Focus

Connectats però amb urgències pendents

El bon ritme en el desplegament comercial de la 5G contrasta amb la manca d’espectre per a les xarxes privades. Els centres de recerca catalans, referents Europa

Tenim l’ocasió de consolidar una posició de lideratge a Europa i el món Jesús Alonso-Zárate Fundació i2CAT
Cal un suport més gran del sector públic per portar la recerca al mercat Gabriel Junyent Director CCABA
L’Estat espanyol està esperant que Europa ho reguli, i això ens endarrereix Alberto Villalobos CEO de 5G Ventures
L’ús ple de la 5G encara és lluny mentre la recerca entra ja en la 6G
La Val d’Aran esdevé referent en les connexions satel·litàries
El govern espanyol licitarà la banda de 26 GHz abans que acabi l’any

Fibra òptica des­ple­gada pel ter­ri­tori, cables sub­ma­rins que per­me­tran al país acce­dir a una con­nec­ti­vi­tat inter­na­ci­o­nal sense pre­ce­dents, des­ple­ga­ment de la xarxa 5G, inves­ti­gació d’elit en 5G avançada i 6G, nano­satèl·lit en òrbita i un segon a punt d’enlai­rar-se, con­ne­xi­ons satel·litals per a ter­ri­to­ris d’alta mun­ta­nya on una altra con­nec­ti­vi­tat es fa ara per ara impos­si­ble... Cata­lu­nya ha sabut crear un eco­sis­tema al vol­tant de les tec­no­lo­gies digi­tals que la situa com a una de les regi­ons euro­pees de referència en aquest àmbit.

Per arri­bar fins aquí ha estat fona­men­tal la col·labo­ració publi­co­pri­vada que ha impul­sat fins a l’excel·lència les inves­ti­ga­ci­ons desen­vo­lu­pa­des als dife­rents cen­tres de recerca del país, el sor­gi­ment d’opor­tu­ni­tats de negoci i la con­seqüent cre­ació d’empre­ses de l’àmbit tec­nològic, l’atracció i la retenció de talent i la gene­ració d’ocu­pació d’alt valor afe­git. En defi­ni­tiva, un full de ruta que ha dotat el país d’una bona base digi­tal.

Encara no fa dos mesos, s’anun­ci­ava que el sis­tema públic de recerca català havia acon­se­guit una apo­sició estratègica a escala euro­pea en l’àmbit de la tec­no­lo­gia 5G avançada i 6G. La Uni­ver­si­tat Politècnica de Cata­lu­nya (UPC), el Cen­tre Tec­nològic de Tele­co­mu­ni­ca­ci­ons de Cata­lu­nya (CTTC) i la Fun­dació i2CAT havien acon­se­guit cap­tar gai­rebé la mei­tat de pro­jec­tes –17, en con­cret– de la pri­mera con­vo­catòria del pro­grama euro­peu 6G SNS de recerca i inno­vació en aquesta nova xarxa. Les tres enti­tats desen­vo­lu­pa­ran les seves inves­ti­ga­ci­ons al llarg dels pròxims tres anys, amb un pres­su­post assig­nat de més de 8 mili­ons d’euros.

Excel·lència.

Si haver-se adju­di­cat aquests pro­jec­tes ja és de per si un èxit del sis­tema públic de recerca del país, el fet que les tres enti­tats tin­dran una par­ti­ci­pació activa tots els qua­tre blocs d’inves­ti­gació del pro­grama euro­peu, fins i tot lide­rant alguns dels pro­jec­tes, denota el gran nivell qua ha asso­lit la recerca en la nova gene­ració de xar­xes mòbils al país.

Els inves­ti­ga­dors cata­lans tre­ba­lla­ran en la 5G avançada, el desen­vo­lu­pa­ment de la 6G, en la seva apli­cació en infra­es­truc­tu­res i par­ti­ci­pa­ran en el dis­seny dels pilots sec­to­ri­als de la 5G. D’entre tots n’hi ha que és par­ti­cu­lar­ment estratègic, perquè està des­ti­nat a crear les pla­ta­for­mes d’expe­ri­men­tació de les tec­no­lo­gies 6G, que dona­ran ser­vei als pro­jec­tes de les pròximes con­vo­catòries del pro­grama 6G SNS, en els anys 2023 i 2024. La UPC, a través del Cen­tre de Comu­ni­ca­ci­ons de Banda Ampla (CCABA), coor­di­narà un d'aquests 17 pro­jec­tes euro­peus estratègics i, a més, par­ti­ci­parà en col·labo­ració com a soci de recerca amb el CTTC en altres dos i amb la Fun­dació i2CAT en un ter­cer.

