Gran angular

La nova perspectiva del sector audiovisual

El sector audiovisual català basteix el seu ‘hub’ en un entorn d’oportunitats, però també amb moltes incerteses

El sector es troba en un moment dolç gràcies a la tecnologia
miquel rutllant
pres. clúster de l’audiovisual
La televisió pública ha d’invertir en transformació tecnològica
Cal que la indústria faci el salt d’escala, necessitem quatre Mediapros
joan corbella
professor de la upf

L’anunci de l’aixe­ca­ment del Bar­ce­lona Media City, el hub que ha d’esde­ve­nir el gran quar­ter gene­ral del sec­tor audi­o­vi­sual català, ha gene­rat molt bons ave­ranys per esprémer el talent de pro­duc­to­res audi­o­vi­su­als, empre­ses de ser­veis a la pro­ducció o com­pa­nyies de vide­o­jocs, un tei­xit pro­fes­si­o­nal cre­a­tiu i tècnic prou reco­ne­gut arreu.

Un sec­tor prou poblat, amb 3.609 empre­ses, de pimes -només vint empre­ses superen els 10 mili­ons de pimes- amb un pal de paller com Medi­a­Pro, prou actiu a l’hora d’adqui­rir empre­ses. Són pro­duc­to­res més aviat cen­tra­des en el con­tin­gut tele­vi­siu local, la qual cosa vol dir que tenen recor­re­gut per entrar en el mer­cat que més tira glo­bal­ment, el de la ficció d’alt pres­su­post per a pla­ta­for­mes. Així mateix, TV3, que durant molts anys va empènyer el sec­tor, ja no ho fa, i això no ha estat com­pen­sat fins ara amb la residència a casa nos­tra de grans pla­ta­for­mes de pro­ducció, que sí que són en altres hubs. Les empre­ses, que gau­dei­xen d’un eco­sis­tema TIC prou interes­sant, tro­ben a fal­tar tant infra­es­truc­tu­res com polítiques seduc­to­res d’atracció, per la via de l’exempció fis­cal, com fan comu­ni­tats com ara Navarra, el País Basc i les Canàries, que poden ofe­rir des­comp­tes en impost de soci­e­tats que van del 30 al 70%, com passa arreu d’Europa, on han arre­lat incen­tius del 50% de mit­jana.

En la dar­rera edició de la Set­mana del Talent, que orga­nitza el Clúster Audi­o­vi­sual de Cata­lu­nya, el pre­si­dent d’aquesta asso­ci­ació, Miquel Rut­llant, no s’estava de con­si­de­rar que les pers­pec­ti­ves del sec­tor per al 2030 són “espec­ta­cu­lars”, amb el benentès que “ara, el sec­tor es troba en un moment dolç, gràcies als nous desen­vo­lu­pa­ments tec­nològics. Si abans depeníem de la tele­visió, el cinema o els espots de publi­ci­tat, ara es creix, a més, pels con­tin­guts per la rea­li­tat immer­siva, la museística o els nous usos vin­cu­lats als vide­o­jocs com els esports en línia, sense obli­dar els con­tin­guts cor­po­ra­tius o els esde­ve­ni­ments”. Com insis­teix, el sec­tor és cada vegada més “ample”, amb l’audi­o­vi­sual mari­dat amb la salut -“en tele­me­di­cina veu­rem retrans­mis­si­ons d’ope­ra­ci­ons quirúrgi­ques”- o l’edu­cació, amb el benentès que el fac­tor audi­o­vi­sual cada vegada és més pre­sent a l’aula.

