícil, es cal­cula que n’hi podria haver dese­nes de milers, unes 17.000 només a l’Estat. Els guanys obtin­guts s’acos­ta­rien als 2.400 mili­ons, dels quals només s’han recu­pe­rat uns 300.000 euros. “Ana­lit­zant les dades, l’orga­nit­zació tenia uns bene­fi­cis d’uns 400 euros al minut”, ha asse­nya­lat Martín. La xarxa uti­lit­zava per­so­nes cone­gu­des en els dife­rents països per fer publi­ci­tat i a l’Estat espa­nyol, fins i tot, espon­so­rit­zava equips de fut­bol.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.