“Par­ti­ci­pant en els pro­jec­tes euro­peus, estem cre­ant con­sens en la defi­nició dels esce­na­ris i els estàndards en 6G”, asse­nyala Josep Vidal, catedràtic de la UPC, secre­tari del CCABA i direc­tor del grup de recerca SPCOM (Pro­ces­sa­ment del Senyal i Comu­ni­ca­ci­ons). El que sig­ni­fi­carà la 6G serà una plena auto­ma­tit­zació de la xarxa. “Ara per ara, molts pro­ces­sos con­ti­nuen sent manu­als. A la 6G es posarà tot el sis­tema d’intel·ligència d’apre­nen­tatge a la xarxa perquè no neces­siti d’aquesta inter­venció humana”, explica Sebastià Sallent, catedràtic de la UPC i direc­tor del grup de recerca Dis­seny i Ava­lu­ació de Xar­xes i Ser­veis de Banda Ampla (BAM­PLA), del Cen­tre de Comu­ni­ca­ci­ons Avançades de Banda Ampla (CCABA).

A més, els cen­tres de recerca del país també par­ti­ci­pen en el pro­grama esta­tal UNICO I+D 6G, impul­sat pel govern espa­nyol, fet que situa Cata­lu­nya en una posició avançada en aquest àmbit. “Estem davant d’una opor­tu­ni­tat única perquè el sis­tema de recerca català i també esta­tal con­so­li­din un apo­sició de lide­ratge en l’àmbit euro­peu i mun­dial en el desen­vo­lu­pa­ment de tec­no­lo­gies de comu­ni­ca­ci­ons mòbils. Per tant, tenim la res­pon­sa­bi­li­tat d’asse­gu­rar que tots els actors tre­ba­llem de manera coor­di­nada per garan­tir tant la cre­ació de nou conei­xe­ment com de la trans­ferència d’aquest conei­xe­ment a la soci­e­tat i l’eco­no­mia”, afirma el doc­tor Jesús Alonso-Zárate, direc­tor del pro­grama de 6G i direc­tor de Política i Estratègia d’Inves­ti­gació i Inno­vació de la Comissió Euro­pea a la Fun­dació i2CAT.

Trans­ferència.

En aquest mateix sen­tit es pro­nun­cia Sallent: “Els estàndards de la 5G estan ara per ara aca­bats, i també la seva arqui­tec­tura. Ara cal trans­fe­rir aquest conei­xe­ment a la indústria.”

La trans­ferència de conei­xe­ment a la indústria és una de les feble­ses del sis­tema. “Es fa molta i molt bona recerca, però quan aquesta vol anar al mer­cat, no té suport ins­ti­tu­ci­o­nal. L’admi­nis­tració hau­ria de rea­lit­zar les pri­me­res com­pres per aju­dar a con­so­li­dar les noves empre­ses de l’àmbit tec­nològic”, reclama Gabriel Junyent, direc­tor del CCABA, men­tre Sallent recorda que Sili­con Valley s’ha fet fort perquè “quan va sor­gir va tenir tot el suport del sec­tor públic”: “A Europa con­ti­nuem com­prant pro­duc­tes xine­sos o nord-ame­ri­cans i així no es pot avançar.” I Junyent insis­teix que “cal un suport més gran del sec­tor públic”.

Per sota dels objec­tius.

Però men­tre el govern desen­vo­lupa la seva estratègia digi­tal per al país i els inves­ti­ga­dors cata­lans s’endin­sen en el que s’ano­mena la 5G avançada i la 6G, el des­ple­ga­ment de la xarxa 5G, en mans de les ope­ra­do­res de tele­co­mu­ni­ca­ci­ons, avança a un ritme més lent del que havien pro­jec­tat i se situa a hores d’ara per sota dels objec­tius pre­vis­tos, sobre­tot pel que fa a la imple­men­tació i ús.