Tot i els alts i bai­xos vis­cuts durant els dar­rers deu anys, ara es pot dir que el sec­tor va cap amunt, “aquí un 5%, no tant com a Europa, que creix a un 10-12%”, cosa que, com diu María Car­men Fernández, direc­tora d’inno­vació i nous nego­cis del grup Medi­a­pro, els dona marge per créixer, “sobre­tot en nous for­mats que ofe­rei­xen infi­ni­tat de pos­si­bi­li­tats, en rea­li­tat immer­siva, meta­vers, web 3, rea­li­tat mixta, etc.” Com afe­geix “les noves interfícies i la pro­ducció vir­tual per­me­ten la rein­venció cons­tant i crear potents models de negoci”. Un negoci que, al món, segons McKin­sey, pot arri­bar als 5 tri­li­ons de dòlars el 2030.

Tan­ma­teix, vivim un moment en què no tot és el que sem­bla. Joan Cor­be­lla, pro­fes­sor del depar­ta­ment de comu­ni­cació de la UPF, observa: “Si bé s’ofe­rei­xen mol­tes pos­si­bi­li­tats per la gran demanda de con­tin­guts, no hem de per­dre de vista que els pres­su­pos­tos estan bai­xant, hom no vol arris­car gaire, ja que hi ha una exces­siva frag­men­tació del públic. Hi pot haver una tendència a pro­duir menys en pro­duc­tes cos­to­sos, amb un cicle de vida curt.” Només les grans pla­ta­for­mes hi poden apos­tar, “però tenen dub­tes, temen un col·lapse”. Aquesta por fa que les pla­ta­for­mes vul­guin intro­duir a la seva oferta la publi­ci­tat, “en un moment en què aquesta es retreu”. El canvi de model també pot pas­sar perquè “el mer­cat es pugui reo­brir, i es torni a la pro­duc­tora que ven un con­tin­gut a la pla­ta­forma, que ja no vol jugar a ser una major que con­trola tota la cadena”. Pot ser clau, doncs, esde­ve­nir una pro­duc­tora amiga de grans mons­tres com Net­flix, per ofe­rir-li sèries o ser­veis de post­pro­ducció. Cor­be­lla apre­cia la bona volun­tat que hi ha dar­rere el pro­jecte de les Tres Xeme­ne­ies, però “si diuen que és per crear infra­es­truc­tura i donar sor­tida al talent del país, no hem d’obli­dar que bons pro­fes­si­o­nals, i platós, també n’hi ha a Madrid o al País Basc, i el govern cen­tral, quan l’estiu pas­sat va pas­se­jar les grans pro­duc­to­res mun­di­als per les comu­ni­tats amb infra­es­truc­tura, com Madrid, el País Basc, les Canàries, Anda­lu­sia o el País Valencià, va fer mar­rada i no va pas­sar per Cata­lu­nya”. No hem d’obli­dar, com a dada prou gràfica del 2019, que, en pro­ducció de sèries, trenta-sis pro­duc­to­res tenen seu a Madrid, con­tra les vuit que resi­dei­xen a Cata­lu­nya. En loca­lit­za­ci­ons, divuit con­tra sis.

EL talent hi és, però pot­ser­falta escala per fer-lo val­dre. “Cal que la nos­tra indústria faci el salt d’escala, neces­si­tem qua­tre Medi­a­pros”, amb el benentès que a Europa “s’està esde­ve­nint un feno­men d’inte­gració bru­tal, amb grans grups com Fre­mantle, Bani­jay, Newen i altres gegants en posició com­pra­dora”.

La Cor­po­ració Cata­lana de Mit­jans Audi­o­vi­su­als (CCMA) vol tro­bar-se a si mateixa després d’anys de pèrdua de múscul finan­cer arran de la cai­guda de la publi­ci­tat: 102 mili­ons d’euros menys de des­pesa, cosa que es tra­du­eix en una inversió de la CCMA per habi­tant de 31,46 euros, quan a Europa la mit­jana és de 55 euros. Tan­ma­teix, com diu Lluís Gar­riga, mem­bre del con­sell de govern de la CCMA, “cal inver­tir en trans­for­mació tec­nològica per no que­dar obso­lets i poder recu­pe­rar públics, però amb un nou model de cap­tació de recur­sos per no pres­si­o­nar tant l’admi­nis­tració”. A més, afe­geix, “cal can­viar la política d’ali­an­ces, amb un rol de pro­ducció dife­rent, i aquí encara inci­pi­ent, en què la tele­visió pública pugui col·labo­rar amb grans pla­ta­for­mes inter­na­ci­o­nals i pro­duc­to­res locals”.