Un informe de la Comissió Euro­pea sobre l’estat de desen­vo­lu­pa­ment de la 5G –l’últim data del2020– aler­tava que “tot i que la nova xarxa mòbil s’ha des­ple­gat per les capi­tals i grans nuclis urbans euro­peus, la cober­tura mit­jana de la població s’estima en tan sols un 14%”. Això implica que a Europa se segueix uti­lit­zant majo­ritària­ment la xarxa 4G, tot i la pressió del màrque­ting de les ope­ra­do­res per fer creure que els dis­po­si­tius mòbils, que cer­ta­ment dis­po­sen de la tec­no­lo­gia per con­nec­tar-se a la xarxa 5G, ho fan a través d’aquesta xarxa quan la rea­li­tat és que es fa a través del que podrien ano­me­nar una adap­tació de la 4G o una 4G avançada.

“És a hores d’ara que comen­cem a veure el des­ple­ga­ment real de la 5G. És una tema de cost, però també de conei­xe­ment”, diu Alonso-Zaárate, que recorda que cada nova tec­no­lo­gia neces­sita al vol­tant de deu anys per desen­vo­lu­par-se i entrar al mer­cat.

Els avan­tat­ges que apor­tarà la 5G ens tras­lla­da­ran a un entorn fins ara només ima­gi­nat com a futur i fins i tot utòpic. “La latència zero o el sen­tit del tacte que per­cebrà un cirurgià que opera a distància ho per­metrà la 5G. L’evo­lució de les xar­xes mòbils és contínua, i en deter­mi­nats àmbits serà molt espec­ta­cu­lar, com en el de la cirur­gia, i en altres no tant, però l’avenç és impa­ra­ble”, explica Alonso-Zárate, que pre­veu que “d’aquí a dos o tres anys ja començarem a veure apli­ca­ci­ons sor­pre­nents”.

Tan­ma­teix, quan l’ús de la 5G a ple ren­di­ment encara ha d’arri­bar, la inves­ti­gació ja s’endinsa en la 6G. “Tot just estem en fase de con­cep­tu­a­lit­zació, pen­sant on no arri­barà la 5G i neces­si­ta­rem una xarxa més avançada”, indica l’expert de la Fun­dació i2CAT, que ja situa a l’any 2030 l’inici del des­ple­ga­ment comer­cial de la 6G.

Xar­xes Pri­va­des.

La dada pre­o­cu­pant és que les xar­xes pri­va­des de 5G, les que ha de fer ser­vir les ver­ti­cals econòmiques, és a dir, la indústria, els ports o els aero­ports, per posar alguns exem­ples, encara es tro­ben en les fases ini­ci­als del seu desen­vo­lu­pa­ment, tot i que per part de les admi­nis­tra­ci­ons públi­ques i el sec­tor pri­vat es reco­neix que seran deter­mi­nants per fer el salt defi­ni­tiu a la indústria 4.0 i a les comu­ni­ca­ci­ons sense latència.

“L’Estat espa­nyol està espe­rant que Europa ho reguli, i això ens fa anar endar­re­rits res­pecte a Ale­ma­nya, França o els països escan­di­naus. Els seus govern ja es van pre­o­cu­par de reser­var una part de l’espec­tre radi­oelèctric de banda mit­jana, el més estès, des­ti­nada a la indústria. Nosal­tres con­ti­nuem espe­rant”, afirma Alberto Villa­lo­bos, CEO de 5G Ven­tu­res, el ven­ture buil­der nas­cut a Bar­ce­lona espe­ci­a­lit­zat a crear i impul­sar empre­ses emer­gents foca­lit­za­des en tec­no­lo­gia 5G.

Men­tre el govern ale­many, per exem­ple, va reser­var el 25% de les freqüències de banda mit­jana, la de 3,5 GHz, per a la indústria, el govern espa­nyol va ator­gar prac­ti­ca­ment tota aquesta banda a les ope­ra­do­res. Davant la insistència dels sec­tors econòmics per poder acce­dir a xar­xes 5G pri­va­des, el govern espa­nyol va anun­ciar a prin­ci­pis d’any que reser­va­ria una part de freqüències de la banda de 26 GHz per a la indústria. Fa tot just uns dies, el Minis­teri d’Afers Econòmics i Trans­for­mació Digi­tal va con­fir­mar que aquest espec­tre es lici­tarà abans que acabi l’any.

“Aquesta decisió implica més cos­tos per als sec­tors que neces­si­ten xar­xes pri­va­des, perquè la banda de 26 GHz reque­reix unes infra­es­truc­tu­res dife­rents a les que ja estan esta­bler­tes”, alerta Villa­lo­bos. Aquest espec­tre obliga a una distància curta entre emis­sor i antena, fet que limita el seu ús i mul­ti­plica les infra­es­truc­tu­res.

Les ope­ra­do­res van dema­nar al govern que s’esperés a lici­tar la banda de 26 GHz a l’any vinent o fins i tot al 2024 al·legant que no hi havia dema­nada. Tan­ma­teix, és un peix que es mos­sega la cua, ja que no hi ha el hardware per poder-la des­ple­gar, només s’han rea­lit­zat alguns pilots del seu ús, i en casos molt con­crets, i repre­sen­tarà una inversió impor­tant en infra­es­truc­tu­res per a les empre­ses que optin a aquesta con­nec­ti­vi­tat. La qüestió de fons és que “a hores d’ara les ope­ra­do­res estan més interes­sa­des en el negoci comer­cial i a amor­tit­zar les seves inver­si­ons que a obrir una nova via de con­nec­ti­vi­tat. Si no se les obliga, no dei­xa­ran espec­tres lliu­res en la banda 3,5 GHz”, alerta Villa­lo­bos.

5G Ven­tu­res es va crear fa dos anys amb la intenció d’impul­sar pro­jec­tes basats en aquesta xarxa mòbil, com ara els enfo­cats a con­nec­ti­vi­tat avançada, ciber­se­gu­re­tat, web 3 o indústria 4.0. Segons Villa­lo­bos, “en la 5G tenim un sis­tema ope­ra­tiu que ben entès i ges­ti­o­nat és una pla­ta­forma de futur”. De bra­cet d’aquesta ven­ture buil­der ja han sor­git qua­tre empre­ses emer­gents: Neu­troon, BE-IN-G, Blue Guar­dian i Glu­o­nise, amb la intenció de tan­car el 2023 amb un total de vuit start-ups esca­la­bles i amb pro­jecció de mer­cat.

Zones fos­ques.

Fer arri­bar la con­nec­ti­vi­tat a les àrees de mun­ta­nya del país era un escull que el govern també ha enca­rat. La Val d’Aran ha estat la pro­ta­go­nista en el des­ple­ga­ment de la con­nec­ti­vi­tat via satèl·lit de banda ampla per a zones remo­tes d’alta mun­ta­nya, fins ara sense con­nexió, posant en marxa l’octu­bre pas­sat un pro­grama pilot enfo­cat a millo­rar la gestió de l’entorn. El refugi d’Artiga de Lin, ubi­cat entre Vielha i la fron­tera amb França, va ser l’indret triat per dur a terme el pilot, impul­sat per la Mobile World Capi­tal Bar­ce­lona (MWCa­pi­tal), His­pa­sat, el Con­selh Gene­rau d’Aran i l’empresa local d’engi­nye­ria Aran­tec, amb la col·labo­ració de la Fun­dació i2CAT, l’Ins­ti­tut de Desen­vo­lu­pa­ment i la Pro­moció de l’Alt Piri­neu i l’Aran, la Dipu­tació de Lleida i la Cam­bra de Comerç d’aquesta ciu­tat i el govern català a través de l’Àrea 5G Aran.

El pro­jecte ha dotat el refugi de dos HotS­pot Wifi, un des­ti­nat a faci­li­tar la gestió de l’esta­bli­ment i ofe­rir con­nexió als seus usu­a­ris i l’altre que abarca l’àrea d’influència del refugi, esta­blint un punt segur d’emergència i que, a més, ofe­reix con­nexió als excur­si­o­nis­tes per con­sul­tar l’estat de les rutes del Piri­neu i fer un moni­to­ratge de la cli­ma­to­lo­gia o el con­trol dels equips d’emergència. En aquest sen­tit, l’esta­bli­ment també compta amb un intèrfon i una web­cam, amb con­nexió directa amb el número d’emergències 112

En la nova con­nec­ti­vi­tat ara­nesa també s’ha dotat el refugi d’un punt d’accés de la xarxa sense fils LoRa, enfo­cada a la inter­net de les coses (IoT), que per­met la con­nexió de sen­sors i altres dis­po­si­tius, amb un man­te­ni­ment i una des­pesa d’ener­gia mínims.

“LoRa està des­ti­nada a diver­ses fun­ci­o­na­li­tats de solu­ci­o­nes IoT pro­mo­gu­des pel Con­selh Gene­rau d’Aran, com ara la moni­to­rit­zació dels ramats o de per­so­nes que dis­po­sin de dis­po­si­tius interac­tius amb aquesta tec­no­lo­gia, però també per detec­tar les con­di­ci­ons mete­o­rològiques i medi­am­bi­en­tals, una infor­mació vital en àrees de mun­ta­nya”, explica Edu­ard Martín, CIO i direc­tor de Con­nec­ti­vi­tat Intel·ligent de la MWCa­pi­tal.