En el nou pano­rama que s’obre, la Gene­ra­li­tat haurà de tenir clar que no podrà ser gasiva. Com diu Jordi Foz, secre­tari gene­ral del Depar­ta­ment de Cul­tura, “és clar que l’admi­nis­tració ha d’apor­tar recur­sos, dins de l’objec­tiu que la cul­tura sigui el 2% del pres­su­post”. De moment, hi ha un incre­ment en el suport a la pro­ducció de sèries, 5 mili­ons d’euros més, i de pel·lícules, 4 mili­ons, amb la par­ti­ci­pació el 2023 en cinc grans pro­duc­ci­ons. Un altre focus “serà la pro­moció de la llen­gua, encara amb presència escassa, i per això hi haurà més ajuts a la pro­ducció en català, el doblatge i la sub­ti­tu­lació, a més de fixar obli­ga­ci­ons de quota de pro­ducció en català a les grans pla­ta­for­mes, amb les quals cal tre­ba­llar braç a braç”.

Davant d’inter­ro­gants com “quina part del sis­tema glo­bal vull que sigui aquí per interac­tuar amb el sis­tema local?”, Xavier Marcé, regi­dor de Turisme i Indústries Cre­a­ti­ves de l’Ajun­ta­ment de Bar­ce­lona, creu que “caldrà esmerçar-hi habi­li­tat política, amb canvi de men­ta­li­tats”, per aixe­car aquest gran pro­jecte que aplega cre­a­ti­vi­tat, domini de la tec­no­lo­gia, for­mació i gene­ració de nous talents, en què “la col·labo­ració entre el sec­tor públic i pri­vat serà clau i, a més, cal una bona arti­cu­lació entre el crei­xe­ment horit­zon­tal, peti­tes empre­ses, i ver­ti­cal, els grans aglu­ti­na­dors”.

3.609
empreses.
El sector presenta una realitat amb moltes empreses petites i molt dinàmiques.
6.703
milions d’euros.
És el volum de facturació del sector, amb 3.455 milions que corresponen a l’entreteniment.
31.000
TREBALLADORS.
El segment de més ocupació és el de publicitat i esdeveniments (14.277).
54
projecteS.
Entre el 2017 i el 2021, el país va rebre 54 projectes, que van captar 167 milions d’euros.

Videojoc, un ecosistema consolidat

Una rampa d’enlairament per a l’audiovisual, però també per al videojoc, amb la seva dinàmica pròpia. Per les seves xifres, veiem que a Catalunya, el sector, amb 206 estudis de videojocs, concentra el 27,4% del total de l’Estat, amb un volum de negoci del 2020 de 552,5 milions d’euros, fins al 50% d’Espanya, i creixent un 16,8% respecte del 2019. Pel que fa als treballadors directes, n’hi ha 4.000, més de la meitat de tot l’Estat. Aquest sector està atent a les oportunitats que es puguin presentar en gamificació, realitat virtual i augmentada, blockchain, serious games, metavers, cloud gaming, game porting o esports electrònics, entre d’altres. Com diu Xavier Marcé, “el públic té tendència a pensar que el sector audiovisual és cinema, al qual històricament s’ha destinat el finançament públic, però les regles del joc han de canviar ara que els videojocs tenen ja un pes considerable en el sector”. Joan Corbella, però, indica que “hi ha molt talent, però que les empreses locals són petitíssimes i les que volen créixer acaben sent comprades per grans companyies de la Xina o dels Estats Units”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.