Martín con­creta també que paral·lela­ment s’està des­ple­gant la fibra òtica en aquest ter­ri­tori, per poder esta­blir de punts de con­nexió 5G allà on sigui pos­si­ble i neces­sari. “De moment, la con­nexió satel·litària és la millor solució per a aques­tes zones d’alta mun­ta­nya, ja que les pres­ta­ci­ons dels satèl·lits geo­es­ta­ci­o­na­ris (aquells situ­ats sobre l’equa­dor ter­res­tre, que van a la mateixa velo­ci­tat que gira la Terra i que, per tant, es man­te­nen immòbils en deter­mi­nats punts de l’espai) han millo­rat moltíssim, i també el cost per als usu­a­ris ha anat decrei­xent”, explica.

Durant la pre­sen­tació de la prova pilot es va simu­lar una tru­cada d’emergència que va per­me­tre els ges­tors del refugi esta­blir una comu­ni­cació de veu i vídeo amb la sala de con­trol dels Bom­bers de la població de Casau, pròxima a la capi­tal ara­nesa, que atén tots els muni­ci­pis de la vall. Aquest va ser un exem­ple dels diver­sos casos d’ús que s’ator­ga­ran a la nova con­nec­ti­vi­tat que, segons asse­gura Maria Vergés, síndica d’Aran, “és de vital importància per al nos­tre ter­ri­tori, amb mol­tes zones fos­ques, remo­tes i aïlla­des”.

Ara s’ha ende­gat el pro­grama pilot, “però d’aquí uns mesos repli­ca­rem aquesta experiència, que segur que serà posi­tiva, en altres indrets allu­nyats de la vall”, anun­cia la síndica ara­nesa. La con­nexió satel·litària per­metrà “a més de la casuística pre­sen­tada durant la inau­gu­ració, entrar també en pro­jec­tes labo­rals i de tele­tre­ball fins ara impos­si­bles a la vall”. Per a Vergés, “la Vall d’Aran ha donat les pri­me­res pas­ses per esde­ve­nir un refe­rent per a la con­nec­ti­vi­tat a través de satèl·lit a les zones d’alta mun­ta­nya”.

Inter­ro­gants.

La des­ti­tució del vice­pre­si­dent Jordi Puig­neró, el 28 de setem­bre pas­sat, va posar fi no només a la coa­lició de govern, sinó també a la Con­se­lle­ria de Polítiques Digi­tals, que ha que­dat diluïda entre diver­sos depar­ta­ment, i molts dels seus pesos pen­sants, com David Fer­rer, fins a prin­ci­pis de novem­bre secre­tari de Polítiques Digi­tals, o Dani Marco, exdi­rec­tor gene­ral d’Inno­vació i Eco­no­mia Digi­tal. La feina duta a terme durant qua­tre anys per l’equip que Marco diri­gia està ben resu­mida en la piu­lada que va fer una set­mana després de dei­xar el càrrec.

La des­a­pa­rició de la Con­se­lle­ria de Polítiques Digi­tals pre­o­cupa inves­ti­ga­dors, inver­sors i empre­ne­dors, i els ofe­reix, com a Fer­rer “poques espe­ran­ces” que se segueixi apos­tant per avançar en l’àmbit digi­tal. “Si pares, estàs mort”, va dir poc abans de dei­xar el càrrec.

Cable submarí per a la connexió extrema

La Barcelona Cable Landing Station, la primera estació internacional d’aterratge de cables submarins de Catalunya, ubicada a Sant Adrià de Besòs, va rebre el 25 d’octubre passat el 2Africa, el cable submarí de fibra òptica de la tecnològica Meta que enllaçarà Àfrica, Europa i Àsia. Un cop completat el seu desplegament, que es preveu que assoleixi els 45.000 quilòmetres i que el situarà com el més llarg desplegat al món fins ara, oferirà connectivitat internacional a aproximadament 3.000 milions de persones, que representen el 36% de la població mundial.

De moment, el cable uneix la ciutat de Bude (Regne Unit) amb Sant Adrià de Besòs, a través del canal de Suez. En el seu trajecte, la infraestructura ressegueix la costa africana i atlàntica europea per tal d’interconnectar un nombre de localitats mai vist fins ara. El desplegament d’aquest cable, que ve de Gènova, farà la pròxima parada a Marsella, per continuar cap a Creta i Egipte.

La central catana rebrà el 2024 un altre cable de fibra òptica submarina, el Medusa, que permetrà connectar els països del nord d’Àfrica amb Catalunya i que creuarà Gibraltar per terra fins a Lisboa. En global, està previst que Sant Adrià de Besòs aculli fins a vuit cables, que permetran enllaçar connexions procedents d’Àsia, Àfrica i el Mediterrani amb els Estats Units. Aquesta estació és la segona de l’Estat d’aquestes característiques, després de la situada a Bilbao, i busca ser l’alternativa a la instal·lació de Marsella, fins ara port pels cables que provenen d’Àfrica i Àsia, i que actualment rep una quinzena de connexions.

Conquerir l’espai

M.S

El Menut, un super ordinador de la grandària aproximada d’una caixa de sabates, serà el segon nanosatèl·lit que el govern posarà en òrbita el pròxim 6 de desembre, des de cap Canaveral (Estats Units). Formarà part de l’OpenConstellation, una infraestructura compartida que permetrà fer front als reptes globals relacionats amb l’emergència climàtica, segons va anunciar l’octubre passat David Ferrer, l’encara secretari de Polítiques Digitals.

El Menut ha estat fabricat i serà operat per Open Cosmos, empresa ideada a Catalunya amb seu a la Gran Bretanya, i oficines i un futur laboratori amb tecnologia capdavantera per fabricar satèl·lits a Barcelona, en què invertirà 10 milions d’euros i crearà de 50 llocs de treball. A l’Enxaneta, primer nanosatèl·lit català, que té com a funció donar servei a les telecomunicacions, el va posar en òrbita el març passat la firma catalana Sateliot, tot i que de la seva fabricació també se’n va encarregar Open Cosmos.

Malgrat el context de pandèmia, el sector espacial català va facturar el 2020 un total de 143 milions d’euros, una xifra que es preveu que s’incrementi fins als 539,4 milions el 2025. Aquell mateix any, el govern havia posat en marxa l’estratègia New Space, amb la col·laboració de l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC) –l’entitat que ha adjudicat els projectes de l’Enxaneta i el Menut– i la Fundació i2CAT, amb l’objectiu de fomentar el sector espacial al país. També el 2020 es va aprovar el projecte de creació de l’Agència Espacial de Catalunya, encarregada de posar en òrbita una constel·lació de fins a sis satèl·lits CubeSat –un estàndard de nanosatèl·lits de menys de 10 kg de pes, com l’Enxaneta i el Menut, que ha abaratit el cost de l’exploració espacial–, amb una inversió pública global de 18 milions d’euros en quatre anys, amb cofinançament dels fons europeus Feder.

Ecosistema en marxa.

Mentre s’avançava en la creació de la NASA catalana, s’han anat fent actuacions en paral·lel per conformar el propi ecosistema espacial. “S’ha millorat l’estació de comunicacions amb satèl·lit de l’Observatori del Montsec, s’ha impulsat l’SpacePort a l’aeroport de Lleida-Alguaire i s’han anat fent tot un seguit d’accions per impulsar l’ecosistema del sector New Space”, explicava Ferrer, incidint en el fet que “la implicació tant pública com privada en aquest sector és clau”. En aquesta línia, el govern preveu que es creïn al voltant de 75 noves empreses relacionades amb aquest sector en els pròxims cinc anys.

De moment, el recorregut d’una de les empreses participants en el projecte dels nanosatèl·lits, Open Cosmos, està sent força positiu. La firma aeroespacial va tancar fins a l’octubre passat contractes per valor de 32 milions d’euros, més del doble de l’import dels segellats durant el 2021, any en què va facturar 14 milions. Rafel Jordà, fundador i conseller delegat d’Open Cosmos, que va estudiar a la UPC, va explicar durant la inauguració de la seu de l’empresa a Barcelona, l’octubre passat, que va fer néixer la firma al Regne Unit perquè allà el sector aeroespacial estava més desenvolupat, tot i que reconeix que ara la podria fer arrencar aquí perquè la indústria està cada vegada més madura. Open Cosmos ha posat en òrbita tres nanosatèl·lits i en llançarà catorze més fins al 2024.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.